Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009

Τί είναι η Αγγλία;


Δεν έχω καταλάβει ακόμη.

Η Αγγλία είναι πολιτισμικό σοκ, είναι πολύωρα ταξίδια με το τραίνο που διασχίζει επίπεδες ερημιές περνώντας τη μια μεγάλη πόλη μετά την άλλη, όλες γεμάτες κόσμο που δεν δίνει δεκάρα για σένα, ποιός είσαι και ποιός σε νοιάζεται. Είσαι μικρός κι ασήμαντος, ένας ανάμεσα σ' εξήντα εκατομύρια κόσμο που αγνοεί την ύπαρξή σου. Είσαι ξένος, δεν μιλάς καλά τη γλώσσα, καλά-καλά δεν ανήκεις στην ίδια φυλή με την πλειοψηφία.

Εδώ το μόνο που μετράει είναι τα φράγκα. Κι αν έλεγες το ίδιο και στην Ελλάδα, εδώ θα το δεις στην πράξη, συνειδητά κι απροκάλυπτα. Η κλιματική αλλαγή "θα κοστίσει Χ δισεκατομύρια λίρες". Το πτυχίο πανεπιστημίου "βελτιώνει το ετήσιο εισόδημα κατά Υ%". Οι κοινωνικές τάξεις έχουν αλφαριθμητικά ονόματα. Η υγεία, η παιδεία, η έρευνα, τα δικαιώματα των μειονοτήτων, όλα μετριούνται με τα λεφτά των φοροφοβούμενων, "taxpayers' money". Και γιατί όχι; Η Προτεσταντική ηθική αντικαταστάθηκε με την ηθική του χρήματος κι άγιος ο θεός. Από το ένα αδιέξοδο στο άλλο.

Κι όμως, εδώ μ' αρέσει. Μ' αρέσει που χάνομαι μες' το πλήθος και κανείς δεν κοιτάει να δει, τί είμαι, τί φοράω, με ποιόν γαμιέμαι, πού πάω και τί κάνω. Κανείς δεν γυρίζει να με κοιτάξει. Κι αν τύχει, τον κοιτάζω κι εγώ και γυρνάει απ' την άλλη, σοκαρισμένος που συνάντησε το βλέμμα ενός άλλου ανθρώπινου όντος.

Βγαίνω στο δρόμο, φοράω το πλήθος σαν μανδύα και χάνομαι ανάμεσα σ' ανθρώπους που δεν μου δίνουν σημασία.

7 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger Rodia είπε...

Κι όμως! Εχω γνωρίσει και πολύ συμπαθητικούς και χαρούμενους τσιγγ.. ουπς! άγγλους και, αν δε με πείραζε το κλίμα, θα έμενα συνεχεια εκει πέρα.:)

Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2009 στις 3:00:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger χ.ζ. είπε...

Αυτό θα μπορούσε να ονομαστεί και «ανοχή της κοινωνίας». Αλλά είναι μάλλον απλή αδιαφορία που έχει τις συνθήκες να αναπτυχθεί άνετα. Πιστεύω πως αν ένας ένας οι άνθρωποι ρωτηθούν για θέματα όπως ο ρατσισμός, η διαφορετικότητα, η θρησκεία, η ξενοφοβία και δεν ξέρω κι εγώ τι άλλο, θα φανούν όχι και τόσο προοδευτικές απόψεις.
Αυτό δε νομίζω ότι πιάνει μόνο την Αγγλία αλλά όλες τις μεγαλουπόλεις. Απλά η Αγγλία είναι από τις κοινωνίες που τρέχουν πιο γρήγορα «μπροστά»....

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009 στις 12:12:00 π.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Ροδιά:
Ναι, δεν τα βάζω με τους Άγγλους αυτή τη φορά. Φυσικά κάνω παρέα και με Άγγλους, όπως είναι κι Έλληνες που δεν θέλω ούτε να τους βλέπω. Μη γίνω κι εθνικίστρια εδώ πάνω!

χ.ζ.
Είναι πολλά διαφορετικά "ρεύματα" στην Αγγλία. Έχει και προοδευτικούς, έχει και αντιδραστικούς του κερατά. Μένει να δούμε ποιός θα υπερισχύσει. Πάντως, το "μπροστά" δεν είναι μια μοναδική κατεύθυνση, ας πούμε "μπροστά" είναι κι οι κάμερες σε κάθε γωνιά, μπροστά είναι και ο γενικός εμβολιασμός για τον καρκίνο του τράχηλου της μήτρας...

Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009 στις 9:45:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger xomeritis είπε...

Ζήλεψα αυτό το "φοράω το πλήθος σαν μανδύα και χάνομαι ανάμεσα σ' ανθρώπους", μου έρχονται χιλιάδες συνειρμοί.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009 στις 9:10:00 π.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger χ.ζ. είπε...

Ε ναι, το «μπροστά» έτσι το εννόησα κι εγώ. Πακέτο οι κάμερες και τα εμβόλια, τι να κάνουμε.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009 στις 4:20:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Ε; Όχι, τα εμβόλια τα θεωρώ "μπροστά" να είμαι ειλικρινής. Τέλος πάντων, κανείς δεν κινείται μόνο μπρος, ακόμη κι ο Καλαματιανός είναι δύο μπρος και μία πίσω :)

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009 στις 5:48:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger χ.ζ. είπε...

χαχα! είσαι ωραίο άτομο.

Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2009 στις 12:45:00 π.μ. EET  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα