Κυριακή 17 Μαΐου 2009

Η Μόσχα και τα μοσχάρια

Χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός οτι η ακόλουθη είδηση δημοσιεύεται σε Βρετανική εφημερίδα (και γνωρίζοντας οτι σύμφωνα με τον Βρετανικό τύπο η Ρωσσία είναι ο μεγάλος εχθρός της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην Ευρώπη), μεταφέρω εδώ τα καθέκαστα για τη διάλυση της πορείας διαμαρτυρίας στη Μόσχα με την ευκαιρία της Eurovision:

"Ματατζήδες" συλλαμβάνουν τον Peter Thatchell στην γκέυ πορεία στη Μόσχα

Η διαμαρτυρία που επρόκειτο να συμπέσει με την Eurovision απαγορεύθηκε για να αποτραπεί η "ηθική παρακμή".

Από τον Shaun Walker στη Μοσχα, Κυριακή 17 Μαϊου 2009

Δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας στη Μόσχα διέλυσαν ανελέητα μια ειρηνική διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων εχτές, σε κάποιες περιπτώσεις χρησιμοποιώντας βία για να συλλάβουν τους συμμετέχοντες. Οι αρχές της πόλης είχαν απαγορεύσει την πορεία που είχε προγραμματιστεί να συμπέσει με τον υποτιθέμενα φιλικό προς τους γκέυ διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αλλά περίπου 30 ακτιβιστές αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν παρ' όλ' αυτά, αλλάζοντας το σημείο όπου θα ξεκινούσε η διαδήλωση την τελευταία στιγμή.

Συγκεντρώθηκαν κοντά στο κυρίως πανεπιστήμιο της Μόσχας, φωνάζοντας συνθήματα και ανοίγοντας πανώ που διαμαρτύρονταν για την ομοφοβία στην Ρωσσική κοινωνία. Οι περισσότεροι από τους διαδηλωτές, συμπεριλαμβανόμενων του διοργανωτή, Nikolai Alexeev και του Βρετανού υποστηρικτή των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων, Peter Thatchell, στοιβάχτηκαν σε αστυνομικά φορτηγάκια και μεταφέρθηκαν σε αστυνομικά τμήματα. Ο δήμαρχος της πόλης έχει αναφερθεί στους ομοφυλόφιλους ως "Σατανιστές" και οι αρχές υποστήριξαν οτι η πορεία απαγορεύτηκε για την αποφυγή "παρακμής των ηθών".

Στην Πλατεία Πούσκιν στο κέντρο της Μόσχας, όπου είχε αρχικά προγραμματιστεί να λάβει χώρα η γκέυ διαδήλωση είχαν μαζευτεί περίπου 1000 δυνάμεις καταστολής της αστυνομίας. Σε ένα άλλο μέρος της πόλης, μια μικρή "αντί- γκέυ" πραγματοποιήθηκε με την άδεια των αρχών, αν και έξι Χριστιανοί Ορθόδοξοι ακτιβιστές συνελλήφθησαν στην Πλατεία Πούσκιν.

"Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτούς τους ανθρώπους να κάνουν την πόλη μας Σόδομα", είπε ένας από τους διαδηλωτές, ο Igor Miroshnichenko, λίγο πριν προσαχθεί.

Ο κος Thatchell αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να κατηγορηθεί το απόγευμα, αφού η Βρετανική πρεσβεία ζήτησε να επικοινωνήσει μαζί του, αλλά την ίδια ώρα οι περισσότεροι από τους άλλους συμμετέχοντες στην γκέυ διαδήλωση κρατούνταν ακόμη από την αστυνομία. Ο κος Alexeev κρατούνταν χώρια από τους υπόλοιπους. "Δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του", είπε ο Κος Thatchell. "Ανησυχούμε πολύ για την ασφάλειά του και την σωματική του ακεραιότητα".

Πρόσθεσε οτι ήταν "απογοητευτικό" που ελάχιστη ανοιχτή υποστήριξη είχε δοθεί στις διαμαρτυρίες από τους συμμετέχοντες στη Eurovision. "Βρίσκονται κάτω από τρομερή πίεση να αποφύγουν κάθε αντιπαράθεση σ' αυτό το θέμα".

Η αστυνομία είχε προσπαθήσει να συλλάβει διαδηλωτές τις μέρες πριν από την πορεία, και οι ακτιβιστές είχα περάσει δυο μέρες κρυμμένοι σε ένα αγρόκτημα έξω από την πόλη. Κατάφεραν ν' αποφύγουν μπλόκα στους δρόμους για να βρεθούν στη Μόσχα εχτές το πρωί, αλλά, μέσα σε πέντε λεπτά από την αρχή της διαμαρτυρίας στον καινούργιο χώρο της, που δεν είχε ανακοινωθεί, είχαν όλοι τεθεί ύπο κράτηση, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί σκληρές τακτικές ακόμη κι όταν δεν προβαλλόταν αντίσταση.

3 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger amvro είπε...

όπου γάμος και χαρά, η peteroβασίλω πρώτη.

[brits should question democracy in russia, provided that they first question the right of their state to cctv them whilst they are taking a poo. Booo!]

Κυριακή 17 Μαΐου 2009 στις 6:07:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger xomeritis είπε...

Μόλις σήμερα έμαθα ότι η Eurovision ήταν στη Μόσχα (μπήκα στο net να δω ποιος κέρδισε), κι εχθές το βράδυ ότι είχε Eurovision.

φιλικό προς τους γκέυ διαγωνισμό τραγουδιού; υποθέτω λόγω εκείνης της Σέρβας.

Κυριακή 17 Μαΐου 2009 στις 7:26:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

!{shush}.
Έτσι γειά σου. Κοίτα ποιοί μιλάνε για δημοκρατίες δηλαδή...

Τόμας:
Ποιάς Σέρβας; Α, εσύ είσαι ενημερωμένος... :P

Πέμπτη 21 Μαΐου 2009 στις 12:06:00 μ.μ. EEST  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα