Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Stonewall Inn, σαράντα χρόνια μετά.


Σήμερα κλείνουνε σαράντα χρόνια από την πρώτη βραδυά των ταραχών στο Stonewall Inn, που θεωρούνται η αφετηρία του γκέυ κινήματος. Τα επεισόδια ξεκίνησαν με μια από τις συνηθισμένες εφόδους της αστυνομίας στο Stonewall Inn, ένα γκέυ μπαρ στο Γκρηνιτς Βίλλατζ - την τότε "μποέμ" περιοχή της Νέας Υόρκης. Οι θαμώνες και οι περαστικοί για πρώτη φορά αντέδρασαν. Καθώς οι αστυνομικοί μετέφεραν στην κλούβα όσους είχαν συλλάβει, μαζεύτηκε πλήθος να παρακολουθήσει. Οι συλληφθέντες αντιστέκονταν, μια λεσβία γυναίκα έδινε μάχη με τα χέρια δεμένα με χειροπέδες. Ο κόσμος άρχισε να φωνάζει και να κοροϊδεύει τους αστυνομικούς, να ταρακουνάει την κλούβα, τους στρίμωξε άσχημα. Αρχίσαν να πετάνε πέτρες, ελευθέρωσαν όσους μπορέσανε από την κλούβα, αναγκάσαν τους αστυνομικούς να υποχωρήσουν και να κλειδαμπαρωθούν στο μπαρ, προσπαθήσαν να ρίξουν την πόρτα χρησιμοποιώντας ένα παρκόμετρο σαν πολιορκητικό κριό και πέταξαν αναμένες εφημερίδες και ζιππέλαιο μέσα από τα παράθυρα για να βάλουν φωτιά.

Σύντομα φτάσαν τα ΜΑΤ- οι άντρες της Tactical Police Force, οπλισμένοι με κλομπ και κράνη. Σχηματίσαν φάλαγγα και προχώρησαν καταπάνω στο πλήθος, για ν' ανοίξουν δρόμο στους συναδέλφους τους που ήταν παγιδευμένοι μες' το μπαρ. Όταν αρχίσαν οι κλομπιές, ο κόσμος το έβαλε στα πόδια, έκανε το γύρο του τετραγώνου και βρέθηκε πίσω από τους ματατζήδες. Αυτοί γυρίσαν κι αντίκρυσαν το θέμα μιας αλυσίδας ανθρώπων που χόρευε καν-καν, τινάζοντας τα πόδια ψηλά και τραγουδώντας:

We are the Stonewall girls
We wear our hair in curls
We don't wear underwear
We show our pubic hair

Οι ταραχές κρατήσαν για έξι μέρες. Σήμερα θεωρείται οτι αυτή ήταν η σπίθα που πυροδότησε τη δημιουργία του Gay Liberation Front, της πρώτης μαχητικής γκέυ οργάνωσης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάζοντας για το Stonewall στο ίντερνετ, ένα πράγμα που μου τραβάει την προσοχή είναι το πόσο διαφορετικές είναι οι περιγραφές, συνήθως από δεύτερο χέρι, για το τί έγινε εκείνες τις μέρες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μαρτυρίες για το ποιός έκανε την πρώτη κίνηση, ποιός πέταξε την πρώτη πέτρα, ποιός ήταν εκεί και γιατί αντέδρασαν έτσι σε μια καθόλα συνηθισμένη έφοδο της αστυνομίας. Στο δίκτυο, οι εκπρόσωποι κάθε μιας από τις μικροκοινότητες στο εσωτερικό του λοατ κινήματος ισχυρίζεται οτι τα μελη της ήταν εκεί, αντέδρασαν πρώτα. Οι διαφυλικοί λένε οτι μια τρανς γυναίκα, η Sylvia Rivera έριξε την πρώτη πέτρα, κάποιοι γκέυ λένε οτι ο κόσμος ήταν πολύ συναισθηματικά φορτισμένος γιατί είχε παρακολουθήσει την κηδεία της Τζούντι Γκάρλαντ σχεδόν μια βδομάδα πριν, άλλοι ισχυρίζονται οτι αυτά τα λένε κάτι ρομαντικές "αδερφές". Άλλοι λένε οτι όλα τα ξεκίνησε η μπουτς που αγωνιζόταν να μη συλληφθεί, οι συντηρητικοί γκέυ λένε οτι δεν υπήρχαν drag queens στο Stonewall κι ένας στρέητ δημοσιογράφος επιμένει οτι το κοινό του Stonewall Inn ήταν οι τραβεστί και τα τσόλια, οι άστεγοι Αφροαμερικανοί νεαροί που ζούσαν στην περιοχή, κι όχι οι λευκοί μεσοαστοί που εμφανίστηκαν αργότερα.

Ένας από τους μύθους που επικρατούν σε σχέση με το Stonewall είναι οτι οι ταραχές ήταν ο ξεσηκωμός της γκέυ κοινότητας ενάντια σε δεκαετίες καταπίεσης. Αυτό θα ήταν αλήθεια αν η "γκέυ κοινότητα" αποτελούταν από τους θαμώνες του Stonewall. Οι τακτικοί πελάτες του μπαρ όμως ήταν κυρίως έφηβοι από το Queens, το Long Island και το New Jersey, με μερικές drag queens και άστεγους νεαρούς που έμεναν σε καταλήψεις σε εγκατελειμμένες πολυκατοικίες στο Lower East Side.


Αστυνομικοί μαζεμένοι έξω από την West Side Savings Bank την νύχτα της 2ας Ιουλίου. Η βιτρίνα του καταστήματος είχε σπάσει την προηγούμενη μέρα και οι υπάλληλοι είχαν αφήσει τα φώτα ανοιχτά, πιθανόν προσπαθώντας να δείξουν οτι κάποιος ήταν μέσα. Το πλήθος δεν δείχνει να πείθεται.

Τα 60'ς στις ΗΠΑ ήταν μια "ενδιαφέρουσα εποχή", κατά την Κινέζικη κατάρα- ευχή. Το Summer of Love, το αντιπολεμικό κίνημα, το κίνημα των πολιτικών δικαιωμάτων, το κίνημα της γυναικείας απελευθέρωσης, γεννήθηκαν τότε και συνεχίζουν την πορεία τους μέχρι σήμερα. Σύντομα τα ακολούθησε και το κίνημα της γκέυ απελευθέρωσης. Οι ταραχές στο Stonewall εντάσσονται σ' αυτήν την εποχή και για μας που δεν τη ζήσαμε, που μαθαίνουμε γι' αυτήν από δεύτερο και τρίτο χέρι, από αποσπασματικές μαρτυρίες και από αντικρουόμενες πηγές (με αντικρουόμενα συμφέροντα) δεν είναι εύκολο να καταλάβουμε τί ακριβώς έγινε και γιατί. Ξέρουμε μόνο οτι το Stonewal έγραψε ιστορία. Κι όπως κάθε ιστορία, αυτή γράφεται και ξαναγράφεται, συνέχεια.

Δείτε επίσης:
Stonewall, 40 χρόνια μετά.
Stonewall @ 40
Stonewall 0, +20, +40
40 χρόνια μετά: 40 πράγματα που πρέπει να ξέρουμε για το Stonewall


Toto, I've a feeling we're not in Kansas anymore.


*Το γραφικό στην αρχή της ανάρτησης είναι από τον Gay Super Hero

10 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger xomeritis είπε...

Ξέρεις τι σκέφτομαι. Δεν έχει σημασία ποιος το ξεκίνησε. Το τραγουδάκι του καν καν είναι όλη ουσία. Thanks!

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009 στις 10:08:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger xomeritis είπε...

Μόλις άκουσα ένα podcast του BBC και ένας μάρτυρας εκεί θεωρεί αρχή την εξέγερσης την αντίσταση αυτής της butch λεσβίας να συλληφθεί.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009 στις 7:54:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Ναι, το είχα γράψει λίγο στραβά, το διόρθωσα τώρα. Κάποιος διάβαζα που σχολίαζε για το ίδιο γεγονός, οτι ο καθένας τα θυμάται διαφορετικά τα πράγματα, πως είναι φυσικό επειδή συνέβαιναν όλα μαζί κι ο καθένας από τη μεριά του έβλεπε διαφορετικά γεγονότα.

Αργότερα βέβαια αυτό χρησιμοποιήθηκε για να "ρετουσαριστεί" το γεγονός από διάφορες ομάδες. Ψάχνω να βρω μια σελίδα των γκέυ συντηρητικών που υποστήριζε οτι "δεν υπήρχαν drag queens στο Stonewall", θα βάλω ένα λινκ εδώ αν το βρω. Τό 'χα διαβάσει παλιότερα.

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009 στις 11:38:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Stassa rikse mia matia s' afto

http://www.ingentaconnect.com/content/asoca/asr/2006/00000071/00000005/art00002?token=005019556b387eaa75c5f3b3b47675448553c25705179427a3f4f582a2f3f58723375686f49770a6

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009 στις 10:08:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger Tales from the other side of town είπε...

Ίσως εννοείς το GayPatriot, όπου εκεί διαβάζω σχόλια του τύπου:

"Dale Carpenter’s rendition is a more accurate reading of what the Stonewall was like at the time. No drag queens. No trannies. It was a white, middle class somewhat of a masculine bar that wouldn’t have let drag queens in."

Βεβαίως, είναι αστεία αυτά. Έχουν βέβαια την αξία τους, όταν βλέπεις πώς σκέφτονται κάποιοι που αυτοπροσδιορίζονται ως "γκέι πατριώτες" :-)

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009 στις 1:34:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger Tales from the other side of town είπε...

Επίσης, επειδή έχει πάντα το ενδιαφέρον του να βλέπεις τί εκπροσωπεί κάποιος, αντιγράφω από την Wikipedia για τον Dale Carpenter:

"Carpenter is a libertarian-leaning conservative. He is noted for his scholarship on same-sex rights in the United States. He co-authored an Amicus brief for Lawrence v. Texas (2003) on behalf of the Republican Unity Coalition, a gay-straight Republican organization."

Και βέβαια είναι γνωστή η διαμάχη που υπήρξε και υπάρχει ακόμη μεταξύ των οργανώσεων διαφυλικών και των "γκέι ρεπουμπλικανών" στις ΗΠΑ...

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009 στις 1:53:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger amvro είπε...

oi leukes mesoastes lougkres kanane oti ekane o harvey milk: kapelonane.

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009 στις 2:20:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Ε κι εμείς λευκές μεσοαστές λούγκρες είμαστε.

Πού βρίσκεσαι;

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009 στις 4:10:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger amvro είπε...

alles kapelonoun, alles oxi.

http://aerialviewsofamerica.blogspot.com/

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009 στις 3:15:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Α, έλεγα μην ήσουν εδώ γύρω, λέω να κάμω μια μάζωξη σπίτι μου.

Καλά, όποτε κάτσει.

Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009 στις 1:42:00 π.μ. EEST  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα