Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Η Πατριαρχία και το Πατριαρχείο

Επίσης από το tvxs (τώρα που το θυμήθηκα!). Ο μητροπολίτης Πρετορίας (Πρετόρια, στην Αφρική που λέμε; Αυτή) προσπαθεί να φέρει το θέμα της χειροτονίας γυναικών ιερέων. Στην Ορθόδοξη εκκλησία. Λέει:

Ποιοι είναι οι θεολογικοί λόγοι που μας εμποδίζουν να είμαστε θετικοί εις το θέμα της χειροτονίας των Γυναικών; Aν στην εποχή των Αποστόλων η Πατριαρχική κοινωνία δεν επέτρεπε την χειροτονία των γυναικών, όπως και στην εξάλειψη της δουλείας, η εποχή μας είναι έτοιμη για την υπέρβαση αυτή με κριτήριο την βελτίωση της σωτηριολογικής διακονίας της Εκκλησίας μας για τη σωτηρία ψυχών και σωμάτων;


Πιο μετά, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας νίπτει τας χείρας του:

Θέσεις Ιεράρχου του κλίματος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής περί του θέματος της ιεροσύνης των γυναικών απηχούν προσωπικές του απόψεις και όχι την επίσημη θέση της παλαιφάτου Αλεξανδρινής Εκκλησίας, την οποία εκφράζει η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής εν Συνόδω και μόνον.


Και ο επίτιμος προέδρος του Ιερού Συνδέσμου Κληρικών Ελλάδος (ΙΣΚΕ) πρεσβύτερος κ. Ευστάθιος Κολλάς μιλάει με τη φωνή του λαού (100 XP για καλό roleplaying):

«Η Θεολογία και η Ορθοδοξία – Ορθοπραξία είναι μεγάλες ευθύνες και πρέπει να φυλάσσονται “ως κόρην οφθαλμού”, αλλά και να διακηρύσσονται με στεντόρεια ορθόδοξη φωνή, “ευκαίρως ακαίρως, λόγω και έργω”. Όποιος ή όσοι δεν αντέχουν αυτό το βάρος, και δεν διαθέτουν αυτό το ορθόδοξο σθένος, να μας “αδειάζουν τη γωνιά”. Ο Λόγος του Θεού και οι Ιεροί Πατέρες “ου μυκτηρίζονται”. Οι ταγοί της ορθόδοξης πίστης μας οφείλουν να γνωρίζουν σε βάθος την “πηλίκους υμίν γράμμασιν” γεγραμμένη ουράνια διδασκαλία του φτωχού Ναζωραίου, να κατέχουν “γράμματι και πνεύματι” τον Νόμο/Κανονικό Εκκλησιαστικό Σύνταγμα και να μελετούν τους Θείους και Ιερούς Πατέρες της Ορθόδοξης Εκκλησίας (...).


ΟΚ, δε χρειάζεται να γράψουμε κι έκθεση με θέμα. Δεν αναρωτιέμαι "και γιατί να θέλουνε να χειροτονηθούν οι γυναίκες", δικαίωμά τους να εξισωθούν καί στην κουταμάρα με τους άντρες- να γίνουνε παπαδίτσες, όπως γίνονται στρατιωτίνες, μπατσίνες, στελεχίνες κλπ. Κι ούτε μ' απασχολεί πόσο αναχρονιστικός θεσμός είναι η εκκλησία. Ναι, είναι, αναχρονιστική, κολλημένη στο Μεσαίωνα κι έχει το κεφάλι της σφηνωμένο στον κώλο της. Την ίδια στιγμή όμως την ακολουθούν μερικά εκατομύρια άνθρωποι, κι αν η εκκλησία καταφέρει επιτέλους να αναδυθεί στον 21ο αιώνα, όλοι αυτοί -και αυτές- θα ωφεληθούν τα μάλα.

Προσέξτε ας πούμε, οτι το άρθρο του μητροπολίτη Πρετόριας, ξεκινάει με την αντίρρησή του στην απόφαση της Εκκλησίας της Ελλάδος να αποκλείσει τα κορίτσια από τη δευτεροβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση.

1 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger κόκκινο μπαλόνι είπε...

να κάνω μόνο μία παρατήρηση;
Αν κάποια (για ακατανόητους λόγους για εμάς) θέλει να γίνει παπαδίτσα, όπως λες κι εσύ, ή θέλει να συνεχίσει στη δευτεροβάθμια εκκλησιαστική εκπαίδευση, γούστο της και καπέλο της. Μπορώ να χλευάσω τον απολυταρχικό τρόπο της Εκκλησίας και το ότι φοράει παρωπίδες!
Αλλά αυτοί είναι οι κανόνες της και όσοι και όσες επιλέγουν να ενταχθούν στο ποίμνιο τα γνωρίζουν. Ας είναι αυτοί και αυτές που θα επαναστατήσουν ενάντια στο οπισθοδρομητισμό της Εκκλησίας. Προσωπικώς, χέστηκα...αν δεν επηρεάζει την δική μου ζωή δηλαδή, την ζωή αυτής και αυτού που έχουν επιλέξει να μην μετέχουν στο ποίμνιο, χέστηκα!
Αυτό είναι διαφορετικό φυσικά όταν μιλάμε για άλλες πρακτικές θρησκειών (λιθοβολισμούς, κλειτοριδεκτομές ή απουσία δικαιωμάτων σε θεοκρατικά καθεστώτα).
Καλά...θα επανέλθω!

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2009 στις 3:04:00 μ.μ. EEST  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα