Το instruction set του συστήματος.
Μέσω μπαζ βγήκα σ' αυτήν την είδηση:
"Σφαλιάρα" ΓΕΕΘΑ σε Πάγκαλο: "Δεν εκτελούμε παράνομες διαταγές"!
«Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια εντολή γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συγκεκριμένο ρόλο, ο οποίος περιγράφεται με ακρίβεια στο Σύνταγμα, κάτι που τόνισε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μόλις εχθες.
Δεν μπορούν να δεχθούν να εκτελέσουν διαταγές οι οποίες εντολές βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τον υπέρτατο νόμο της χώρας, του Συντάγματος. Αποστολή τους είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας έναντι έξωθεν απειλών. Δυνάμεθα να λειτουργούμε αποκλειστικά εντός των ορίων του Συντάγματος».
"Εντολή", λέει το ΓΕΕΘΑ. Το μυαλό μου πηγαίνει πρώτα στην έννοια μιας οδηγίας από το σύνολο οδηγιών μιας αρχιτεκτονικής υπολογιστή: το instruction set του Συστήματος. "Δυνάμεθα να λειτουργήσουμε αποκλειστικά εντός των ορίων του Συντάγματος"... γιατί το Σύνταγμα είναι το specification, οι προδιαγραφές της λειτουργίας του συστήματος διακυβέρνησης.
Παρανόηση. Το Σύνταγμα, είναι γραμμένο σε φυσική γλώσσα κι η φυσική γλώσσα είναι αυστηρά ακατάλληλη για την προδιαγραφή της λειτουργίας οτιδήποτε, επειδή είναι ασαφής και διφορούμενη (ambiguous), γι' αυτό σηκώνει κάθε είδους παρερμηνείες. Σήμερα το ΓΕΕΘΑ πιστεύει οτι η εντολή "Στείλτε τα τανκς να προστατέψουν τις τράπεζες" είναι αντίθετη με τις προδιαγραφές του. Το '73 ο στρατός θεώρησε οτι η εντολή "Στείλτε τα τανκς να μπούνε στο Πολυτεχνείο" είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές του. Εχτές, η ΕΛΑΣ θεώρησε οτι η εντολή "Ρίχτε χημικά στους πολίτες" είναι μέσα στις προδιαγραφές της.
Το πρόβλημα είναι πρόβλημα επικοινωνίας- είναι πρόβλημα χρήσης της κατάλληλης γλώσσας. Είναι αδύνατον να περιγράψεις τις προδιαγραφές ενός επεξεργαστή σε φυσική γλώσσα κι είναι αδύνατον να περιγράψεις τις λειτουργίες ενός συστήματος διακυβέρνησης σε φυσική γλώσσα. Το ξέρουμε αυτό και εκπαιδεύουμε ειδικούς, τους νομικούς, που στην πράξη χρησιμοποιούν ένα υπο-σύνολο της φυσικής γλώσσας, τη νομική γλώσσα, για να ερμηνεύουν αυστηρά (rigorously) τους νόμους. Κι αυτή όμως η "αυστηρή" γλώσσα ορίζεται σε φυσική γλώσσα που είναι η ίδια αφηρημένη και ασαφής. Αποτέλεσμα, όπως λέει και το ανέκδοτο, το αρχέγονο χάος.
Αλλά αν υπήρχε όντως ένα αυστηρά ορισμένο σύνολο οδηγιών, μία τυπική γλώσσα (formal language), που να ορίζει ποιές "εντολές" μπορεί πχ, να δώσει ο λαός στην κυβέρνηση, ή ο Υπουργός ΠροΠο στα ΜΑΤ, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι που τώρα είναι αδύνατο: να ελέγξουμε την επικοινωνία ανάμεσα στις εξουσίες. Θα μπορούσαμε ας πούμε να δούμε τί ακριβώς "εντολή" έδωσε ο Παπουτσής εχτές: "Ρϊψατε Χ ποσότητα Ψ ουσίας στο σημείο Ζ με σκοπό Σ", ή "Εφοδεύσατε με Χ άντρες προς κατεύθυνση Ψ και χρήσει υλικού Ζ". Θα μπορούσαμε να υποδείξουμε πού ακριβώς παραβίασε τους κανόνες λειτουργίας του το σύστημα, η εξουσία κι ο υπουργός, χωρίς αοριστολογίες: "δεν επιτρέπεται να ρίχνει η αστυνομία χημικά στον πολίτη", ελέγχοντας τις τιμές των παραμέτρων της εντολής.
Θα μπορούσαμε, θέλω να πω, να κάνουμε όλοι καλύτερα τη δουλειά μας- και οι πολίτες να ελέγξουν την κυβέρνηση, κι οι εξουσίες να απευθυνθούν ξεκάθαρα και αποτελεσματικά στα όργανά τους και η μία στην άλλη. Και παρανοήσεις πολύ λιγότερες θα ήταν δυνατές και οι αδυναμίες του συστήματος θα ήταν πολύ πιο εύκολο να εντοπιστούν.
Με λίγα λόγια, θα είχαμε όντως ένα σύστημα, με λειτουργίες, κι όχι ένα αναποτελεσματικό μπουρδέλο όπου εισάγεις το χάος και εξάγεις την απελπισία.
Γενικά, παρατηρώ οτι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και την επιστήμη που έχουμε αναπτύξει για να οργανώσουμε τον τρόπο που ζούμε, να διαχειριστούμε τα κοινά πράγματα και να βελτιώσουμε τη ζωή μας- κι όχι μόνο "to build a better mousetrap".
11 σχόλια:
Η Στάσσα κι οι παλαβομάρες της...
Α ναι, το ανέκδοτο:
Συζητάνε ένας γιατρός, ένας μηχανικός κι ένας δικηγόρος ποιανού το επάγγελμα είναι αρχαιότερο.
Λέει ο γιατρός, "το δικό μου, γιατί ο Θεός έφτιαξε την Εύα από το πλευρό του Αδάμ, μ' εγχείρηση".
Λέει ο μηχανικός, "το δικό μου, γιατί ο Θεός πρώτα έφτιαξε το στερέωμα".
Πετιέται κι ο δικηγόρος: "ναι αλλά ποιός δημιούργησε το αρχέγονο χάος;".
XD
Στην ιστορία με το Σύνταγμα, νομίζω ότι έχουμε μια απλή περίπτωση overflow: Επ' ουδενί δεν είχε προβλεφτεί η περίπτωση τόσου κόσμου στο δρόμο για τόσο καιρό. Δεδομένου ότι στη σχεδίαση συστημάτων ποτέ δεν τα πηγαίναμε καλά ως χώρα, τα παίξανε τα flags, κόλλησε το σύστημα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.
Πάντως μ' αρέσει η ιδέα του instruction set. Μου 'ρθε και η εικόνα του ΓΑΠ να φωνάζει πανικόβλητος "τι είναι αυτά ρε Παπουτσή; Segmentation fault λέει εδώ πέρα!"
Lol! Αυτό είναι, ατέλειωτες ευκαιρίες για κωμωδία που χάνονται αναξιοποίητες... XD
Για το Σύνταγμα κι εγώ προσπαθώ να καταλάβω πώς τους ήρθε τώρα ξαφνικά ν' αρχίσουνε τα χημικά, μετά από τόσον καιρό, μάλλον αυτό που λες είναι.
Γειά σου Στάσα
Κατά χαοτική σύμπτωση, έκανα παρόμοιες σκέψεις πρόσφατα (λές να έχουν συγχρονιστεί οι πεταλούδες γύρω μας!;!;)
Με δύο λόγια, αυτό που λές είναι ήδη σε εξέλιξη. Η γλώσσα που λές δεν κάνει τίποτα άλλο απο το να παρέχει περιορισμούς, να ορίζει δηλαδή ένα μοντέλο.
Αυτό που αναφέρω παρα πάνω οτι σκεφτόμουν (και που ανακάλυψα οτι και άλλοι έχουν αρχίσει να το σκέφτονται πολύ πιο πρίν! :-D ), είναι ένας τρόπος ώστε να μπορείς να αναγνωρίσεις αυτόματα "παραθυράκια" στο νομικό σύστημα.
Για να το κάνεις όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις ένα μοντέλο του νομικού συστήματος. Αυτό το μοντέλο θα ξεκινάει απο τις οντότητες (φυσικό πρόσωπο, νομικό πρόσωπο, κλπ) και την ιεραρχία τους και θα συνεχίζει ώστε να ορίσει αυστηρά τις σχέσεις μεταξύ τους. Αυτές οι σχέσεις ορίζονται απο τους νόμους. Αφού το κάνεις αυτό, μετά μπορείς να πάρεις μια εκτενή λίστα του τι είναι νόμιμο (δεν είναι τόσο εύκολο αλλά δεν είναι και ακατόρθωτο). Αυτό θα έπιανε τα προφανή(?) "σφαλματάκια" που τώρα είναι κρυμένα μέσα σε ολόκληρο το νομικό σύστημα (επίσης υπάρχουν και μια σειρά άπο άλλα όμορφα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να δείς πόσο περίπλοκο είναι το νομικό σύστημα, να το συγκρίνεις με άλλα κλπ)
Αυτό, ώς ένα σημείο, γίνεται ήδη
(sorryz για το εκτενές του commentz)
AA, Γειά! Ή οι πεταλούδες είναι, ή που κοιτούσα κι εγώ το μπλογκ σου, κι επηρεάστηκα χεχέ! :)
Μη λες συγγνώμη για το εκτενές του σχολίου, εγώ λέω ευχαριστώ.
Λοιπόν, ναι, τό 'χω κοιτάξει λίγο το θέμα, κυρίως από την άποψη του argumentation και πιο πολύ σε σχέση με την κατανόηση της (όχι ακριβώς) φυσικής γλώσσας. Δυστυχώς δεν έχω πρόσβαση σε Springer κλπ. μ' αρέσει όμως που βλέπω οτι υπάρχει ενδιαφέρον κι από την ΕΕ, δεν το ήξερα.
Για να το κάνεις όμως αυτό θα πρέπει πρώτα να δημιουργήσεις ένα μοντέλο του νομικού συστήματος.
Επίσης, χρειάζεται και μια συστηματική ανάλυση της νομικής γλώσσας, για να προκύψουν οι κανόνες της (grammar induction το λένε αυτό που λέω), γιατί είμαι σίγουρη οτι δεν έκατσε κανείς ποτέ να τους ορίσει με την ίδια αυστηρότητα όπως πχ της φυσικής γλώσσας, να βγάλει μια "νομική γραμματική και συντακτικό" κλπ. Εμένα με κάνει κι αναρωτιέμαι πώς τελικά συνεννοούνται οι νομικοί μεταξύ τους. Αν συνεννοούνται! XD
'Ενα πρόβλημα πάντως που βλέπω στο modelling ενός συστήματος σαν το νομικό είναι οτι πρέπει να είναι το αρχέγονο χάος, στ' αληθεια, δηλαδή δεν νομίζω οτι σκεφτόντουσαν όταν γράφανε τους νόμους και τα Συντάγματά τους οι Ευρωπαίοι, να τα φτιάξουν έτσι που να βολεύει να αυτοματοποιήσουν την ανάλυσή τους στο μέλλον. Πρέπει νά 'ναι μεγάλος πονοκέφαλος αυτή η δουλειά.
Γόνιμο πεδίο πάντως.
"πιο πολύ σε σχέση με την κατανόηση της (όχι ακριβώς) φυσικής γλώσσας."
You are in a dark wet cave. Beside you lies the cadaver of a small animal. There's an exit to your North :-D
Αυτό που είπες είναι πολύ μπροστά. Θα του έβαζες το κείμενο στην είσοδο και θα σου έδινε το μοντέλο στην έξοδο (!)...Εγώ το είχα στο μυαλό μου 'χειροκίνητο' πρός το παρόν, επειδή χρειάζεται η ερμηνεία, που δεν είναι εύκολο να γίνει αυτόματα. Πάρε για (απλό) παράδειγμα (και δείγμα πονοκεφάλου) το Σύνταγμα (!) :-)
Χεχε! Η αλήθεια είναι οτι σκέτα adventure δεν έχω παίξει ιδιαίτερα. :)
Θα του έβαζες το κείμενο στην είσοδο και θα σου έδινε το μοντέλο στην έξοδο (!)
Α, όχι, δεν το εννούσα έτσι. Έλεγα μόνο για τη γλώσσα του συστήματος, οτι οι κανόνες της, η τυπική γραμματική της (formal grammar) θέλει μια συστηματική ανάλυση. Να αναλύσουμε δηλαδή τα κείμενά τους, των νομικών, και να καταλάβουμε πώς χρησιμοποιούν συγκεκριμμένες φράσεις στη γλώσσα τους.
Ως ένα σημείο, αυτό θα δώσει και κάποιες πληροφορίες για τη δομή του συστήματος, πιο γενικά, αλλά λέω μόνο για τη γλώσσα, προς το παρόν.
Καλά, το Σύνταγμα, κάι κάι κάι, γι' αυτό λέω θέλει κατ' αρχήν ανάλυση η γλώσσα...
Ως βουβός παρατηρητής της άνωθεν συζήτησης θέλω απλώς να καταθέσω την πλήρη ταύτισή μου με τα σχόλια της Στάσσας. Να φταίνε τα άστρα; Να φταίει η κλίση προς την ΤΝ; Πάντως συνυπογράφω πως ένα σύνολο regular expressions: the law edition μας θα μας σώσει!
Επίσης αυτό το περί "μοντελοποίησης" του νομικού συστήματος, λίαν ενδιαφέρον.
Αλλά ας είμεθα σοβαροί: Το πιο ενδιαφέρον από όλα, είναι ότι τελικά ίσως η λύση της κρίσης να βρίσκεται στην Prolog και την SQL. Μια νέα αγορά για τους προγραμματιστές μόλις άνοιξε. :p
Ευτυχώς που είμεθα σοβαρές εδώ μέσα! XD
Τι γίνεσαι εσύ κόρη 'μ; Πώς πάν τα μαθήματά σου;
Αχ το πτυχίο είναι πιο κοντά παρά ποτέ...Χτες πέρασα το τελευταίο μάθημα! Βέβαια επειδή η τήβεννος είναι ρε παιδί μου πιο φθινοπωρινό ένδυμα, είπα να ορκιστώ κι εγώ κατά το φθινόπωρο. :p
Εσύ τι φκιάνσ' καλό μου κορίτσι; Συνεχίζεις με τα rpg σου;
Ε, ναι, η τήβεννος είναι για δροσούλες, όχι το καλοκαίρι που κάνει και ζέστες! :)
Εγώ αυτές τις μέρες κάνω διακοπές, σαν να λέμε, τό 'χω ρίξει στο σταρ τρεκ, The Next Generation. Η Στάσσα πάντα κοντά στη νέα γενιά XD
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα