Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

...ça y' est, ça la reprend!

[Δεν είναι τίποτα. Περνάω μια φάση unix και προσπαθώ να γράψω ένα shell script για να βάλω τα πράγματα σε τάξη μέσα στο κεφάλι μου. Δεν ξέρω... αν τις βαριέσαι αυτές τις συστηματικές αναλύσεις μπορείς να τις δεις ως ένα περίπλοκο αστείο, ένα ειρωνικό σχόλιο πάνω στην πολυπλοκότητα των σύγχρονων θεωριών για το φύλο και τη σεκουαλικότητα που είναι, ομολογουμένως, χάος. Whatever floats your boat.]

Οι τρεις ηλικίες της τρανς γυναίκας: bimbo, queen, lady.

Το φύλο και η σεξουαλικότητα είναι διαφορετικά πράγματα μεν, συμβαίνει όμως το εξής: το φύλο καθορίζει τη σεξουαλικότητα· καί το φύλο το δικό σου, η ταυτότητά σου, καί το φύλο των άλλων, το φύλο που προτιμάς να έχουν οι σύντροφοί σου. Η ερωτική σου ταυτότητα ορίζεται σ' ένα σύστημα καρτεσιανών συντεταγμένων με άξονες το Φύλο και τη Σεξουαλικότητα: Άντρας που προτιμάει Άντρες, Άντρας που προτιμάει Γυναίκες, Άντρας που επιθυμεί Γυναίκες και Άντρες, κοκ.

Η διαφυλικότητα και το intersex μπερδεύουν τα πράγματα γιατί το φύλο του σώματος κι ο κοινωνικός ρόλος δεν συμπίπτουν πάντα: μπορεί να είσαι βιολογικά άντρας με γυναικείο κοινωνικό ρόλο που προτιμάει γυναίκες. Το μπέρδεμα είναι όταν αλλοιώς βλέπεις εσύ ο ίδιος την ταυτότητά σου, κι αλλοιώς οι άλλοι γύρω σου. Για τα τρανς άτομα δεν αναγνωρίζεται το κοινωνικό μας φύλο, για τα intersex άτομα, το βιολογικό (ιδίως τα γεννητικά τους όργανα). Έτσι οι σύντροφοί μας συχνά δεν μας βλέπουν ως το φύλο όπου αισθανόμαστε οτι ανήκουμε [¹].

Παρατηρώ όμως το εξής: η σεξουαλικότητα είναι πιο ισχυρό κίνητρο για την έκφραση της ταυτότητας του φύλου απ' ό,τι είναι η ίδια η ταυτότητα του φύλου. Βασικά αυτό που έχω παρατηρήσει είναι οτι γενικά οι τρανς γυναίκες που έχω γνωρίσει (σε Ελλάδα και Αγγλία και μέσω ίντερνετ) είτε ξεκίνησαν ως θηλυπρεπή αγόρια που γουστάραν αγόρια είτε ως ετεροφυλόφιλα, ανδροπρεπή αγόρια και κατόπιν άντρες. Βλέπω όμως οτι αυτές που είναι θηλυκές και προτιμάνε αγόρια κάνουνε ό,τι είναι να κάνουνε σε πολύ πιο μικρές ηλικίες -στην εφηβεία- ενώ οι άλλες το κάνουν γύρω στα τριάντα με σαράντα τους αν το κάνουν καν.

Λέω οτι αν είσαι θηλυπρεπές γκέυ αγόρι και θα προτιμούσες να είσαι κοπέλα, η πίεση να εκφράσεις μια γυναικεία ταυτότητα θα είναι πολύ πιο δυνατή παρά αν είσαι στρέητ αγόρι με αρρενωπή συμπεριφορά, κι ας προτιμούσες επίσης να είσαι κορίτσι. Όχι πως όλα τα θηλυπρεπή αγόρια έχουν θηλυκή ταυτότητα[²]! Αλλά να, αν σ' αρέσουν τα κορίτσια, σαν straight-looking, straight-acting αγόρι, ακόμη κι αν θα προτιμούσες να είσαι κοπέλα, κάπως θα τα βολέψεις. Αν σ' αρέσουν τ' αγόρια πιο εύκολα θα σε πιάσει το παράπονο αν σε φτύνουνε επειδή δεν είσαι κοριτσάκι, όπως αισθάνεσαι [³].

Α ναι. Η έκφραση της ταυτότητας είναι επιλογή, όπως κι η έκφραση της σεξουαλικότητας.
_______________________________
¹ "Vida, I do not think of you as a man and I do not think of you as a woman. I think of you as an angel"- Η Carol Ann (Stockard Channing) στην Vida (Patrick Swayze), στο "To Wong Foo Thanks for Everything, Julie Newmar".

Κι ένα από την προσωπική μου συλλογή: "
Δε σε βλέπω ούτε σαν άντρα ούτε σαν γυναίκα, σε βλέπω σαν Στάσσα".

²Ο ετεροθαλής αδερφός μου ας πούμε, έπαιζε με κούκλες όταν είμασταν μικροί αλλά δεν βγήκε τρανς· εγώ πάλι ήμουνα μεγάλο τσογλάνι) (
plus ça change...)

³Στο ΗΒ (και στο Αγγλόφωνο internet) βλέπω πολύ περισσότερες τρανς του δεύτερου είδους, τις "late transitioners" όπως τις λένε εδώ. Αυτό το βλέπω κυρίως εδώ κι όχι στην Ελλάδα επειδή η πίεση να παραμείνεις στο ρόλο που έχεις επιλέξει και η δυσκολία να τον αλλάξεις είναι πολύ μεγαλύτερη όσο μεγαλύτερος είσαι, ιδίως αν έχεις κάνει οικογένεια, καριέρα, κι έχεις τακτοποιήσει τη ζωή σου σαν άντρας. Στην Ελλάδα η πίεση είναι τόση που σπάνια βρίσκει κανείς το θάρρος.Το οτι κάποιοι βρίσκουνε το θάρρος και πηγαίνουνε κόντρα σ' αυτές τις συμβάσεις και κάνουνε αυτό που φαίνεται αλλοπρόσαλλο (τρανς λεσβίες, γκέυ τρανς άντρες κλπ) σημαίνει οτι σε κάποιες περιπτώσεις -ή ίσως από μια ηλικία και μετά- η ταυτότητα είναι (ή γίνεται) το ίδιο ισχυρή με τη σεξουαλικότητα.

Πιο συχνά πάλι, δεν έχει να κάνει με κόντρες και συμβάσεις, απλά ο καθένας όπως μπορεί βολεύεται.

12 σχόλια:

Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

δεν έχω να σχολιάσω,απλά γράφε γιατί μ'αρέσει να σε διαβάζω. Food for thought δεν το λένε οι φίλοι σου εκεί? :)

Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010 στις 8:59:00 π.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger xomeritis είπε...

Πίεση να εκφράσεις (κάποια) ταυτότητα: Εύκολα σε πιάνει το παράπονο όταν gay άτομο σου λέει, για να σε μειώσει "είσαι ένας straight που απλά σου αρέσουν οι άντρες" και συνεχίζει ότι σε θεωρεί εντελώς χοντροκοπιά, ότι σου λείπει κάθε είδους "ευαισθησία" (πριν πολλά πολλά χρόνια).

Να το πάμε πιο πέρα; Είσαι gay; πως και δεν θέλησες να γίνεις μόδιστρος; Και όταν εκφράζεται από gay σε gay γίνεται ακόμα πιο αποπνικτικό.

Ή

Είσαι τρανς; Που κάνεις πιάτσα; Από άτομο που δηλώνει queer. Το απόλυτο cul de sac.

Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010 στις 10:12:00 π.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger Elementstv είπε...

ΕΙναι πολυ δυσκολο να καταλαβεις τι θες να εισαι. Πχ ο κολλητος μου του αρεσει να ντυνεται γυναικεια, βαφεται κτλ αλλα δεν ειναι σιγουρος για το αν θελει να αλλαξει φυλο... και εγω εχω αναρωτηθει το ιδιο πολλες φορες...το γεγονος οτι ειμαι θυληπρεπης με κανει να αναρωτιεμαι αν κατα βαθος θα ηθελα να ειμαι γυναικα και απλα δεν το τολμω.... Δεν ξερω, ειναι ολα πολυ μπερδεμενα και περιεργα...

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 στις 6:52:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

kihli,
Θενκς :)

Τόμας,
Ξέρω τί λες, ναι. Δεν ξέρω αν είδες κάποια σχόλια για τον τρανς μπαμπά, που εκφράσανε κάποια γκέυ άτομα, οτι "αφού θέλει να είναι άντρας, γιατί να γεννήσει;". Σκέφτομαι μόνο πόσες φορές έχω ακούσει στρέητ άντρες να λένε πόσο ζηλεύουν το δώρο της γυναίκας και πόσο θα θέλανε να μπορούν οι ίδιοι να φέρουν ένα παιδί στον κόσμο...

Αυτό για την πιάτσα μη σου πω οτι κάποιοι (που δεν είναι τραβεστί οι ίδιοι) το βλέπουνε και σαν απελευθέρωση, ή εκπλήρωση κάποιας επιθυμίας ή φαντασίωσης. Η διαφορά όμως της φαντασίωσης με την πραγματικότητα είναι οτι τη φαντασίωση τη σταματάς εκεί που θες εσύ.

ElementsTV
Αν το σκέφτεται ο κολλητός σου, ο καλύτερος τρόπος να βεβαιωθεί είναι να το κάνει δοκιμαστικά. Δε σου λέω για ορμόνες κι εγχειρήσεις -αυτά δεν γίνονται "δοκιμαστικά" (οι εγχειρήσεις σίγουρα όχι). Αλλά μπορεί να δοκιμάσει να ζήσει για λίγο καιρό, κάνα χρόνο ας πούμε, σα γυναίκα, να δει πως πάει. Στην καθημερινή του ζωή εννοώ, όχι τα βράδυα για τη φάση. Μπορεί ν' αποφασίσει οτι δεν του αρέσει να είναι συνέχεια γυναίκα, και προτιμάει να είναι μόνο όταν διαλέγει αυτός.

Βασικά, επειδή αν το κάνει όντως στ' αλήθεια έχει να φάει πολλά σκατά, που μπορεί να μην τα φαντάζεται (εγώ δεν τα φανταζόμουνα) εγώ θα τον αποθάρρυνα. Αν του φτάνει απλά να το κάνει για το χαβαλέ του, γιατί να τρέχει αν τυρρανιέται; Και θα τυραννηθεί δεν είναι θέμα...

Εσύ νόμιζα οτι είσαι ασφαλής στην ταυτότητά σου σαν γκέυ άντρας. Τί θα πει που είσαι θηλυπρεπής; Αυτό δε σημαίνει οτι είσαι γυναίκα ρε παιδί.

Πάντως γενικά αν έχεις τέτοιες απορίες, συχνά βοηθάει να μιλήσεις λίγο με άτομα που έχουν όντως αλλάξει. Να δεις αν έχετε κάποια κοινά, πώς σκέφτονται, τί θέλανε, να συγκρίνεις με τη δικιά σου φάση. Τουλάχιστον εγώ έχω δει οτι βοηθάει.

Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010 στις 7:34:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger George Tsitiridis είπε...

poli oraio keimeno bravo

tin tainia poy stin ellada metafrastike :to trio tis xaras tin vrika se dvd prosfata
kai tin prosthesa stin sillogi mou
foveroi kai oi 3 roloi
alla kai i antimetopisi tou mikrou xoriou ...
prepei na grapseis g aftin tin tainia

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010 στις 5:39:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Εγώ; Εσύ είσαι ο σινεφίλ :)

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010 στις 3:53:00 π.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger George Tsitiridis είπε...

les e??
einai katapliktiki
kai exei poli thema gia analisi ....

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010 στις 12:52:00 π.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger tsok είπε...

Και εδώ που τα λέμε κούκλα ο μακαρίτης ο Πάτρικ ως Βίτα! Αλλά τον Οέσλι Σνάιπς σε 12ποντο ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα, όμως...

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010 στις 8:43:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Εγώ τους βρήκα αξιαγάπητους και τους τρεις τους. Η αποκάλυψη είναι η μικρή (η ChiChi) που την παίζει ο John Leguizamo. Τον έχει φωτό η βικιπαίδεια εδώ δες. Καμμία σχέση; Εγώ στην αρχή νόμιζα οτι ήταν όντως κάποια ντραγκ κουήν, κανονική.

Επίσης, trivia: στην Αγγλία δεν έχουν Noxzema αποσμητικό και οι φίλες μου εδώ δεν είχανε καταλάβει τί σημαίνει το όνομα του χαρακτήρα του Σνάιπς.

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010 στις 11:11:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger tsok είπε...

Κόντρα τρίβια: Ο Λεγκουιζάμος έπαιζε (μεταξύ άλλων) τον Μερκούτιο στο "Ρωμαίο & Ιουλιέτα" του Μπαζ Λούρμαν και στο Summer of Sam κάποιο αντίστοιχο σκληρό αντράκι. Όταν κατάλαβα ποιός είναι στην ταινία κόπηκα φιλενάδα... Lol για Νοξίμα!

Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010 στις 9:20:00 π.μ. EET  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

αυτό το είδες?
http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1105835&lngDtrID=252

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010 στις 9:40:00 π.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Ευχαριστώ! Από σένα το μαθαίνω.

Δες κι εδώ όμως, να ρίξεις γέλιο πικρό:

http://grsamsa.blogspot.com/2010/02/blog-post_13.html

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2010 στις 5:05:00 μ.μ. EET  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα