Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008

Δεν έχω τίτλους...

Το ξαναλέω μ' άλλα λόγια, αυτό που είπα και σ' αυτό το σχόλιο- αυτό που σκέφτομαι αυτές τις μέρες. Γιατί έγινε της πουτάνας μετά που σκοτώσανε τον πιτσιρικά; Ήταν αφορμή, λέει, αυτό, για να ξεσπάσει η κρυμμένη οργή που σιγόκαιγε τόσον καιρό.

Πόσον καιρό; Ένα χρόνο; Πέρσι το καλοκαίρι κάηκε όλη η Ελλάδα, και πεθάναν τόσοι άνθρωποι. Γιατί δεν ξεχείλισε τότε η οργή; Και γιατί δεν έγινε της πουτάνας όταν την πέφτανε οι χρυσαυγίσκοι στους Πακιστανούς, ή οι μπάτσοι στους Κούρδους και τους Αφγανούς στην Πάτρα; Τη χώρα την κυβερνάνε σόγια, ένας Καραμανλής κι ένας Παπανδρέου, και πού είναι οι δημοκρατικοί πολίτες να τα κάνουνε λαμπόγυαλο, η γενιά του 114 και του Πολυτεχνείου που βγάζανε σπυριά στην ιδέα της ολιγαρχίας; Με τί ιδανικά μεγαλώσανε τα παιδιά τους- τί τα μάθανε, να γκρινιάζουνε τη μια χρονιά γιατί παίρνουνε μόνο 600 ευρώ και την επόμενη γιατί παίρνουνε μόνο 700; Αυτό είναι το όραμα της νεολαίας, ένας καλός μισθός; Τα σπάμε γιατί μετράμε τα πάντα με τα φράγκα, και κάποιος πρέπει να πληρώσει που δεν έχουμε αρκετά;

Το 85, δολοφονήθηκε ο Καλτεζάς και για βδομάδες μετά επικρατούσε το χάος, καήκαν πάλι τα πάντα, όπως σήμερα. Από τότε, γίνανε μπάχαλα πολλά κι οι μπάτσοι σκοτώσαν άλλους τόσους- και προχτές ξαναγίναν τα ίδια, άλλος ένας δεκαπεντάχρονος νεκρός, με τον ίδιο τρόπο, από το ίδιο χέρι. Τα μπάχαλα δεν αλλάξανε τίποτα, δεν καταφέραν να σώσουν κανέναν αθώο από κανέναν άδικο θάνατο.

Η βία φέρνει μόνο τη βία- σπέρνουμε φόνους και θερίζουμε μπάχαλα, σπέρνουμε μπάχαλα και θερίζουμε φόνους. Τα σπάμε, τα καίμε κι η οργή μας εκτονώνεται. Και δεν καταλήγει ποτέ πουθενά παρά μόνο σε περισσότερο αίμα και περισσότερη βία.

Η βία είναι η εύκολη λύση. Μόνο που δεν είναι λύση. Είναι το πρόβλημα. Είναι η αρρώστια που μας τρώει. Κι εμείς την αγκαλιάζουμε με πάθος.

5 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger xomeritis είπε...

"Πόσον καιρό; Ένα χρόνο; Πέρσι το καλοκαίρι κάηκε όλη η Ελλάδα, και πεθάναν τόσοι άνθρωποι."

Δεν έχουμε αναπτυγμένη περιβαλλοντική συνείδηση. Όχι ότι εννοώ ότι έπρεπε να γίνει μπάχαλο μετά τις περσινές πυρκαγιές, για να αποδείξουμε την περιβαλλοντική συνείδησή μας. Αλλά οι "ευασθησίες" μας επικεντρώνονται σε άλλα ζητήματα. Κάπου διάβασα το εξής σχόλιο σε μπλογκ "Ε όχι και εθνική τραγωδία η Πάρνηθα". Όσο για τους αλλοδαπούς το ζήτημα είναι πολύ σύνθετο, και έγινε ακόμα δυσκολότερο με τα πρόσφατα γεγονότα.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008 στις 10:08:00 π.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger Tales from the other side of town είπε...

δυστυχώς μάλλον το συμπέρασμα είναι ότι δεν υπάρχει κανένα "όραμα". η βία είναι προϊόν των πιο κατώτερων ανθρώπινων ενστίκτων και δεν μπορεί ν' αποτελεί ούτε λύση, ούτε το μέσο για την λύση. και τ' αποκαϊδια απλά κάνουν την ατμόσφαιρα ακόμη πιο σκούρα και δύσοσμη απ' ότι ήταν. η λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσω των δημιουργικών δυνάμεων του ανθρώπου.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008 στις 2:18:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger Christophorus είπε...

Ίσως το καλύτερο σχόλιο που διάβασα.
Αν δίνειςτην άδειά σου, θα ήθελα να το αναδημοσιεύσω.

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008 στις 3:21:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stella είπε...

και το δυστιχημα εινα πως τα κομματα βαζουν στην μασχαλη τους εναν θανατο ενος παιδιου!
και αντι να βλεπουν αυτο και να οργιζονται ολοι.
Ακους αριστερους,δεξιους,κεντροους.
Φτανει ποια ρε Ελληνες,δεν ειναι ολα κομματα!
Πεστα ρε στασσα για την ολιγαρχια στην ελλαδιτσα!
μα δεν βλεπουν πως δεν εχει διαφορα απο την χουντα?
Συχαθηκα το κληρονομικο δικαιωμα
των πολιτικων.
2-3 οικογενεις μια ζωη!
Αν ειναι ετσι η δημοκρατια προτημω την χουντα!!
Λιγοτερο θα κοστιζει!!

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008 στις 3:27:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Thomas:
Όχι κι εθνική τραγωδία η Πάρνηθα, ε; Τώρα σ' αυτό, τί να πείς; Μπορείς να συζητήσεις λογικά μ' έναν άνθρωπο, όταν πρέπει να τον πάρεις από το χεράκι και να του εξηγήσεις από την αρχή για τις μελισσούλες και τα λουλουδάκια; Χέσε μέσα.

Με τους αλλοδαπούς εγώ δεν το βλέπω σύνθετο το ζήτημα: εμείς είμαστε ρατσιστές κι αυτοί είναι ξένοι. Όμως, στα χρόνια που έρχονται, θα δούμε πολύ περισσότερους "ξένους" να περνάνε τα σύνορα που έχουμε στο κεφάλι μας. Κάποια στιγμή πρέπει να μάθουμε να ζούμε μαζί τους.

Καλά, δε σου λέω οτι έχω εύκολες απαντήσεις... αλλά δεν μου κάνει εντύπωση που μέσα σ' όλα, τα ρίξανε στους Πακιστανούς και στους Αλβανούς πάλι. Λες και τόσα χρόνια όποτε γινόταν πορεία κανείς δεν έκανε πλιάτσικο, περιμέναμε τους ξένους να μας μάθουνε πως να χωθούμε στις σπασμένες βιτρίνες...

Tales:
Έχω σχηματίσει την εντύπωση οτι ο πιτσιρικάς ήτανε από τα παιδάκια που προτιμάνε τη δημιουργία από τη βία (διαβάζοντας σχόλια από συμμαθητές του και γονείς συμμαθητών του, που έχουν κυκλοφορήσει στο δίκτυο). Η βία σκοτώνει τη δημιουργικότητα πρώτη-πρώτη. Για τους προφανείς λόγους.

Χριστόφ:
Εννοείται :)

Στέλλα:
Ε, ναι, την καπελώσανε τη φάση όλοι, μη χάσουνε... να δεις που σε λίγο καιρό θα πούνε οτι ο πιτσιρικάς ήτανε του ΣΥΡΙΖΑ και ο μπάτσος ΝΔ, γι' αυτό τον σκότωσε.

Στις τελευταίες εκλογές, πριν βγεί ο μπούλης, μου λέγανε διάφοροι οτι είναι "αξιόλογος άνθρωπος". Είναι κάνα χρόνο που τους το χτυπάω και μου αλλάξανε τροπάρι: "είπα εγώ έτσι; Αποκλείεται". Δεν ξέρει ο κόσμος ούτε γιατί ψηφίζει ούτε γιατί βγάζει αυτούς τους άχρηστους γι' αρχηγούς. Και μετά παραπονιέται κιόλας οτι δεν υπάρχει κράτος... γιατί, υπάρχουν πολίτες; Άντε μωρέ, ραγιάδες όλοι...

Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2008 στις 7:38:00 μ.μ. EET  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα