Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Ο αληθινός Χώρος ΤαφήςΟι τρεις εικόνες από πάνω και η επιγραφή που διαβάζει η Ανιχνεύτρια Σερίν είναι παρμένα από τα σχέδια για την σήμανση του χώρου ταφής πυρηνικών αποβλήτων, WIPP ("Waste Isolation Pilot Plant"). Πρόκειται για μια υπαρκτή εγκατάσταση, στην έρημο του Νότιου Μεξικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο σκοπός της είναι να λειτουργήσει ως χώρος ταφής των ραδιενεργών καυσίμων από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες των ΗΠΑ. Είναι ένας από τρεις τέτοιους χώρους ταφής παγκοσμίως.

Η σήμανση του χώρου ταφής είναι προβληματική, επειδή τα απόβλητα (κάποια είναι ήδη θαμμένα εκεί) θα παραμείνουν ραδιενεργά για τις επόμενες δέκα χιλιετηρίδες τουλάχιστον. Το πρόβλημα δεν είναι να θαφτούν τα απόβλητα με ασφάλεια, αλλά να ειδοποιηθούν με σαφήνεια οι επόμενες γενιές για το τί είναι θαμμένο εκεί ωστέ να μην ανασκάψουν την εγκατάσταση.

Το Αμερικάνικου υπουργείο ενέργειας έχει συγκροτήσει μια ομάδα από ανθρωπολόγους, γλωσσολόγους, συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, αρχιτέκτονες και ειδικούς σε άλλους σχετικούς τομείς. Σκοπός τους είναι να προτείνουν τρόπους σήμανσης της περιοχής που να παραμείνουν αποτρεπτικοί ακόμη και μετά από 10 χιλιάδες χρόνια.

Κάποια από τα σχέδια που προέκυψαν από αυτή τη διαδικασία υπάρχουν στο διαδίκτυο.Οι πιο πρόσφατες μελέτες για το σχέδιο σήμανσης δεν φαίνεται να υιοθετούν κάποια από αυτές τις προτάσεις, εκτός από τη γενική ανάγκη για καθαρή μετάδοση της πληροφορίας για τη λειτουργία της εγκατάστασης. Το κείμενο που διαβάζει η Ανιχνεύτρια Σερίν είναι από αυτό το νεότερο έγγραφο.Να σημειώσω οτι στην ιστορία, παραβλέπω το γεγονός οτι δύο άνθρωποι με κασμάδες και φτυάρια μάλλον θα δυσκολευτούν πολύ να φτάσουν στο βάθος των 655 μέτρων όπου είναι θαμμένα τα απόβλητα (ακόμη και χρησιμοποιώντας τα φρεάτια εξαερισμού). Ποιητική αδοία όμως, ο Φρουρός Εμελίρ και η Ανιχνεύτρια Σερίν θα τα καταφέρουν.

Αναφορές:

1. Απόσπασμα από την αρχική μελέτη για τη σήμανση της εγκατάστασης (πηγή για τα σχέδια σ' αυτό το ποστ):

http://downlode.org/Etext/WIPP/

2. Δεύτερη μελέτη, που δεν περιλαμβάνει τα από πάνω σχέδια (αρχείο .pdf):

http://www.wipp.energy.gov/library/PermanentMarkersImplementationPlan.pdf

3. Ιστότοπος της εγκατάστασης:

http://www.wipp.energy.gov/

4. Σελίδα για την εγκατάσταση, στην Αγγλόφωνη βικιπαίδια:

http://en.wikipedia.org/wiki/Waste_Isolation_Pilot_Plant

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

Σύνδεσμοι σε αυτήν την ανάρτηση:

Δημιουργία Συνδέσμου

<< Αρχική σελίδα