Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Πτυχιακή.



Στις 28 Απριλίου παραδίνω πτυχιακή, μετά στις 11 Μαΐου πρέπει να κάνω μια δημόσια παρουσίαση - το "Poster session" που λένε. Το λένε έτσι επειδή υποτίθεται οτι φτιάχνεις μια ας την πούμε αφίσσα, που να εξηγεί την πτυχιακή σου, και την αναρτάς σ' έναν πίνακα για να έχεις κάτι να δείχνεις όσο κάνεις την παρουσίαση. Η δική μου πτυχιακή είναι λογισμικό οπότε δεν χρειάζεται να κάνω τέτοιες ιστορίες αλλά ίσως φτιάξω έναν πίνακα με διαγράμματα κλπ. Την ημέρα της παρουσίασης, πρέπει κατ' αρχήν να παρουσιάσω τη δουλειά μου στους δύο εξεταστές και έπειτα σε όποιον άλλον ενδιαφέρεται.

Το λογισμικό μου τώρα, είναι ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης- ενα έμπειρο σύστημα (expert system). "Έμπειρο σύστημα" εννοούμε συνήθως ένα πρόγραμμα που έχει σκοπό να κωδικοποιήσει την γνώση των ειδικών σε κάποιον τομέα, ωστε να χρησιμοποιηθεί (και από μη-ειδικούς) συνήθως για την εξαγωγή συμπερασμάτων και τη λήψη αποφάσεων. Για παράδειγμα, ένα από τα πρώτα έμπειρα συστήματα ήταν το MYCIN, που ο σκοπός του ήταν να βοηθήσει στη διάγνωση βακτηριακών μολύνσεων.

Ο τομέας που έχει εφαρμογή το πρόγραμμά μου είναι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής με συλλεκτικές κάρτες, το Magic: the Gathering. Είναι ένα παιχνίδι που έπαιζα πολύ σε μικρότερη ηλικία. Πλέον δεν μ' ενδιαφέρει τόσο το παιχνίδι (έχω χρόνια να παίξω) όσο κάποια χαρακτηριστικά του που είναι κλασσικά προβλήματα που εξετάζει η τεχνητή νοημοσύνη.



Κατ' αρχήν οι κάρτες με τις οποίες παίζεται το παιχνίδι έχουν πάνω τους κείμενο που εξηγεί πως παίζεται η κάρτα. Αυτό το κείμενο είναι σε μια γλώσσα που είναι σχεδόν Αγγλικά, δηλαδή σχεδόν φυσική γλώσσα. Λέω "σχεδόν" επειδή έχει ιδιαίτερη σύνταξη και σύμβολα, τα οποία κάνουν την κατανόησή της από ένα πρόγραμμα ευκολότερη υπόθεση απ' ό,τι αυτή της φυσικής γλώσσας (ιδίως των Αγγλικών που είναι παναήα μου, απ' αυτήν την άποψη). Η γλώσσα αυτή είναι στην ουσία μια γλώσσα προγραμματισμού. Ένα μέρος λοιπόν του προγράμματός μου ασχολείται μ' αυτό ακριβώς: διαβάζει το κείμενο των καρτών και το εκτελεί κατευθείαν, σαν να ήταν μια γλώσσα προγραμματισμού. Αυτό είναι παγκόσμια πρωτιά της Στάσσας σας κι είμαι ιδιαίτερα περήφανη γι' αυτό. Υπάρχουν αρκετά προγράμματα για να παίξει κανείς Magic στον υπολογιστή του, ή στην κονσόλα του, και μερικά απ' αυτά είναι κανονικά εμπορικά προϊόντα με τα όλα τους. Όλα όμως χρησιμοποιούν μια ενδιάμεση σύνταξη που είναι πιο άμεσα κατανοητή από τον υπολογιστή, αντί για την σχεδόν-φυσική γλώσσα των καρτών. Το αποτέλεσμα είναι οτι πρέπει να μεταφράζουν κάθε κάρτα στην ενδιάμεση σύνταξη που χρησιμοποιούν και συχνά χρειάζεται να γράψουν νέο κώδικα, ειδικά για κάποια καινούργια κάρτα που θέλουν να προσθέσουν στη βάση δεδομένων τους.



Η κατανόηση φυσικής γλώσσας είναι από τα βασικά μου ενδιαφέροντα, γι' αυτό προτίμησα να γράψω ένα πρόγραμμα γραμματικής ανάλυσης και ερμηνείας ("parser/ interpeter"). Ο σκοπός μου ήταν κατ' αρχήν να εξοικονομήσω χρόνο, γιατί αλλοιώτικα θα έπρεπε να επινοήσω μια δική μου ενδιάμεση σύνταξη και να μεταφράσω το κείμενο των καρτών που ήθελα να χρησιμοποιήσω, σ' αυτήν την ενδιάμεση σύνταξη ωστε να το καταλάβει ο μηχανισμός κανόνων (rules engine) του προγράμματός μου. Στην πορεία συνειδητοποίησα κάτι που μ' έκανε να αλλάξω ελαφρώς το θέμα της πτυχιακής μου, από ένα απλό παίχτη τεχνητής νοημοσύνης, που ήταν στην αρχή σ' αυτό που είναι τώρα, ένα πλήρες έμπειρο σύστημα. Αυτό το καινούργιο δεδομένο είναι οτι χάρη στο πρόγραμμα γραμματικής ανάλυσης το πρόγραμμά μου όχι μόνο καταλαβαίνει το κείμενο από τις κάρτες που έχω προσθέσει στη βάση δεδομένων του- καταλαβαίνει επίσης το κείμενο από κάρτες που δεν έχει ξαναδεί.



Μ' αυτό δεν εννοώ οτι το προγραμματάκι μου απέκτησε ξαφνικά αυτοσυνείδηση! Εννοώ οτι η κατανόηση του κειμένου στηρίζεται σε ένα σύνολο γραμματικών κανόνων, που είναι αρκετά γενικοί ωστε να καλύπτουν μεγάλο αριθμό συνδυασμών τους (κι η γλώσσα στις κάρτες υπακούει, γενικά, σ' αυτούς τους κανόνες). Αυτό βέβαια συμβαίνει με κάθε είδους γραμματικούς κανόνες- δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτό σημαίνει "γραμματικοί κανόνες"! Για να είμαι ειλικρινής απλά δεν περίμενα να το πετύχω τόσο γρήγορα και εύκολα αλλά ας όψεται η επιλογή μου της γλώσσας προγραμματισμού που χρησιμοποιώ: 49 κατασκευαστές γραμματικών αναλυτών συνιστούν... Prolog! Σ' αυτή τη γλώσσα είναι τόσο απλό να γράψεις γραμματικούς αναλυτές που σχεδόν ντρέπομαι να το λέω.

Ο γραμματικός αναλυτής μπορεί επίσης να επαληθεύσει την σύνταξη μιας φράσης στην γλώσσα των καρτών, να αναγνωρίσει δηλαδή κατά πόσο αυτή η φράση "στέκει" γραμματικά (αλλά και σε σχέση με τα συμφραζόμενα ενός παιχνιδιού σε εξέλιξη). Τέλος, μπορεί να παράγει φράσεις στη γλώσσα του παιχνιδιού- απ' αυτήν την άποψη θα μπορούσε να χρησιμέψει στους δημιουργούς του παιχνιδιού ως εργαλείο για να σχεδιάσουν γρήγορα καινούργιες κάρτες.



Το υπόλοιπο πρόγραμμα κάνει αρκετά συνηθισμένα πράγματα. Κατ' αρχήν, έχει έναν μηχανισμό κανόνων που εφαρμόζει κατά γράμμα τους κανόνες του παιχνιδιού, στην αυστηρή εκδοχή τους που χρησιμοποιείται σε επαγγελματικά παιχνίδια (το Magic παίζεται επαγγελματικά με βραβεία δεκάδων χιλιάδων δολλαρίων). Έχει επίσης έναν παίχτη τεχνητής νοημοσύνης, ένα AI, που παίζει Magic ενάντια στον χρήστη.

Προς το παρόν, αυτό το AI είναι αρκετά ναΐφ, επειδή είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο. Ξεφεύγει λίγο από τα συνηθισμένα από την άποψη οτι δεν χρησιμοποιεί μόνο μαθηματική/ στατιστική ανάλυση για να πάρει αποφάσεις και να κάνει την κίνησή του, αλλά κι ένα σύστημα κανόνων, διατυπωμένων με συμβολικό τρόπο. Αυτή είναι η "εμπειρία" που είναι κωδικοποιημένη στο σύστημα. Γενικά, η πολυπλοκότητα των υπολογισμών που χρειάζονται για ένα γύρο Magic μπορεί να ξεπεράσει κατά πολύ τις δυνατότητες ενός απλού υπολογιστή, γι' αυτό κι ακόμη δεν υπάρχουν προγράμματα που να παίζουν Magic καλύτερα από ανθρώπινους παίχτες (όπως υπάρχουν πχ για το σκάκι, τη ντάμα, το πόκερ, το μπριτζ, το τάβλι και πολλά άλλα παιχνίδια στρατηγικής). Η γνώμη μου είναι οτι για να λυθεί το πρόβλημα αυτό, χρειάζεται και συμβολική επεξεργασία, αλλά κι αυτή δεν θα είναι ποτέ αρκετή από μόνη της. Το ΑΙ μου συνδυάζει και τα δύο- αλλά όπως είπα προς το παρόν είναι σ' εμβρυακό στάδιο. Δεν βιαζόμαστε όμως- σκοπεύω να συνεχίσω να το δουλεύω για τα επόμενα ένα-δυο χρόνια, απλά όχι με τους τρελλούς ρυθμούς αυτής της χρονιάς (έριξα κάτι ξεγυρισμένα δεκαεξάωρα τη μέρα που το φχαριστήθηκε η ψυχή μου). Προς το παρόν, αυτό που έχω να παραδώσω σ' ένα μήνα είναι "proof of concept" ένα πρώτο μοντέλο- ένα "prototype". Πτυχιακή είναι- δεν είναι διδακτορικό!

Μπορώ να πω όμως οτι είμαι αρκετά ευχαριστημένη με τη δουλειά μου. Ακόμη δεν έχει τελειώσει βέβαια- θέλω ακόμη ένα μήνα. Κι όταν λέω "ένα μήνα" εννοώ ένα μήνα στο ίδιο τρελλό πήξιμο, απλά πλέον έχω φάει το βόδι και δεν πρόκειται να κολλήσω στην ουρά, σιγά. Ωχ, "famous last words"... ! :)


(A Suivre)

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Αυτό δεν είναι τίποτα



Εδώ σήκωσε ολόκληρο καράβι!




(Στην πραγματικότητα η δεύτερη φωτογραφία είναι λιγότερο εντυπωσιακή. Το φερυμπώτ είναι φτιαγμένο για να επιπλέει ούτως ή άλλως και το κύμα το ανέβασε μόνο δυο ορόφους. "Μόνο". Το αυτοκίνητο έφτασε στους τρεις. Τώρα που το ανέλυσα ορθολογικά αισθάνομαι ακόμη πιο ηλίθια).

(A Suivre)

Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ενόραστρον

(Ε, αφού σας έπιασε όλους με το συγγραφιλίκι, άστοδιάλο, να κι ένα από μένα!)




(Από το δικτυακό τόπο astikoimythoi.gr)

Τίτλος: (το) "Ενόραστρον".

Μύθος ή γεγονός: μύθος.

Τί υποστηρίζει: ένα αρχαίο κειμένο (με τον τίτλο "Ενόραστρον") κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και όποιος το διαβάσει, τρελλαίνεται.

Πώς μεταδίδεται: με μορφή ηλεκτρονικών επιστολών ή αναρτήσεων σε ιστολόγια που "προειδοποιούν" τον παραλήπτη. Οι αναρτήσεις συνήθως αναπαράγουν το κείμενο των επιστολών.

Παραδείγματα
:

(Από ηλεκτρονική επιστολή που στάλθηκε στις 21 Αυγούστου 2009)

Να προσέχεται, γιατί, κυκλοφορεί στο internet κυκλοφορεί ένα αρχαίο κείμενο που λέγεται "Ενόραστρον" κι όποιος το διαβάσει ολόκληρο, ή μόνο μερικές γραμμές, τρελλαίνεται και πεθαίνει. Αυτό το κείομενο το στέλνουνε για "φάρσα" κάποιοι ασυνείδητοι ή το στέλνουνε οι πράκτορες της Μοσάντ σε όσους νομίζουνε πως συμπαθούνε τους Παλαιστίνιους και τον αγώνα τους για να τον ξεφορτωθούνε. Το διάβασε πριν δύο μήνες ο Κυριάκος Π. και έχασε το μυαλό του, γι' αυτό βγήκε στους δρόμους γυμνός τυλιγμένος με ένα σεντόνι και κραύγαζε άναρθρες προσευχές σε θεότητες της παραφροσύνης, τους δαίμονες Ιαΐα, Φγκλουν και Φτανγκ. Το παιδί είναι τώρα με ψυχοφάρμακα. Το κείμενο αυτό που το έχουνε γράψει τρελλοί σε ιδρύματα, όταν τους καβαλάει ο διάβολος και τους ψιθυρίζουν τα δαιμόνια, εμφανίζεται με διάφορες μορφές, συχνά δεν έχει κάν τίτλο ή μερικές φορές έχει έναν τίτλο παραπλανητικό, ο Τσελεμεντές του Σκότους, που είναι για τη μουσική Μπλακ Μέταλ, ή Τα Φρύγανα που είναι ποιητική συλλογή του ομοφυλόφιλου τοξικομανή Δήμου Κούτσουρου από τη Θεσσαλονίκη. Αλλά δεν έχει μέσα αυτά τα βιβλία, μόνο ο τίτλος λέει έτσι, μέσα είναι το κείμενο αυτό που είναι καταραμένο κι όποιος το διαβάσει τρελλαίνεται. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει να το καταλάβει κανείς, είναι επειδή είναι γραμμένο σε Μεσαιωνικά Λατινικά ή σε Βυζαντινά Ελληνικά και γι' αυτό φαίνεται αμέσως οτι δεν είναι αυτό που λέει στον τίτλο του.


(Από ηλεκτρονική επιστολή της 10 Ιανουαρίου 2005)

Το "Ενόραστρον" είναι ένα αρχαίο κείμενο που έχει μεταφραστεί στα Ελληνικά (της Βυζαντινής εποχής) και από εκεί στα Λατινικά. Κανείς δεν ξέρει από πού προέρχεται, ποιός το έγραψε, πότε και γιατί. Μέσω γλωσσολογικής ανάλυσης φαίνεται να είναι γραμμένο την εποχή του Ερμή Τρισμέγιστου και άρα είναι στ' αλήθεια αρχαίο κι όχι φάρσα. Το ενόραστρον κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από την εποχή του usenet και σε διάφορες παραλλαγές, με διαφορετικούς τίτλους. Κατά καιρούς έχει εμφανιστεί ως Σωλωμωνική, ή με τον τίτλο "Νεκρονομικόν" του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκρφαφτ. Μερικές φορές δεν είναι μόνο ο τίτλος του που αλλάζει, το κείμενο από το Ενόραστρον είναι ανακατεμένο με το άλλο κείμενο και δεν ξεχωρίζει εύκολα, το διαβάζει κανείς χωρίς να το καταλάβει. Όταν καταλάβει κανείς οτι αυτό είναι που διαβάζει πρέπει να σταματήσει αμέσως γιατί όσο περισσότερο διαβάζει κανείς τόσο κινδυνεύει να χάσει το μυαλό του. Το Ενόραστρον έχει γραφτεί από κάποιον φιλόσοφο ή μάγο με σκοπό να ξεκλειδώσει τις πύλες του νου και να φανερώσει στο ανθρώπινο μυαλό την απόκρυφη γνώση που του είναι απαγορευμένη. Διαβάζοντάς το κανείς βλέπει να του αποκαλύπτεται ο κόσμος κάτω και γύρω από τον κόσμο, ο κόσμος όπως είναι στην πραγματικότητα. Τέτοια γνώση δεν είναι φτιαγμένη για τα ανθρώπινα μυαλά και γι' αυτό τα μυαλά μας δεν την αντέχουνε. Είναι άκρως επικίνδυνο να διαβάσει κανείς παραπάνω από δυο-τρεις γραμμές από αυτό το κείμενο. Ένας νεαρός άντρας, 20 χρονών, από τη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Π. κλείστηκε σε ίδρυμα επειδή διάβασε περίπου δυο σελίδες από αυτό πριν το καταλάβει. Αν λάβετε αντίγραφα του κειμένου στο ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τα σβήσετε μόλις καταλάβτε με τί έχετε να κάνετε. Σε καμμία περίπτωση μην το διαδώσετε παραπέρα!


(Ανάρτηση σε ιστολόγιο)

Ένας φίλος μου που είναι μεταφραστής αρχαίων κειμένων μου είπε οτι κυκλοφορεί στο internet ένα βιβλίο που λεγεται Το Ενόραστρον και που όποιος το διαβάσει ολόκληρο, ή αν διαβάσεις περισσότερο από μια-δυο γραμμές, τρελλαίνεσαι. Για να το μεταφράσουνε λέει, τους έδιναν μισό κεφάλαιο στον καθένα, ή μερικές σελίδες, ανάλογα με το πόσο επικίνδυνες είναι. Από την ομάδα των μεταφραστών ένα παιδί, ένας 20 χρονών από τη Θεσσαλονίκη, κατά λάθος άρχισε να μεταφράζει παρακάτω από 'κει που του είχανε πει και έχασε το μυαλό του, τον κλείσανε σε ίδρυμα και είναι με ψυχοφάρμακα. Αν σας στείλει κανείς με email ένα βιβλίο που λέει "Το Ενόραστρον" και έχει μέσα λατινικά ή Αρχαία Ελληνικά, μην το διαβάσετε, ούτε καν για να δείτε τί είναι. Και λίγες μόνο γραμμές αρκούνε.


Παραλλαγές: Κάποιες παραλλαγές υποστηρίζουν οτι το Ενόραστρον γράφτηκε από τον Πυθαγόρα ή τους Πυθαγόρειους κι έχει να κάνει με μια "απόκρυφη γεωμετρία" που είχαν επινοήσει. Σε μία περίπτωση, αναφέρεται το όνομα του αρχικού συγγραφέα του βιβλίου ως "Μειλίχιος ο Κως". Το όνομα του θύματος και η ηλικία του μερικες φορές αναφέρονται ως "Γιώργος Π, 25 χρονών" ή "Καιτούλα Π. 40 χρονών".

Προέλευση: το "Ενόραστρον" φαίνεται να είναι σύνθεση μιας σειράς αστικών μύθων που αφορούν "αρχαία κείμενα" που "τρελλαίνουν" όποιον τα διαβάζει, ή άλλο υλικό που έχει παρομοίως ανθυγειινές ιδιότητες (τα αποτελέσματα κυμαίνονται από τον απλό πονοκέφαλο ως τον θάνατο). Οι σχετικές ηλεκτρονικές επιστολές και αναρτήσεις σε ιστολόγια πολλαπλασιάστηκαν την εποχή της ταινίας "The Ring" που έχει παρεμφερές θέμα ("μια βιντεοκασέτα που όποιος τη δει πεθαίνει μέσα σε μια εβδομάδα"). Σύμφωνα με κάποιες ηλεκτρονικές επιστολές, το κείμενο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο "από την εποχή του usenet".

Οι παραλλαγές που μιλάνε για μια ομάδα μεταφραστών που μεταφράζουν μόνο ένα μέρος του κειμένου, είναι προφανώς επηρεασμένες από το σκετς των Monty Python's με τίτλο "The funniest joke in the world". Με τη σειρά της αυτή είναι βασισμένη σε πραγματικές πρακτικές αποκρυπτογράφησης απόρρητων επικοινωνιών.

Ο τίτλος "Ενόραστρον" εμφανίζεται για πρώτη φορά σε ένα άρθρο του "συγγραφέα-ερευνητή" Νικόλαου Γ. Βάλανου, στο περιοδικό Ανεξερεύνητο (Μάιος 1985). Σύμφωνα με αυτό:

"Το Ενόραστρον είναι ένα ζωντανό κείμενο, που αλλάζει καθώς διαβάζεται και παρουσιάζεται με διαφορετική μορφή σε κάθε αναγνώστη, ακόμη και σε κάθε ανάγνωση. Στην πραγματικότητα δεν είναι ένα κείμενο, τυχαίνει απλά να εμφανίζεται με την μορφή συγκεκριμμένων κειμένων, πιθανόν επειδή όσοι το αναπαράγουν δεν καταλαβαίνουν πάντα την λειτουργία του. Έτσι έχει βγει η φήμη οτι κυκλοφορεί "κρυμμένο" σε άλλα κείμενα, τη Σολομωνική, τη Βίβλο, μέχρι και τον Τσελεμεντέ (!). Οποιοδήποτε κείμενο, μικρό ή μεγάλο, μπορεί να λειτουργήσει ως Ενόραστρο. Δεν είναι το κείμενο το ίδιο που επιδρά στο μυαλό του αναγνώστη, αλλά η δομή του, που ακολουθεί κάποιες γνωστές μαθημαγικές φόρμουλες. Ακόμη και μια απλή αθλητική εφημερίδα μπορεί να έχει αυτό το αποτέλεσμα αν τη διαβάσει κάποιος με τον λάθος τρόπο (ή τον σωστό, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς). Μάλιστα, δεν χρειάζεται καν να είναι γραπτό κείμενο αυτό που ακολουθεί κανείς με το μυαλό του. Οποιαδήποτε οργανωμένη δομή μπορεί να οδηγήσει στην "ενόραση" που υπονοεί ο τίτλος: οι σκαλωσιές στο εξωτερικό της Ακρόπολης, μια άποψη των δρόμων της Αθήνας από το Λυκαβηττό, η ύφανση μιας Μεσαιωνικής ταπισερί στο Εθνικό Μουσείο... "


Ο ίδιος συγγραφέας επανέρχεται στο θέμα με "ανανεωμένη" προοπτική, το 1998.

"Το Ενόραστρον είναι στην ουσία μία διαδρομή στο εσωτερικό ενός ογκου πληροφορίας. Ακολουθώντας την κανείς, οργανώνει την πληροφορία με συγκεκριμμένο τρόπο και το αποτέλεσμα είναι μία νέα διαμόρφωση του όγκου της πληροφορίας, μία νέα τάξη πληροφορίας που αναδύεται από το χάος.

Το κείμενο το ίδιο δεν έχει καμμία σημασία. Θα μπορούσε να είναι μια συνταγή μαγειρικής ή μια διαφήμιση. Δεν έχει καν σημασία αν το κείμενο το ίδιο είναι γραμμένο με σκοπό να ενεργοποιήσει αυτούς τους μηχανισμούς της νόησης. Μπορεί κανείς να "διαβάσει" (η σωστή έκφραση είναι μάλλον "ιχνηλατήσει" ή ίσως "ψηλαφήσει") το Ενόραστρον ακόμη και τυχαία, ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό από βαρεμάρα. Θα μπορούσε να το "διαβάσει" αν έπαιρνε ένα βιβλίο και ξεκινούσε να το διαβάζει στην τύχη, αρχίζοντας από μια σελίδα κάπου στη μέση και γυρίζοντας μπρος και πίσω συνέχεια- πάντα τυχαία. Αυτό είναι κάτι που συνηθίζω να κάνω, όταν διαβάζω ένα μεγάλο βιβλίο. Όταν έχω προχωρήσει αρκετά, πηδάω μερικά κεφάλαια για να δω τί γίνεται παρακάτω, ή πώς εξελίσσεται ο χαρακτήρας ενός ήρωα. Μετά γυρνάω πίσω και συνεχίζω τη διήγηση από εκεί που την είχα αφήσει. Αυτό το κάνω αρκετές φορές με το ίδιο βιβλίο. Αν ήμουν άτυχος (ή τυχερός, ανάλογα πώς το βλέπει κανείς) θα μπορούσα να έχω σκοντάψει έτσι στη δομή του Ενόραστρου. Ποιός ξέρει τί θα είχε γίνει τότε. Σίγουρα δε θα καθόμουν τώρα να γράφω αυτές τις γραμμές!

Καθώς εξαπλώνεται η χρήση του υπερκειμένου στον Παγκόσμιο Ιστό, πιστεύω οτι οι περιπτώσεις τυχαίων ...συναπαντημάτων με το Ενόραστρον, θα πληθαίνουν συνέχεια. Όπως θα ξέρει όποιος έχει ασχοληθεί με αυτά τα πράγματα, η συνηθισμένη συμπεριφορά των επισκεπτών του Ιστού, είναι να ακολουθούν τυχαίους συνδέσμους, από ένα δικτυακό τόπο σε άλλον, συχνά χωρίς ειρμό ή σκέψη. Ίσως όμως προς το παρόν να είμαστε όλοι ασφαλείς. Σύμφωνα με μια θεωρία, για να μπορέσει ένα κείμενο να λειτουργήσει ως "Ενόραστρον" πρέπει να έχει φτάσει μία "κρίσιμη μάζα" πληροφορίας. Λέγεται μάλιστα πως αυτός είναι ο λόγος που είναι δυνατόν να "διαβάσει" κανείς το Ενόραστρον σε έντυπα κείμενα, επειδή το σύνολο του έντυπου λόγου της ανθρωπότητας έχει φτάσει (και ξεπεράσει) αυτήν την κρίσιμη μάζα. Ο Ιστός είναι ακόμη σχετικά καινούργιος και ίσως απέχουμε ακόμη από αυτό το σημείο."


Τα ονόματα των "θυμάτων" του κειμένου είναι πάντα ένα μικρό όνομα και το αρχικό ενός επώνυμου, συνήθως "Π". Οι αναφορές σε έναν νεαρό άντρα που "βγήκε στο δρόμο με ένα σεντόνι" είναι πιθανόν αναφορές σε πραγματικά περιστατικά. Το Μάιο του 1985 ο τύπος αναφέρει μία "σέχτα σατανιστών" με την επωνυμία "Η Μαύρη Δέσμη" (σύμφωνα με την εφημερίδα Αυγή, "Αρνητική Δέσμη"). Τα μέλη της κατηγορήθηκαν για προσηλυτισμό, όταν αρχίσαν να κυρήττουν το "ευαγγέλιο" του αρχηγού της σέχτας, Μιχαήλ Αρμάου, στους δρόμους της πρωτεύουσας. Τα "άμφια" της σέχτας ήταν ένας λινός χιτώνας. Στη δίκη που ακολούθησε οι κατηγορίες κατέρρευσαν, καθώς το "κύρηγμα" της σέχτας γινόταν σε ακατάπληπτη, επινοημένη γλώσσα ("αλαμπουρνέζικα") και τα "ιερά κείμενα" που επεδείκνυαν τα μέλη της ήταν ομοίως γραμμένα σε αυτοσχέδια "ιερογλυφικά" ("καλικαντζούρες").

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ένα από τα μέλη που υπέφερε από σχιζοφρένεια υπέστη ψυχωσικό επεισόδιο και χρειάστηκε να απομακρυνθεί από την αίθουσα. Επέστρεψε λίγο αργότερα, αφού του χορηγήθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Μετά την αθώωσή της η σέχτα δεν απασχόλησε ξανά τον τύπο. Τα μέλη του astikoimythoi.gr δεν καταφέραν να βρούν κάποια σύνδεση ανάμεσα στην Αρνητική Δέσμη και τον αστικό μύθο για το Ενόραστρον.


(A Suivre)

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Πού ζεις;

Ζω στο 20 Μ.Ι.*

(*Μετά Ιστόν)

(Ο πρώτος web server- ο υπολογιστής του Tim Berners-Lee στο Cern, το 1991)

(A Suivre)

Παλίρροια















(χρειάζομαι καινούργιο κινητό/κάμερα)

(A Suivre)

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Μικρή εαρινή ύβρις.



Στην Δύση μας έκαψε η φωτιά.
Στην Ανατολή μας πνίγει το νερό.

Εγώ όμως δεν το βάζω κάτω
Γιατί είμαι η ζωή κι επιβιώνω.

Μέσα σ' ένα αδιάφορο κενό,
Πάνω σ' ένα σκέτο βράχο.

Είμαι μια φλούδα βιομάζας
Αλλά δε με σταματάει τίποτα.

Θα ισοπεδώσω τους πλανήτες
Θα ρουφήξω τους γίγαντες αερίων
Θα κλέψω τη φωτιά των άστρων.
Θα περάσω στο παραπέρα σύμπαν

Κι ας έρθουν χίλιοι εκδικητές θεοί,
απρόσωπες δυνάμεις της φύσης
Να τιμωρήσουν την έπαρση
και τον εγωισμό μου.

Άψυχες πέτρες που κατρακυλάνε
ανεξέλεγκτες
στο πηγάδι της βαρύτητας
δεν αξίζουνε το σεβασμό μου

Μόνο εγώ υπάρχω να τις δω
Ούτε ξέρουνε κι οι ίδιες τον εαυτό τους

Χωρίς εμένα, όλα αυτά δεν αξίζουν τίποτα.

(A Suivre)

Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Το Κύμα

(Κοντέηνερ παρασυρμένα από το τσουνάμι στην πόλη Sendai, στο Βορρά της Ιαπωνίας).

(Έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό της Fukushima, μετά τον σεισμό και το τσουνάμι).

(A Suivre)

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Άνθρακες...;


Ανανέωση (κιόλας) και μετά το αφήνω να δουλέψω και λίγο την πτυχιακή μου. Η ΕτΚ έχει ξεκινήσει να δημοσιεύει τα σχόλια και τις κριτικές που ζήτησε. Εδώ:

http://journalofcosmology.com/Life101.html


Μόλις μια (εργάσιμη) μέρα μετά τη δημοσίευση του άρθρου στην Εφημερίδα της Κοσμολογίας και οι κριτικές έχουν ήδη αρχίσει να πέφτουνε βροχή. Προς το παρόν αυτές οι κριτικές προέρχονται κυρίως από την επιστημονική μπλογκόσφαιρα. Για να δούμε μερικές από αυτές. Θα τις χωρίσω σε "έγκυρες" και "άκυρες", πάντα κατά την ταπεινή μου, ανειδίκευτη άποψη.


Έγκυρες κριτικές:

  • Είναι απίθανο να αναπτυχθούν κυανοβακτηρίδια στο εσωτερικό ενός κομήτη. Τα κυανοβακτηρίδια φωτοσυνθέτουν. Χρειάζονται φως και υγρασία που θα ήταν δύσκολο να βρουν στο εσωτερικό του κομήτη, ιδίως χωρίς να εκτεθούν στο κρύο του διαστήματος.
  • Νημάτια και ίνες σαν αυτά στις φωτογραφίες των "απολιθωμάτων" είναι δυνατόν να σχηματιστούν από μη-βιολογικές διαδικασίες. Πχ, ανυδρίτης, γύψος, κα. μπορούν να έχουν ινώδη σύσταση.
  • Το μέγεθος των "βακτηριδίων" δεν ταιριάζει με αυτό των βακτηριδίων με τα οποία μοιάζουν (είναι ή πολύ μεγάλα ή πολύ μικρά).
  • Επίσης, οι δημοσιευμένες φωτογραφίες δεν είναι πάντα στην ίδια κλίμακα, ούτε μεταξύ τους, αλλά ούτε και με τα γνωστά βακτηρίδια με τα οποία συγκρίνονται (άλλοτε όντως είναι).
  • Η σύσταση των μετεωριτών είναι παρόμοια με φρέσκου πηλού (κόβονται με μαχαίρι). Το οτι τα "απολιθώματα είναι στο εσωτερικό των μετεωριτών δεν λέει και πολλά. Είναι από δύσκολο έως αδύνατον να αποκλειστεί η επιμόλυνση του δείγματος με Γήινους μικροοργανισμούς (αν και στην περίπτωση επιμόλυνσης, μιλάμε μάλλον για επιμόλυνση με απολιθώματα Γήινων μικροοργανισμών κι όχι με ζωντανους μικροοργανισμούς).

Με άλλα λόγια, αν τα νημάτια που φαίνονται στις φωτογραφίες μοιάζουν όντως τόσο πολύ με Γήινα βακτηρίδια, η πιο απλή εξήγηση είναι οτι πρόκειται όντως για Γήινα βακτηρίδια, για τα οποία ξέρουμε από που προέρχονται- και δεν έρχονται από το διάστημα. Αν δηλαδή όντως τα νημάτια στις φωτογραφίες του άρθρου είναι τόσο παρόμοια με τα κυανοβακτήρια και τα βακτηρίδια του θείου που λέει το άρθρο οτι τους μοιάζουν, τότε κατά πάσα πιθανότητα είναι αυτό ακριβώς, κι όχι εξωγήινοι μικροοργανισμοί που σπείραν τη ζωή στη Γη (αυτό πάντα με τον αστερίσκο του οτι φαίνονται απολιθωμένα- για το οποίο μπορεί να υπάρχει εναλλακτική εξήγηση, δείτε σχετικά το απόσπασμα της συνέντευξης του δρ Hoover που παραθέτω παρακάτω).

Για μένα αυτή είναι η πιο πιθανή εξήγηση και παρατηρώ οτι εχτές, όσο έγραφα την ανάρτησή μου, προσπαθούσα να βρω έναν τρόπο να αναφερθώ στην ομοιότητα των νηματιδίων με Γήινα βακτηρίδια, χωρίς να πω οτι "είναι Γήινα βακτηρίδια", γιατί αν είναι, τότε δεν βλέπω γιατί να ήρθαν από το διάστημα. Για να ήρθαν από το διάστημα πρέπει να είναι προγονικές μορφές που μοιάζουν με Γήινα βακτηρίδια, όπως πχ οι δεινόσαυροι μοιάζουν με σαύρες (σημειώστε οτι οι κομήτες απ' τους οποίους μάλλον προήλθαν οι μετεωρίτες αυτοί, είναι κατά πολύ αρχαιότεροι της ζωής στη Γη, μιλάμε για μερικά δισ χρόνια). Απ' την άλλη, ένα σημείο κατά, όπως λέω πιο πάνω, είναι οτι το μέγεθος των "απολιθωμάτων" δεν ταιριάζει με τα Γήινα βακτηρίδια που ξέρουμε. Δεινο-βακτηρίδια δηλαδή; Κι αυτό πάλι δεν έχει και πολύ νόημα.


Άκυρες κριτικές:

  • Η "Εφημερίδα της Κοσμολογίας" έχει κακή φήμη επειδή έχει συχνά επιτρέψει τη δημοσίευση άρθρων με ανακρίβειες και προβληματική μεθοδολογία.
  • Ο ιστότοπος της Εφημερίδας είναι κακοσχεδιασμένος.
  • Η Εφημερίδα έδωσε τα νέα στη δημοσιότητα μέσω του Faux, συγγνώμη, Fox News, με προφανή σκοπό να εντυπωσιάσει.
  • Η εισαγωγή στο άρθρο του δρος Hoover παραπέμπει σε σελίδα του Amazon και προτρέπει λίγο-πολύ σε αγορά ενός (κατά τα φαινόμενα βαρειά μπουρδολογικού) βιβλίου.
  • Η Εφημερίδα έχει μόνο δικτυακή παρουσία, δεν διατίθεται μέσω των συνηθισμένων διαύλων και ετοιμάζεται να κλείσει μετά από μόλις 13 "τεύχη".
  • Οι εκδότες της Εφημερίδας συχνά αναλίσκονται σε προσωπικές επιθέσεις και συνωμοσιολογικές πονεμένες ιστορίες για την αδικία του συστήματος δημοσίευσης σε έγκυρα περιοδικά.
  • Η διαδικασία έγκρισης του άρθρου δεν είναι η συνηθισμένη και άρα δεν είναι έγκυρη
  • Ο ίδιος ο δρ Hoover στερείται επιστημονικού κύρους (αμφισβητείται και το κατά πόσο είναι όντως "δρ").
  • Επίσης, αυτά τα πράγματα δεν είναι η ειδικότητά του.

Κατ' αρχήν, το τελευταίο "επιχείρημα" είναι άκυρο- ο άνθρωπος είναι αστροβιολόγος της NASA. Ακριβώς αυτή είναι η ειδικότητά του. Αν πρόκειται να ανακαλυφτεί ζωή εκτός της Γήινης, από αστροβιολόγους θα ανακαλυφτεί.

Μετά, όλα τα παραπάνω είναι είτε προσωπικές επιθέσεις, που είναι γενικώς απαράδεκτες (τουλάχιστον στα πλαίσια της συζήτησης για την εγκυρότητα ενός άρθρου σε επιστημονικό περιοδικό) είτε είναι απλά άσχετα με το αν ισχύουν οι ισχυρισμοί του άρθρου με βάση τα στοιχεία που παραθέτει ή όχι. Για να το κάνω λιανά, κι ο Λιακόπουλος ο ίδιος αν καταφέρει να αποδείξει την ύπαρξη των Ελ, εφ' όσον όντως την αποδείξει, δεν έχει σημασία ποιός είναι και τί κάνει, ούτε τί είναι αυτό που αποδεικνύει. Αν αποδεικνύεται, είναι εξ' ορισμού αληθές. Ο λόγος που οι Λιακόπουλοι του κόσμου τούτου είναι ανέκδοτα, είναι ο τρόπος που χρησιμοποιούνε γελοία "στοιχεία" και άκυρες "αποδείξεις" για να υποστηρίξουνε εντελώς παράλογες "θεωρίες" (βλέπε, φούμαρα). Και επιμένουνε κι από πάνω, σε πείσμα κάθε λογικής. Και μπλέκονται και στα χωράφια ανθρώπων που ξέρουν για τί μιλάνε. Άλλο παράδειγμα: οι αρνητές του AIDS.

Είναι αλήθεια οτι ο δρ Hoover φλερτάρει με τη γραφικότητα. Απ' ό,τι φαίνεται προσπαθεί ανεπιτυχώς από το 1997 να πείσει την επιστημονική κοινότητα οτι τα νημάτια και οι ίνες που βλέπει στο εσωτερικό των μετεωριτών (πρόκειται πάντα για τους ίδιους, μετρημένους στα δάχτυλα, χονδριτικούς μετεωρίτες) είναι όντως απολιθώματα μικροοργανισμών. Δεν φαίνεται όμως να έχει καταφέρει να τον πάρει κανείς στα σοβαρά. Κι αυτό από μόνο του δε λέει και πολλά. Κατ' αρχήν δεν λέει οτι έχει άδικο -αλλά ούτε κι οτι έχει δίκιο κι υπάρχει κάποια συνωμοσία εναντίον του από το επιστημονικό κατεστημένο κλπ κλπ. Πάλι, το σημαντικό είναι η έρευνά του, τα αποτελέσματά της, το πώς τα ερμηνεύει ο ίδιος και το πώς τα ερμηνεύουνε οι άλλοι ειδικοί και μη -επιστήμονες και μη. Εδώ τίθεται πάντα ένα θέμα ιεραρχίας στην γνώση και την κατανόησή της, αλλά δεν είναι του παρόντος, ούτε έχει καμμία σημασία για το ζητούμενο: βρήκε όντως ο δρ Hoover απολιθώματα μη- Γήινων μικροοργανισμών μέσα σε μετεωρίτες; Αυτό όμως δε θα το μάθουμε από τους μπλόγκερ, κι ας έχουνε και άλλη ιδιότητα, αυτή του ειδικού επιστήμονα.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια γραφικότητα του δρα Hoover που (μάλλον) θεωρείται οτι δικαιολογεί τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του, δεν είναι ούτε επιπέδου Λιακόπουλου, ούτε επιπέδου αρνητών του AIDS. Για παράδειγμα, σε μια συνέντευξή του με αφορμή το άρθρο του, λέει το εξής:

"The inability to detect nitrogen in the filaments indicates that they are ancient, and since the meteorite came to Earth in 1864, that indicates that they were in the meteorite when it fell," Hoover said.

Previous analyses of the meteorites' chemical composition have concluded that they were formed during the solar system's earliest epoch, perhaps as comets. But Hoover said that doesn't necessarily mean the structures were present from the very beginning. They could have been picked up from debris that was knocked into space by cosmic impacts. They could even have come from Earth itself, as the result of a meteor blast that occurred millions or billions of years ago.

"That's absolutely possible," Hoover acknowledged. "I have no reason to say I could rule that out."

Με λίγα λόγια, εγώ δεν βλέπω ούτε παραλογισμό ούτε φανατισμό στον άνθρωπο που έγραψε το άρθρο. Τον βλέπω στους επιστημονικούς μπλόγκερ και τις οπαδικής νοοτροπίας απόψεις που εκφράζουνε επιπόλαια, από χτες. Αν είναι κάποιοι που ακυρώνουνε την επιστημονική έρευνα στα μάτια της κοινής γνώμης, είναι οι επιστήμονες που εκφράζουνε πρόχειρες γνώμες... ακόμη και όταν τις εκφράζουνε για πρόχειρες έρευνες.

Επίσης, ομαδική γιούχα εκ του ασφαλούς (δηλαδή σε προσωπικά μπλογκ που δεν συνδέονται με την επαγγελματική σταδιοδρομία των γραφόντων), σε κάποιον που βγάζει την επαγγελματική του υπόληψη στο σφυρί είναι σκέτη αηδία και συγκαταλέγεται στην ανθυποκατηγορία του "cyber bullying". Τά 'χω πάρει λίγο κρανίο με το επίπεδο των "απόψεων" που εκφράζονται από χτες, αλλά βέβαια εγώ τα παίρνω κρανίο με το ψύλου πήδημα.

Κι αυτό πάλι δε λέει τίποτα. Το οτι κάποιοι εκφράζονται άτσαλα και προσβάλουνε το συνομιλητή τους δεν σημαίνει οτι δεν έχουνε δίκιο, ή οτι δεν ξέρουνε τί λένε.

Θα δούμε- αλλά έχω αρχίσει να απογοητεύομαι, καθώς φαίνεται οτι ο θησαυρός των ανθρακούχων μετεωριτών ήταν όντως... άνθρακες... [:(

(A Suivre)

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Apocalyptic post



- Ξέρεις τί θά 'θελα ν' ακούσω τώρα;
- Για πες.
- Γουάσπ.
- Γουά... καλά, πού τους θυμήθηκες; Άκου Γουάσπ...!
- Δε σού 'πα που με τσίμπησε μια σφήγκα;
- Και θυμήθηκες τους Γουάσπ εσύ, επειδή σε τσίμπησε η σφήγκα; Δηλαδή τί θα γίνει άμα θυμηθείς τους Cannibal Corpse; Θα βγουν' τα ζόμπι να μας φάνε;
- Τους άκουγα πολύ ρε συ, μια εποχή. Ήτανε τότε που τά 'χα με τη Μαρία...
- ...α...
- Πηγαίναμε στο παρκάκι, πάνω απ' το φροντιστήριο και φασωνόμασταν. Τί ωραία βυζιά είχε αυτή η κοπέλα ρε φίλε...
- Ξέρω, θυμάμαι. Τά 'χα κι εγώ μαζί της.
- Όλοι τά 'χαμε μαζί της. Είχε τα πιο στητά βυζιά πού 'χω δει ποτέ μου!
- Μόνο Αλέξης δεν της τά 'χε πιάσει.
- Ο Αλέξης πέθανε παρθένος μάγκα. Δεν πρόφτασε ούτε βυζί να πιάσει, ούτε μουνί να γαμήσει!
- Εσένα τώρα αυτό σε μάρανε; Που δεν πρόφτασε να γαμήσει;
- Ρε φίλε, κάτι είναι κι αυτό... τουλάχιστον...
- Σκατά κάτι! Εδώ πεθάνανε έξι δισεκατομύρια κόσμος ρε μαλάκα! Ο πούτσος του Αλέξη μας μάρανε, που δεν πρόλαβε να χαρεί γαμήσι; Μη με τρελλαίνεις τώρα κι εσύ, και μ' έχουνε φάει και τα κωλοπαράσιτα! Να χαίρεται ο Αλέξης που έμεινε κόσμος να τονε θυμάται, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη όλο να πούμε, έχουνε μείνει άκλαφτοι. Άκλαφτοι! Κι άθαφτοι! Με καταλαβαίνεις; Έξι δισεκατομύρια! Τα δύο τρίτα των ανθρώπων όλων! Πτώματα παντού! Γέμισε ο κόσμος νεκρούς! Κι η μπόχα! ΜΠΟΧΑ!!!
- Καλά ρε συ, κάτσε κάτω, μη φωνάζεις και μας ακούσει κανένας μαλάκας...
- Άσε με γιατί θα τη δω Last Days of Humanity τώρα! Εσύ με κάνεις και φωνάζω, με τ' αρχίδια του Αλέξη! Ξέρεις πώς θά 'χουνε γίνει τώρα τ' αρχίδια του Αλέξη; Σαν τα βυζιά της Μαρίας, τούμπανο θά 'χουνε γίνει! Και τα βυζιά της θά 'χουνε γίνει σα ζέπελιν!
- Κάτσε ρε μαλάκα κάτω σου λέω, εδώ δεν είμαστε καλά, αν έρθει κανένας δεν θα προφτάσουμε να τον δούμε! Πάμε πιο πάνω, που είναι καβαντζωτά και φώναζε όσο θες. Μόνο να τελειώσουμε τη δουλειά και μετά χτυπήσου όσο γουστάρεις.
- Έλα, μη με πρήζεις, δεν έκανα τόση φασαρία. Έχουμε και το όπλο...
- Ε, άμα έρθει κανένας δε θα έρθει με λουκούμια, με όπλο θα έρθει κι αυτός. Έχεις όρεξη τώρα για πιστολίδια;
- Ντάξει, έλα, τέλειωσα, πιάσ' την άκρη απ' το τομάρι να το σηκώσουμε και πάμε να φύγουμε, έτοιμο είναι.
- Τρώγεται τώρα αυτό; Είσαι σίγουρος;
- Ναι ρε μαλάκα, γιατί να μην τρώγεται; Ζωντανό δεν ήτανε; Άρα τρώγεται. Τί φοβάσαι, μην πάθεις καμμιά μόλυνση;
- Ξέρω 'γω, μην είναι καμμιά που μου ξέφυγε...
- Πάμε ρε μαλάκα σου λέω. Φύγαμε!
- Ωπ, σκάσε μαλάκα, ακούω κάτι, χου!
- Σσσσ.... κάποιος έρχεται, κάποιος έρχεται... σκάσσσσσ... !!

(A Suivre)

Απολιθώματα Κυανοβακτηρίων σε CI1 Ανθρακούχους Μετεωρίτες





Εφημερίδα της Κοσμολογίας, 2011, Τεύχος 13
JournalofCosmology.com Μάρτιος, 2011
Απολιθώματα Κυανοβακτηρίων σε CI1 Ανθρακούχους Μετεωρίτες
Richard B. Hoover, Ph.D. NASA/Marshall Space Flight Center

Ο δρ Hoover ανακάλυψε ενδείξεις μικροαπολιθωμάτων παρόμοιων με Κυανοβακτηρίδια, σε προσφάτως κατακερματισμένα τμήματα των εσωτερικών επιφανειών των ανθρακούχων μετεωριτών Alais, Ivuna και Orgueil CI1. Με βάση μετρήσεις με τη μέθοδο Field Emission Scanning Electron Microscopy (FESEM), και άλλες μετρήσεις, ο δρ Hoover κατέληξε στο συμπέρασμα οτι τα βακτηρίδια είναι ιθαγενή σε αυτούς τους μετεωρίτες και είναι παρόμοια με τριχωμικά κυανοβακτηρίδια και άλλους τριχωμικούς προκαρυωτικούς οργανισμούς, όπως τα νηματώδη βακτηρίδια του θείου. Καταλήγει στο συμπέρασμα οτι αυτά τα απολιθωμένα βακτηρίδια δεν προέρχονται από επιμόλυνση του δείγματος με Γήινα λύματα, αλλά είναι τα απολιθωμένα υπολείμματα ζώντων οργανισμών που έζησαν στις προγονικές μάζες αυτών των μετεωριτών, για παράδειγμα, κομητών, δορυφόρων και άλλων ουράνιων σωμάτων. Σε συνδυασμό με μια πληθώρα στοχείων που έχουν δημοσιευτεί αλλού και σε προηγούμενα τεύχη της Εφημερίδας της Κοσμολογίας, και όπως παρουσιάζονται στο επιμελημένο κείμενο "The Biological Big Bang", οι προεκτάσεις του συμπεράσματος είναι οτι η ζωή βρίσκεται παντού και οτι η ζωή στη Γη μπορεί να προήλθε από άλλους πλανήτες.

Τα μέλη της Επιστημονικής κονότητας κλήθηκαν να αναλύσουν τα αποτελέσματα και να καταθέσουν κριτικό σχολιασμό ή εικασίες σχετικά με τις συνέπειες του ευρήματος. Αυτά τα σχόλια θα δημοσιευτούν (στμ: στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας) από της 7 Μαρτίου ως τις 10 Μαρτίου, 2011.


Περισσότερα, και το πλήρες κείμενο του συγγράμματος του δρ Hoover, στο σάιτ της Εφημερίδας:

http://journalofcosmology.com/Life100.html

Η Εφημερίδα απεύθυνε πρόσκληση σε 100 ειδικούς και ένα γενικότερο κάλεσμα σε 5.000 επιστήμονες, να εξετάσουν τα στοιχεία της έρευνας του δρ Hoover και να καταθέσουν την κριτική και τα σχόλιά τους. Όπως λέει η ίδια, πρόκειται για την πιο ενδελεχή εξέταση άρθρου σε επιστημονικό περιοδικό, στα χρονικά.

Προσωπικά, στεναχωριέμαι που δεν έχω τις γνώσεις να εξετάσω το σύγγραμμα τοου δρ Hoover και περιμένω με αγωνία τα αποτελέσματα της διαβούλευσης.



Ανανέωση(1)


1. Με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, τα απολιθώματα φαίνεται όχι μόνο να μοιάζουν με Γήινα βακτηρίδια αλλά να έχουνε δομές (κινητικά και αναπαραγωγικά όργανα κλπ) αναγνωρίσιμες ως αυτές γνωστών ειδών, σαν τα κυανοβακτηρίδια και τα βακτηρίδια του θείου. Έχουνε παρατηρηθεί κι άλλοτε δομές που μοιάζουνε να προέρχονται από τη δραστηριότητα ζωντανών οργανισμών αλλά αυτή τη φορά μιλάμε για μεγάλα -σχετικά πάντα!- βακτηρίδια, που φαίνονται καθαρά κι έχουνε παρόμοιες διαστάσεις και μορφή με γνωστά είδη.

2. Οι μετεωρίτες για τους οποίους μιλάμε (Alais, Orgueil και Ivuna) είναι μετεωρίτες που παρατηρήθηκαν να πέφτουν στη Γη και συλλέχτηκαν λίγο μετά την πτώση τους, ο παλιότερος (Alais) το 1806. Σημειώστε οτι ενώ οι μετεωρίτες αυτοί έχουνε μελετηθεί και παλιότερα, τα απολιθώματα ανακαλύφτηκαν σε φρεσκοκομμένα κομμάτια. Επίσης, από τη χημική ανάλυση των δειγμάτων, τα επίπεδα αζώτου στα απολιθώματα είναι αμελητέα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί στα υπολείμματα των ζωντανών οργανισμών, το άζωτο ανιχνεύεται ακόμη και χιλιετίες μετά το θάνατό τους. Το συμπέρασμα είναι οτι αν είναι όντως βακτηρίδια αυτά, δεν απολιθώθηκαν στη Γη.

3. Η πιθανότερη προέλευση των μετεωριτών είναι οι κομήτες του Ηλιακού συστήματος (αυτό στηρίζεται στη σύστασή τους).

Ανανέωση(2)
Οι εικόνες είναι φωτογραφίες των απολιθωμάτων παρμένες με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, από το σύγγραμμα του δρος Hoover:

Επάνω: Μακρύ, λεπτό, ελικοειδώς κουλουριασμένο και πολωμένο νήμα με κωνική απόληξη (μικρότερη του 1.3 μικρομέτρων) που καταλήγει σε ετεροκύστη παρόμοιο με το κυανοβακτηρίδιο Cylindrospermopsis sp.

Μέση: Νήμα (διάμετρος 0.8 μm) από τον μετεωρίτη Ivuna CI1. S: μερική κάλυψη από θήκη πλούσια σε άνθρακα.

Κάτω: Μεγέθυνση 1500Χ νήματος που έχει καταρρεύσει (9) και ελικοειδή άδεια θήκη (10 και b).

Ανανέωση(3):

Οι θέσεις του άρθρου ήδη αμφισβητούνται έντονα από την επιστημονική/παρεπιστημονική μπλογκόσφαιρα. Διαβάστε για παράδειγμα:

http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2011/03/05/has-life-been-found-in-a-meteorite/

http://www.wired.com/wiredscience/2011/03/aliens-riding-meteorites-arsenic-redux-or-something-new/

http://dotearth.blogs.nytimes.com/2011/03/05/nasa-scientist-sees-signs-of-life-in-meteorites/

Προσωπικά, έχω πειστεί απόλυτα για όλες τις θέσεις του άρθρου και όλων των άρθρων στο εν λόγω επιστημονικό περιοδικό, για έναν απλό λόγο. Οτι το εκδίδει αυτός ο τύπος...:



...με αυτό το αμάξι:



Άνθρωπος που οδηγάει Μόργκαν κι έχει τέτοιο μουστάκι, δεν είναι δυνατόν να μην κατέχει την απόλυτη αλήθεια για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα. Χωρίς πλάκα τώρα.

(A Suivre)

Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Στο μέλλον θα είμαστε όλοι κωλόγριες.


Ρία μου, σου γράφω e-mail από το καινουργιο άηφον του Μανωλάκη, είναι μούρλια, του το πήραμε δώρο χτες κι ακόμη δεν το έχει πιάσει στα χέρια του χαχαχα.

Προχτές πήγαμε στο Μέγαρο και είδαμε τους ναπάλμ ντεθ, με τον τζέλο μπιάφρα γκεστ. Τϊ να σου πω βρε Ρία μου, εγώ δεν ενθουσιάστηκα καθόλου, πήγα γιατί επέμενε ο Κωστάκης μου που τους έχει αδυναμία, αλλά ήτανε λίγο ξενερουά. Δεν παίξανε ούτε το του ντρανγκ του φακ, ούτε το καλιφόρνια ουμπεράλες, μόνο το ναζί πανκ φακόφ, ευτυχώς κι ένα που ήξερα.

Γερασμένοι μου φάνηκαν, τί να πω. Θα μου πεις είναι και εξήντα χρονών πια αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία, ο όζυ είναι τα διπλάσια και ακόμη κρατιέται, τον είδαμε πέρσι και ήταν όπως ήτανε και τότε παλιά στο φεστιβάλ, πώς το λέγανε; Αυτό που κάνανε στη Μαλακάσα; Τέλος πάντων, χάλια ήτανε, τσάμπα τα 5000 ευρώ.

Άσε που ήτανε γεμάτο αναρχοκάφρους, που είχανε έρθει μόνο και μόνο για να τα σπάσουνε και να θυμηθούνε τα παλιά. Χοροπηδάγανε σαν τα τζόβενα, ένας πήγε να μου βγάλει το μάτι με τη μαγκούρα. Αφού μες' τη μέση του ναζί πανκ φακόφ αρχίσανε να σκαρφαλώνουνε πάνω στα καθίσματα κι ένας δυο πιο μικροί ανεβήκανε στη σκηνή να πηδήξουνε. Αναγκαστήκαμε να πάμε να κάτσουμε πίσω μη μας έρθει κανείς στο κεφάλι, και δε βλέπαμε τίποτα. Πολύ χαλια ήτανε Ρία μου, σου λέω, καλά έκανες και δεν ήρθες. Του αρέσανε του Γιωργάκη οι άηρον μέηντεν;

Αυτά, σ' αφήνω τώρα γιατί ο εγγονός μου μου τραβάει το άηφον από το χέρι, έχει λυσσάξει, πάω.

Χρόνια πολλά πολλά πολλά και του χρόνου, ευτυχισμένο το 2060!

(A Suivre)

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2011

Φ&Φ


Συμβαίνει όμως το εξής, με τους φασίστες και τους φανατικούς.

Γιατί οι μεν φασίστες είναι ηλίθοι, το μόνο που καταλαβαίνουνε είναι να βρούνε έναν Αρχηγό να ακολουθήσουνε, που πρέπει να είναι ο πιο βλάκας απ' όλους. Όσο πιο βλάκας είναι ο Αρχηγός, όσο πιο μεγάλη η βλακεία του, τόσο πιο πολλές από τις προσωπικές, ατομικές βλακείες των οπαδών του μπορεί να εκφράσει χωρίς να του κάνει εντύπωση. Όσο πιο βλάκας είναι ο Αρχηγός, τόσο πιο πολλούς μπορεί να σκεπάσει στοργικά με τις φτερούγες της τρομερής του βλακείας. Οι πιο πετυχημένοι Αρχηγοί, εκφράζουνε τη συλλογική βλακεία ολόκληρων εθνών.

Οι φασίστες τουλάχιστον είναι στις μέρες μας λίγοι, γιατί σε καιρούς ευμάρειας οι άνθρωποι είναι λιγότερο βλάκες και μένουνε μακρυά τους. Αλλά έτσι κι οι φασίστες βρούνε λαό και όπλα, τρέχα να φύγεις να κρυφτείς γιατί αν πέσεις στα χέρια τους την έβαψες. Ή που θα σε σκοτώσουνε, ή που σε περιμένει μια μοίρα χειρότερη κι απ' το θάνατο, να γίνεις κι εσύ σαν κι αυτούς, ένας βλάκας ανάμεσα στους βλάκες.

Ο δε φανατικός, είναι προσηλωμένος στο στόχο του και δεν τον ταράζει τίποτα. Το μόνο που σκέφτεται είναι τα ιδανικά του, το μόνο που τον ενδιαφέρει, η φωτιά του, που τον καίει μέσα του. Βαδίζει μέσα στο πλήθος κι είναι το βλέμμα του χαμένο στο άπειρο. Προχωράει σταθερά, κόντρα στον άνεμο, κόντρα στο ρεύμα, κόντρα στη λαοθάλασσα, ανάποδα κι απ' την περιστροφή της Γης την ίδια και δε σταματάει ποτέ, σαν να τού 'χεις βάλει στον κώλο Ντούρασελ. Σαν ακτίνα τρυπάει τα σύννεφα, σαν μπάλα του μπόουλινγκ ρίχνει τις κορίνες, τα παίρνει όλα σβάρνα σαν αδέσποτο χουσβάρνα και συνεχίζει, δεν χαμπαριάζει, κάτω δεν το βάζει.

Την ίδια ώρα, όλοι οι υπόλοιποι, οι απλοί άνθρωποι του λαού που δεν ενοχλούνε κανένα, δεν πάνε πουθενά. Προχωράνε στο σκοτάδι, σκοντάφτοντας και παραπατώντας, πέφτουνε ο ένας πάνω στον άλλο και αλλάζουνε πορεία στο άσχετο και τυχαία. Σαν κοπάδι, σαν διαδήλωση του ΠΑΣΟΚ με θείες και θείους. Δεν ξέρουν οι πίσω γιατί προχωράνε οι μπροστά κι οι μπροστά πού τους σπρώχνουν οι πίσω. Και στο τέλος τρώνε τα μούτρα τους, ισχύς σκορπισμένη, χωρίς διεύθυνση, χωρίς προορισμό, χωρίς στόχο, μια δέσμη φωτός απλωμένη και θαμπή.

Γι' αυτό χιλιάδες χρόνια τώρα, οι φανατικοί κερδίζουν το παιχνίδι, την ώρα που οι υπόλοιποι τρέχουνε να σωθούνε απ' τους φασίστες. Ο φανατικός κοιτάει γύρω του με αηδία, όλα αυτά τα μικρά αδύναμα ανθρωπάκια. Νομίζουνε οτι είναι το κέντρο της γης επειδή καβλώνουνε και χύνουν, επειδή χορταίνουν και τρώνε, διψάνε και πίνουν, δουλεύουν και κονομάνε κι έχουνε όλες αυτές τις μικρές ανούσιες ανάγκες που γεμίζουν τη φύση τους σκατά. Σκατά! Σκατά! Μπλιάαααα! Σιχαίνεται τους χλιαρούς ο φανατικός και θέλει να τους ξεράσει απ' το στόμα του. Προχωράει μόνος του, μπροστά, ακολουθεί το Σκοπό του, τραβηγμένος από το μαγνήτη της προσωπικής του δύναμης, που πηγάζει από Κείνον. Σκαρφαλώνει στο βουνό του μόνος του, σκοτώνει ό,τι τέρας και δράκο βρεθεί μπροστά του, κάθεται πάνω στο θρόνο του και παίρνει το τιμόνι στα χέρια του. Ο φανατικός κάθεται στο θρόνο της γης και παίρνει το τιμόνι στα χέρια του και μας θάβει όλους στην απίστευτη μιζέρια του.

(A Suivre)

Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Είναι ραμολί και παραληρεί. Τί είναι;*


Εγώ όμως κύριε Καστανίδη θέλω να δω κι έναν νόμο που να τιμωρεί την επί ματαίω επίκληση του ονόματος της επιστήμης.

Νωρίτερα, ο Μητροπολίτης Πειραιά επανέλαβε τις θέσεις του για το σύμφωνο συμβίωσης των ομοφυλοφίλων: «Όπως καλώς γνωρίζουμε από την επιστήμη της εγκληματολογίας εν σχέσει προς το γενετήσιο ένστικτο υφίστανται δυστυχώς στην περασμένη ανθρώπινη φύση εκτρωματικές ψυχοσωματικές εκπτώσεις, όπως η παιδοφιλία, η ομοφυλοφιλία, η νεκρολαγνεία και άλλες αποκρουστικές εκδηλώσεις ιδιαζόντως ειδεχθείς, που ευτελίζουν το ανθρώπινο πρόσωπο και χωματοποιούν την αθάνατον ψυχήν του».


Άει μωρή κουράδα που έμαθες και την επιστήμη της εγκληματολογίας...

______________
* Απάντηση: ο παπάρας.

(A Suivre)