Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Drab queen speaks.



Παρατηρώ οτι επικρατεί μια σύγχιση, σχετικά με τις ορολογίες που αφορούν στα τρανς θέματα, σε μια γωνιά του ίντερνετ που θά 'πρεπε να ξέρει δυο πράγματα παραπάνω. Αυτή η σύγχιση φαίνεται να δημιουργήθηκε με αφορμή την εκπομπή των "Πρωταγωνιστών" για τις Κούκλες, με τίτλο "Κούκλες με αισθήματα και σιλικόνη". Συγκεκριμμένα, αναρωτιέται εκείνη η μικρή γωνιά του ίντερνετ πώς είναι δυνατόν το ρεπορτάζ να μπλέκει έτσι αβέρτα τρανσέξουαλ, τραβεστί και ντραγκ κουήνς.

Θέλω λοιπόν να υπενθυμίσω (;) οτι αυτοί οι διαχωρισμοί ανάμεσα σε "transsexuals", "transgendered", "drag queens", "transvestites", "crossdressers" και λοιπές κατηγορίες του τρανς, στο μόνο που έχουνε χρησιμέψει όσα χρόνια υπάρχει τρανς κίνημα, είναι να σπείρουνε τη διχόνοια και να επιβάλουνε μια ιεραρχία ανάμεσα στα τρανς άτομα, και πιο ειδικά στην πρόσβαση που έχουνε σε ιατρική περίθαλψη και στην προστασία τους από το νόμο. Δεν είναι δηλαδή ονόματα των "φυλών" του τρανς, όπως είναι για τους γκέυ οι αρκούδοι, οι λεδεράδες, οι τουίνκς κοκ!

Ένα παράδειγμα είδαμε πρόσφατα με το φιλμ "Ticked-off trannies with knives". Τότε, η οργάνωση Gay and Lesbian Alliance Against Defamation (GLAAD) διαμαρτυρήθηκε επειδή στο φιλμ εμφανίζονται τρανς γυναίκες ως ντραγκ κουήνς, δηλαδή "γελοίες καρικατούρες 'πραγματικών γυναικών'":

However, while some of the actors in the film identify as transgender, the characters are written as drag queens, “performing” femininity in a way that is completely artificial.

... viewers unfamiliar with the lives of transgender women will likely leave this film with the impression that transgender women are ridiculous caricatures of "real women." It demeans actual transgender women who struggle for acceptance and respect in their day-to-day lives and to be valued for their contributions to our society.

(περισσότερα από τον Tales of the Other Side of Town)


Μ' αυτόν τον τρόπο βέβαια, η GLAAD μπορεί να υπερασπίστηκε όντως το δικαίωμα κάποιων τρανς γυναικών να μην εμφανίζονται ως "γελοίες καρικατούρες", κατάφερε όμως να παρουσιάσει ως γελοίες καρικατούρες κάποιες άλλες τρανς γυναίκες: τις ντραγκ κουήνς. Και τί γίνεται μ' εκείνες τις τρανς γυναίκες που όντως εμφανίζονται, εκούσες άκουσες, ως "γελοίες καρικατούρες 'αληθινών γυναικών'"; Υπενθυμίζω οτι δεν είναι στο χέρι κάθε τρανς γυναίκας να εμφανίζεται ως 'αληθινή γυναίκα', (εισαγωγικά της GLAAD). Καλώς ή κακώς, πολλές τρανς γυναίκες δεν είναι περισσότερο θηλυκές από τον γενικό αρσενικό πληθυσμό. Και "δίμετροι κρητικοί" υπάρχουνε, όπως χαρακτήρισε το ρεπορτάζ των Πρωταγωνιστών την Μαριλού, και νταλικιέρηδες, και μπετατζήδες και όχι τόσο πρώην λοκατζήδες κι ό,τι τραβάει η ψυχή σου. Μήπως αυτές δεν είναι "actual transgendered women", ή δεν "παλεύουνε για την αποδοχή και το σεβασμό στην καθημερινή τους ζωή";

Έπειτα, τέτοιοι διαχ-ορισμοί, "τραβεστί, τρανσέξουαλ και ντραγκ κουήνς", αγνοούν την ιστορία του τρανς στην Ελλάδα. Όπου, όπως φάνηκε και στην εκπομπή που συζητάμε, δεν είναι άλλες οι τρανς γυναίκες που κάνουνε ντραγκ σόου, άλλες αυτές που κάνουνε πεζοδρόμιο κι άλλες αυτές που αναζητούνε να εκφράσουνε τη θηλυκή τους ταυτότητα. Στην Ελλάδα οι τρανς γυναίκες έχουνε πολύ λίγες επιλογές και αναπόφευκτα καταλήγουν να κάνουν (και να είναι) πολλά πράγματα μαζί. Μέχρι πριν δεκαπέντε χρόνια είχαμε μόνο μία λέξη για το τρανς, στα Ελληνικά. Σήμερα έχουμε περισσότερες αλλά εξακολουθούν να είναι ουσιαστικά ταυτόσημες. Όποιος θέλει να μιλήσει για τα τρανς θέματα κι αγνοεί αυτήν την πραγματικότητα, απλά θα μπερδέψει και τον εαυτό του κι όποιον προσπαθεί να τον παρακολουθήσει.

Και τέλος πάντων ρε κόρες μου, τις είδατε πού είναι οι Κούκλες. Δεν δαγκώνουνε. Αν θέλετε να δείτε πώς είναι όντως το τρανς στην Ελλάδα, για να μην μιλάτε θεωρητικά, πάρτε ένα ΚΤΕΛ κι ανεβείτε καμμιά βραδυά. Τσάμπα θα μπείτε. Κρίμα δεν είναι, να μένετε έτσι μακρυά απ' τη φυλή σας;

7 σχόλια:

Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

στη γωνία περιμένεις :D

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 στις 3:01:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

στη γωνία περιμένεις :D

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 στις 3:01:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

... να μπεις για να κάνω ποστ;

Στάνταρ :P

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 στις 3:03:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger κόκκινο μπαλόνι είπε...

Στάσσα...θέλω άρθρο με το θέμα, σε προειδοποιώ :)

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 στις 10:02:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger Tales from the other side of town είπε...

Αυτό που είναι αξιοσημείωτο, είναι άτομα που έχουν μία φρασεολογία αντιαμερικανική και γενικότερα "αντί" υποτίθεται σκεπτικό, στη συγκεκριμένο θέμα ακολουθούν την αμερικανική κουλτούρα και σκεπτικό στα τρανς θέματα (εννοώ το "actual transgendered women", που έγραψες) και όχι την ευρωπαϊκή κουλτούρα που είναι πιο κοντινή σε μας, που αποφεύγει τους διαχωρισμούς, ή εν πάση περιπτώσει θέτει προτεραιότητα στην νομική προστασία όλων των διεμφυλικών δημιουργώντας έτσι γέφυρες.

Θα τους πρότεινα αντί να διαβάζουν με δέος την GLAAD, να διαβάσουν τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τα δικαιώματα του ανθρώπου Χάμαρμπεργκ, που θέτει θαυμάσια το πλαίσιο προστασίας για όλα τα διεμφυλικά άτομα, παρενδυτικά, κροσντρέσσερς, τραβεστί, τρανσέξουαλ, ίντερσεξ, ερμαφρόδιτα, άτομα μή καθορισμένου φύλου κτλ, χωρίς να κάνει κανέναν, μα κανέναν διαχωρισμό. Ας αφήσουν τις αμερικανιές.

Δεν λέει κανείς ότι δεν υπάρχουν διαφορές, βεβαίως υπάρχουν, όχι όμως για να διαχωρίζουν όπως σοφά λέει και ο Χάμαρμπεργκ, οι διαφορές αυτές εμπλουτίζουν την τρανς κοινότητα, δεν την διατέμνουν.

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 στις 11:38:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger Tic Tac είπε...

Μπραβο για το ποστ!

Εχοντας μεγαλωσει στη Φαληρου, ηρθα απο μικρος σε οικειοτητα με αυτες τις επιλογες. Την ιδια ωρα που η θεια μου απο το χωριο κρεμοταν στα μπαλκονια να κανει χαζι το πεζοδρομιο στη γωνια.

Που να εξηγησεις; Τι να πεις;

Για να καταλαβουν οι πολλοι τις διαφορες αναμεσα σε αυτα που αναφερεις θελουν σεμιναρια "Ανακαλυπτω τη σεξουαλικοτητα μου και αποδεχομαι και των αλλων."

{Πολλες ωρες}

Τετάρτη 14 Απριλίου 2010 στις 1:06:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Tales,
Εξαιρετικά εύστοχη παρατήρηση αυτή για τις Αμερικανίζουσες τάσεις κλπ. Δεν τό 'χα προσέξει, σωστός.

Ε, ο Χάμαρμπεργκ είναι βαρύ πράμα, ποιός ξέρει.

Μπαλόνι,
Εεε; Πού ποιός; Τί άρθρο καλέ; Για το ένθετο;

Tic Toc,
Ναι ρε γαμώτο, είναι λίγο μπέρδεμα τα σεξουαλικά. Γενικά όμως είναι δύσκολη η κατανόηση, εγώ δεν κατηγορώ κανέναν.

Νομίζω όμως οτι υπάρχει πλέον διάθεση για κατανόηση, σιγά σιγά. Είμαι πάντα αισιόδοξη :)

Πέμπτη 15 Απριλίου 2010 στις 4:51:00 μ.μ. EEST  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα