Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008

Ωραίααα... και τώρα που είπαμε τα δικά μας,

για περάστε και μία από τη Lucha να μάθετε για τον αγώνα των φυλακισμένων, που μας αφορά επίσης όλους. Γιατί όλοι, στην τελική, είμαστε φυλακισμένοι, μέσα ή απόξω δεν έχει διαφορά. Όσο πατάμε έναν άνθρωπο στο σβέρκο, πατάμε στο σβέρκο τον εαυτό μας.

Διόρθωση: όπως εξήγησε η Ινκ στο σχόλιό της, το κείμενο στο ποστ της είναι αναδημοσίευση από τα μπλογκς Οχι στο όνομά μας και το keli.gr

Το πρώτο κείμενο αναρτήθηκε από πολλούς μπλόγκερς στις 20 του μηνός. Εγώ στις 20 όπως εξήγησα ήμουνα με τον υπολογιστή στο χειρουργείο και δεν κατάφερα να ανεβάσω ούτε ένα ποστ για την ημέρα μνήμης των διαφυλικών. Τέλος πάντων, μαντάρα τα έκανα,το βάζω τώρα κι εδώ είναι και το λινκ για να το προσυπογράψει όποιος θέλει:Όχι στο Όνομά μας


“Είναι απαράδεκτη η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές. Είναι κύριο θέμα η ριζική αλλαγή του σωφρονιστικού συστήματος”.
–Κάρολος Παπούλιας, 6/11/08

“Είμαστε άνθρωποι – κρατούμενοι. Άνθρωποι, λέω”
- Βαγγέλης Πάλλης, Κρατούμενος, 9/11/08

Από τις τρεις Νοεμβρίου μία εκκωφαντική κραυγή συνταράσσει τα θεμέλια της Δημοκρατίας μας. Από τις τρεις Νοεμβρίου σύσσωμοι οι κρατούμενοι όλης της χώρας κατεβαίνουν σε απεργία πείνας διεκδικώντας το αυτονόητο : τη χαμένη τους αξιοπρέπεια. Απέναντί τους αντιμετωπίζουν την εκκωφαντική σιωπή των κραταιών ΜΜΕ και την παντελή αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας. Σε αυτές τις πρακτικές όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο ΔΕ ΣΥΝΑΙΝΟΥΜΕ.

Η κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είναι απερίγραπτη και μπορεί να γίνει κατανοητή μόνο με τη σκληρή γλώσσα των μαθηματικών. Στα κατ’ επίφαση “σωφρονιστικά” ιδρύματα της χώρας έχουν καταγραφεί συνολικά 417 θάνατοι την τελευταία δεκαετία, ενώ ο ρυθμός τους έχει απογειωθεί σε τέτοιο σημείο, ώστε σήμερα να σβήνουν στα χέρια του κράτους τέσσερις άνθρωποι το μήνα. Η πληρότητα αγγίζει το 168% (10.113 κρατούμενοι για 6.019 θέσεις) με την αναλογία χώρου για κάθε άνθρωπο να φτάνει σε περιπτώσεις το 1τμ. Με ημερήσιο κρατικό έξοδο ανά κρατούμενο τα 3,60 Ευρώ τα συσσίτια που παρέχονται είναι άθλια, οι υποδομές θυμίζουν μεσαίωνα και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι ελλιπέστατη. Συγχρόνως, το Ελληνικό δικαστικό σύστημα στέλνει στη φυλακή έναν στους χίλιους κατοίκους της χώρας με τους έγκλειστους χωρίς δίκη (υπό προσωρινή κράτηση) να αγγίζουν το 30% του συνολικού αριθμού των κρατουμένων. Αν η ποιότητα μίας Δημοκρατίας κρίνεται από τις φυλακές της, τότε η Δημοκρατία μας ασθμαίνει. Αν η τιμώρηση παραβατικών συμπεριφορών με εγκλεισμό γίνεται από το κράτος στο όνομα της κοινωνίας, τότε για την κατάσταση στις Ελληνικές φυλακές είμαστε όλοι υπόλογοι, με συντριπτικές όμως ευθύνες να αναλογούν στην κρατική μηχανή. Σε αυτή την πραγματικότητα όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΟΧΙ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ.

Τα στοιχεία που αποκαλύπτονται από επίσημους φορείς για τις Ελληνικές φυλακές σκιαγραφούν εικόνα κολαστηρίων. Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (2007) διαπιστώνει βασανιστήρια, απάνθρωπη μεταχείριση και απειλές κατά της ζωής κρατουμένων, σειρά παραβιάσεων αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης, ελλείμματα στη διερεύνηση και τιμωρία των ενόχων, αποσιώπηση περιστατικών βίας με την συμπαιγνία ιατρών και φυλάκων, απαράδεκτες συνθήκες ιατρικής περίθαλψης και ιατρικού ελέγχου στους κρατούμενους κλπ. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έχει εκδώσει σειρά καταδικαστικών για την Ελλάδα αποφάσεων που αφορούν κακομεταχείριση ή/και παραβιάσεις άλλων δικαιωμάτων κρατουμένων από σωφρονιστικές αρχές. Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου έχει πάρει απόφαση - καταπέλτη για τα κακώς κείμενα στις φυλακές, προτείνοντας άμεσες δράσεις για την επίλυση τους. Ο Συνήγορος του Πολίτη διαμαρτύρεται για την παντελή έλλειψη συνεργασίας των αρμόδιων κρατικών φορεών μαζί του, λόγω της οποίας έχει ουσιαστικά απαγορευτεί η είσοδός του στις φυλακές της χώρας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι δικηγορικοί σύλλογοι όλης της χώρας, μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, και πολλοί πολιτικοί/κοινωνικοί φορείς καταγγέλλουν την απαράδεκτη κατάσταση και ζητούν ευρύτερη συνεργασία για το ξεπέρασμα του προβλήματος. Αν ανθρώπινα είναι τα δικαιώματα που πρέπει να απολαμβάνει κάθε ανθρώπινο ον, κάθε στέρησή τους στις Ελληνικές φυλακές αποτελεί ανοιχτή πληγή για την κοινωνία μας. Σε αυτή την κατάσταση όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο απαντούμε ΝΑ ΣΠΑΣΕΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΑΒΑΤΟ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ.

Με την απεργία πείνας οι κρατούμενοι καταφεύγουν στο τελευταίο οχυρό αντίστασης, που τους έχει απομείνει, το σώμα τους. Είχε προηγηθεί έσχατη έκκλησή τους προ μηνός προς τους ιθύνοντες να ενσκήψουν στο πρόβλημα, καθώς δεν πήγαινε άλλο. Για να λύσουν την απεργία πείνας ζητούν την ικανοποίηση αιτημάτων, που αποκαθιστούν την χαμένη τους αξιοπρέπεια και επανακτούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους, αιτημάτων συγκεκριμένων, αξιοπρεπών και άμεσα υλοποιήσιμων. Απέναντι στις κινητοποιήσεις των κρατουμένων η πολιτική ηγεσία εξαντλεί τη δράση της σε αδιαφορία, υποσχέσεις και καταστολή των κινημάτων τους. Τυχόν αδιαφορία και αναλγησία της πολιτικής ηγεσίας όμως και σε αυτή τη φάση θα σημαίνει νεκρούς απεργούς πείνας. Στη μετωπική λοιπόν σύγκρουση που επιλέγουν οι κρατούμενοι της χώρας για τη διεκδίκηση των ανθρωπίνως αυτονόητων δε μπορούμε να μένουμε απαθείς σταυρώνοντας τα χέρια και περιμένοντας τις ειδήσεις των θανάτων από τις απεργίες πείνας αλλά θα σταθούμε αλληλέγγυοι. Αν η περιφρούρηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιβάλλουν την επαγρύπνιση όλων μας, τώρα είναι λοιπόν η στιγμή να πάρουμε θέση όλοι απέναντι στο πρόβλημα χωρίς αδιαφορίες και υπεκφυγές.

Απέναντι στην τεταμένη κατάσταση στις φυλακές όλης της χώρας όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο καθιστούμε την πολιτική ηγεσία απολύτως υπεύθυνη για ό,τι συμβεί και απαιτούμε άμεσα την τόσο θεσμική όσο και στην πράξη ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ.


Βέβαια, μέχρι να ανέβει το κείμενο, η επιτροπή των κρατουμένων είχε αποφασίσει να λήξει την απεργία, αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης (λέμε τώρα) κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο που απευθύνεται στα αιτήματα των κρατουμένων- μια αρχή τέλος πάντων. Τουλάχιστον κάτι κουνήθηκε, κι έτσι.

9 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger incontinentia είπε...

Ευχαριστώ για την αναφορά, κι εγώ -όπως πολλοί άλλοι- αναδημοσιεύω από το "όχι στο όνομά μας", όπως επίσης και από το keli.gr σε άλλα ποστς.

Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2008 - 10:46:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Yo. Ναι!

Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2008 - 8:26:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stella είπε...

στασουλινη πικουλινι!
Διαβασα καπου το σχολιο σου που μας καραζει μια κατα τα αλλα σουπερ μορφωμενη αδερφη!
και το λεω αυτο γιατι αν θυμασαι μου ειχες πει πως μπαινω σε στερεοτυπα.
Οταν ενας ομοφυλοφυλος ζει ενοχικα για αυτο που ειναι τετοια καθεται και γραφει.
Καλα του τα ειπες κουκλα και λιγα ειπες!
Εγω σε μειλ τον εχω σκυλοβρισει αν σκεφτεις πως ειναι και αντιπροεδρος ομαδας ομοφοβικων.
Και μιλα εξονοματος μας χωρις καν να μας ρωτησει!
Καλα τα λες κουκλα,αλλα δυστηχως στους τυφλους βασιλευει ο μονοφθαλμος!
Καλημερα κουκλι!

Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2008 - 2:44:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Στέλλα, εγώ το τελευταίο που θέλω είναι να μπλεχτώ σ' ένα τσακωμό ανάμεσα σε μια τρανς γυναίκα που κοροϊδεύει τους θηλυπρεπείς ομοφυλόφιλους και έναν ομοφυλόφιλο που λέει οτι θέλει να διαγράψει τις τρανσέξουαλς. Για μένα είστε κι οι δυο τελείως λάθος κι είστε μέρος του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Ο arismuc έφαγε το χέσιμό του. Όσο γι' αυτά που γράφεις εσύ, για τους "άντρες με κολλάν" κλπ, αν τα είχα διαβάσει σε μπλογκ αλλουνού, θα είχαμε γίνει Τέξας.

Εσύ όπως λες πριν αλλάξεις δεν έδινες δικαιώματα, εντάξει. Εγώ όμως όταν πρωτοάλλαζα, έδινα και παραέδινα. Στην αρχή τουλάχιστον, φαινόμουνα για θηλυπρεπές γκέυ αγόρι, κι εισέπρατα την ανάλογη μεταχείριση: πουστράκι, λούγκρα, κουνίστρα, ξεφωνημένη, συκιά, κι όλα αυτά τα ωραία, που τώρα τ΄ ακούω να τα λες εσύ. Τώρα πια δεν μου τα λέει κανείς εμένα αυτά, αλλά δεν μπορώ να βλέπω τέτοιες συμπεριφορές. Έχω αναπτύξει αντισώματα κι αντιδράει ο οργανισμός μου, κατάλαβες; Βγάζω σπυριά.

Δε θα στα πώ πολλά, γιατί δεν θέλω να τσακωθούμε, τρεις είμαστε όλες κι όλες που μπλογκάρουμε, αλλά τέτοια λόγια είναι απαράδεκτα. Ψάχτο όμως λίγο το θέμα κι εσύ, γιατί έκανες όλη αυτή την ιστορία για να είσαι ελεύθερη κι αληθινή, κι ακόμη κάθεσαι κι ασχολείσαι με το τί φοράει ο κόσμος, πώς κουνιέται και πώς γαμιέται. Κρίμα είναι.

Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2008 - 4:43:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stella είπε...

Στασσα για συμπεριφορα μιλουσα οχι κατ'αναγκη κολαν που στην τελικη μπορει να φοραει και ενας χεβιμεταλας.
Αλλα δεν μπορω να ακουω απο οποιονδηποτε το παραμικρο απο την στιμγη που ξερω πως καποιες τρανς ζουν στην νυχτα,πως ειναι αναγκασμενες να κανουν πορνεια και δεν εχουν φωνη.
Ευκολο ειναι να λεμε οτι λεμε οσο ειμαστε ασφαλεις.
Η διαφορα μου με τον αρις και οποιονδηποτε ειναι να περνει μονοπλευρα θεση απο την στιγμη που δεν ζει ολα αυτα που ζει η πλειοψηφια των τρανς ατομων.
Ενα παραπανω ατομα σαν εμενα που δεν απαξιωνω το παρελθον μου αλλα δεν μπορω να ακουω οτι ολοι αγωνιζονται και καποιες αλλες τις δερνουν στις πιατσες η στα πορνεια.
Πες μου κι εσυ αν ολα αυτα που αναφερονται πηγαινε ο οποισδηποτε να τα πει στις ιδιες το λιγοτερο ηταν να εισπραξει τρελλες φαπες και με το δικιο τους.
Θα μπορουσα καλιστα να κρυφτω πισω απο ενα μ...νι με το συπαθειο αλλα δεν το κανω,γιατι ξερω και που παταω και ποια ειμαι.
Δεν διαχωριζω κανεναν ,τις αναγκες διαχωριζω !
Αυτο που στην τελικη λεω ειναι οτι ο καθενας ας συστηνετε ως ατομο οχι σαν σεξουαλικη επιλογη.
(εκει κολουσε το κουνημα).

Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2008 - 5:53:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stella είπε...

Θεωρω υπερβολη να δω καποιον που δηλωνει λοιπον gay να συτηνετε πχ.κορινα,μαρικα κλπ απο την στιγμη που εχει αποφασησει πως δεν θελει να ειναι τρανς.
Και δεν εννοω στους φιλους του αλλα κοινωνικα.
Εσυ η αλλα παιδια ξερεις τι θελεις και στηριζεις την επιλογη σου.(ορμονες ,αλαγες κλπ)
Εγω αποφασησα να ειμαι γυναικα και λειτουργω σαν γυναικα.
Γνωριζεις λοιπον πολλες γυναικες να φερονται υπερβολικα και θεατραλε για να δηλωσουν πιο θυλικα?
Δεν νομιζω.
Γιατι το κανει τοτε καποιος που θελει να λεγετε gay?
Δεν εννοω οτι πρεπει η επιλογη μας να εχει φορμες,εννοω οτι ζουμε σε ενα συγκεκριμενο περιβαλλον που καλος κακος ειναι αυτο.
Εμεις πρεπει να εναρμονισοτουμε οχι οι αλλοι μαζι μας.
Και για να το διαπιστωσεις αυτο πηγαινε μια μερα πχ μαρτυρας σε δικαστιριο,η σε μια δημοσια υπηρεσια στην ελλαδα.
Οσο για το Τεξας αστο καλυτερα ειμαι Χαλκιδικιοτησα !
αχαχχα
καλο απογευμα.

Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2008 - 6:19:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Μωρέ ποιός τον χέζει τώρα τον arismuc; Εμένα εκείνο που μ' ενδιαφέρει είναι ο καθένας να μπορεί να εκφράζει τη σεξουαλικότητα και το φύλο του, με απόλυτη ελευθερία, για να μπορώ να κάνω κι εγώ το ίδιο.

Πάντως όσοι θηλυπρεπείς γκέυς έχω γνωρίσει εγώ, ήταν έτσι από φυσικού τους, το είχανε μέσα τους όσο το έχω κι εγώ μέσα μου να είμαι γυναίκα. Δεν μπορώ λοιπόν να απαιτήσω από τον άλλον να "φέρεται σαν άντρας" όταν εγώ διαλέγω να εκφράσω τη θηλυκότητά μου και να ζω σα γυναίκα.

Όσο για το αν φέρονται έτσι οι γυναίκες... ε, ναι. Με συγχωρείς, αλλά έχω δει γυναίκες να γίνονται απίστευτα νούμερα, να ντύνονται ξέκωλα, να ξεκατινιάζονται, να κακαρίζουνε σαν κλώσσες, να καλιαρντεύουνε σαν κάργιες κι ότι άλλο θες.

Κι αυτό που λες οτι είναι υπερβολή να δεις κάποιον να λέγεται Κορίνα, Μαρίκα, Φροσωξυλάνθη; Μα τώρα πέφτει σε κανένα λόγος πώς θέλει να λέγεται ο καθένας; Αυτό δεν είναι που μας πετάνε στα μούτρα τόσον καιρό που δεν μας αφήνουνε να αλλάξουμε ούτε το όνομα στις ταυτότητες; Σου λέει, όχι, εσύ είσαι άντρας, δεν μπορείς να έχεις γυναικείο όνομα, δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά και φέρσου σερνικά, βγάλε τα φουστάνια κοκ.

Γενικώς, δεν ξέρω γιατί σου πέφτει λόγος, εσένα κι οποιουδήποτε, τί φοράει ο καθένας, πώς φέρεται, με ποιόν γαμιέται και λοιπά. Κι ούτε βλέπω γιατί έχει κανείς δικαίωμα να ξεφτιλίζει και να κοροϊδεύει τον άλλονε, επειδή διαφέρουνε οι επιλογές του απ' τις δικές του. Τελικά, εσύ θες να σέβονται τις επιλογές σου, αλλά δεν κοιτάς να κάνεις το ίδιο. Συστήνεσαι ως τρανς, αλλά δεν θες να δηλώνει ο άλλος τη σεξουαλικότητά του με τη συμπεριφορά του. Γιατί;

Και ρε Στέλλα, εγώ ένα πράμα δεν καταλαβαίνω. Εσύ δεν είσαι πεζοδρομιακιά, το έγραψες. Εγώ είμαι, στις πιάτσες ξεκίνησα. Πώς γίνεται εγώ να προσπαθώ να μιλήσω πολιτισμένα και να μην κατακρίνω κανέναν, κι εσύ να λες οτι κράζεις τον κόσμο; Γιατί ξέρεις τί; Ο τρόπος που μιλάς, σε χαρακτηρίζει ως άνθρωπο. Και το κράξιμο, είναι ο ορισμός της χυδαιότητας και της γραφικότητας. Ε, τώρα, δε θες να γίνεσαι γραφικιά και χυδαία, εντάξει; Κι εγώ δεν νομίζω οτι είσαι έτσι. Γι' αυτό σκέψου τί σου λέω, σε παρακαλώ πολύ, δεν είναι σωστά λόγια αυτά από άνθρωπους σαν εμάς.

Κυριακή, 23 Νοεμβρίου 2008 - 11:26:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger Elementstv είπε...

Ξερω οτι δεν εχεις αναγκη απο κολακειες,αλλα ενταξει Στασσα δηλαδη με εκανες να πεσω στα πατωματα.Δεν μπορουσα να συμφωνω περισσοτερο μαζι σου.Εγω γενικα δεν ειμαι θυληπρεπης αλλα ο κολλητος μου ειναι και ετσι του βγαινει.Εχει αντιμετωπισει πολυ ρατσισμο απο την γκει community και ειναι κατι που με θλιβει απεριοριστα.Δεν ξερω γιατι αλλα υπαρχει μια δυσπιστια μεταξυ μας που μας κατατρωει.Οσο για την Στελλα,ξερεις πως σε συμπαθω αλλα σε αυτο θα συμφωνησω με τη Στασσα.Και δεν ειναι κακο να αλλαξεις γνωμη.Ισα ισα που οι πιο αξιοθαυμαστοι ανθρωποι ειναι αυτοι που μπορουν να πουν οτι εχουν κανει λαθος.Ειναι αστειο αλλα αν παρατηρησετε ολοι οσοι διαβαζετε αυτο το σχολιο,πολυ σπανια,καποιος παραδεχεται το λαθος του μεσα σε μια συζητηση .Συνηθως ολοι μας απλα εμενουμε στις αποψεις μας.Εγω περηφανα μπορω να πω οτι εχω αλλαξει αποψη καποιες φορες,για ορισμενα θεματα και το εχω πει.Και μια απο αυτες τις φορες,οφειλοταν στη Στασσα.Πολλα φιλια.

Δευτέρα, 24 Νοεμβρίου 2008 - 8:00:00 π.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Νά 'σαι καλά, οι κολακείες δε με χαλάνε καθόλου :D

Για τον κολλητό σου, τί να πώ, κουράγιο πες του και φιλάκια, να είναι ο εαυτός του και να μην κρύβεται, δεν αξίζει τον κόπο να αλλάξει για χάρη κανενός...

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2008 - 10:13:00 μ.μ. EET  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Αρχική σελίδα