Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2008

1 Δεκεμβρίου. Παγκόσμια ημέρα του AIDSΣήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα του AIDS

Θυμάμαι, κάπου στο δημοτικό, να κάθομαι στο πάτωμα του λίβινγκ-ρουμ μας και να παίζω μπροστά στην τηλεόραση, όταν άκουσα για πρώτη φορά για τον "καρκίνο των ομοφυλοφίλων". Σταμάτησα να παίζω και άκουγα με προσοχή τις ειδήσεις (γενικώς ήμουνα το παιδάκι που καθόταν και έβλεπε, πχ τις εγχειρήσεις εγκεφάλου με κλινικό ενδιαφέρον). Νομίζω τότε άκουσα για πρώτη φορά για το σάρκωμα Καπόζι .

Ξαφνικά, η φωνή της μάνας μου υψώθηκε πίσω μου, βαρειά με την λαϊκή σοφία:

"Είδες, είδες; Τους τιμώρησε ο Θεός που είναι ανώμαλοι!"

Το 2007, υπολογίζεται οτι 2 εκατομύρια άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας της μόλυνσής τους με τον ιό. Από αυτά τα 330.000 ήταν παιδιά. Την ίδια χρονιά, άλλα 32.9 εκατομύρια άτομα συνεχίσαν να επιβιώνουν με τον ιό, τα 2 εκατομύρια από αυτά παιδιά. Οι νέες περιπτώσεις μόλυνσης από τον ιό το 2007 υπολογίζονται επίσης στις 2.5 εκατομύρια, από τα οποία 420.000

Η υποσαχάρια Αφρική είναι η περιοχή του πλανήτη που έχει χτυπηθεί χειρότερα από τον ιό. Το 2007, 68% όλων των ασθενών ζούσαν εκεί και το 76% όλων των θανάτων συνέβησαν εκεί. Αντίθετα με τον υπόλοιπο κόσμο, η πλειοψηφία των θυμάτων του AIDS στην υποσαχάρια Αφρική είναι γυναίκες.

(στοιχεία από την Wikipedia. και το globalhealthfacts.org)Η Σουαζιλάνδη είναι η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό μολύνσεων από τον ιό στον κόσμο. Πάνω από ένα τέταρτο του πληθυσμού είναι μολυσμένο. Περίπου 130.000 παιδιά έχουν χάσει τον έναν ή και τους δύο γονείς τους από την αρρώστια.

(η φωτογραφία είναι από τη συλλογή του Guardian για την παγκόσμια ημέρα του AIDS)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Αρχική σελίδα