Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Πες γειά στη νέα οικονομία.

(Mendel, το δεύτερο μοντέλο RepRap, μετά το Darwin. Έχουν ονόματα από επιστήμονες της εξέλιξης.)

Μην την κοιτάς πού είναι έτσι μικρή και αυτοσχέδια. Ήδη, ένας τρισδιάστατος εκτυπωτής σαν αυτόν του RepRap project μπορεί να κατασκευαστεί με εξαρτήματα που όλα μαζί κοστίζουνε λίγο λιγότερο από 200 ευρώ. Ο σκοπός του προτζεκτ, επί τη ευκαιρία, είναι η κατασκευή ενός τρισδιάστατου εκτυπωτή που θα μπορεί να εκτυπώσει όλα του τα εξαρτήματα, ωστε να μειωθεί στο ελάχιστο το κόστος του και να διαδοθεί με ρυθμούς χιονοστιβάδας. Αφού ρωτάς, το υλικό που χρησιμοποιείται στην εκτύπωση είναι κυρίως ένα βιοδιασπώμενο πολυμερές, το πολυλακτικό οξύ, που μπορεί να παραχθεί από φυτά, δηλαδή μπορείς να το παράγεις στη γλάστρα σου. Μαγκιά; Μπορεί επίσης να τυπώσει σε μέταλλο, χρησιμοποιώντας ένα κράμα με πολύ χαμηλό σημείο τήξης. Ξέρω, σκεφτόσουνα πώς θα γίνει να τυπώσεις εκείνο το πρωτότυπο κύκλωμα που ήθελες. Μπορείς. Όλα τα μπορείς. Κι όσα δεν μπορείς τώρα, θα τα μπορέσεις συν τω χρόνω. Ζωή να μας δίνει το μακαρονοτέρας, να προκάνουμε να δούμε το γαμάτο μέλλον που έρχεται.

(Είμαι αισιόδοξη και δεν υπάρχει θεραπεία).

Α, ναι- γιατί λέω για καινούργιες οικονομίες κλπ; Μα γιατί από τη στιγμή που μπορείς να καλλιεργήσεις το υλικό για τα καταναλωτικά σου αγαθά και να τα κατασκευάσεις στο σπίτι σου, το μόνο που μένει είναι να κατεβάσεις τα σχέδια για τα αντικείμενα που θες από το ίντερνετ. Αν μάλιστα αυτά τα σχέδια έχουν κάποια ανοιχτή και ελεύθερη άδεια, τότε γιατί ακριβώς πρέπει να κάθεσαι να στηρίζεις τον καπιταλισμό ανθρώπου από άνθρωπο, σαν το κορόιδο που αισθάνεσαι οτι σε πιάνουν σήμερα;

Να, για παράδειγμα, ένα σάιτ με μια βάση δεδομένων τίγκα στα σχέδια σαν αυτά που σου λέω: έτοιμα για τρισδιάστατη εκτύπωση, με ανοιχτή άδεια κι εντελώς τζάμπα.

http://www.thingiverse.com/popular

(Χμμμ... αυτό θα πήγαινε ωραία τυπωμένο σε σοκολάτα! Μιάμ!)

Τί κάνεις αν έχεις ανάγκη από αντικείμενα που είναι πολύ μεγάλα για να τα τυπώσεις σπίτι σου; Ή αν τα υλικά τους είναι σπάνια, ή χρειάζονται ειδική επεξεργασία κλπ κλπ;

Ξέρω 'γω; Στο παρελθόν τί έκανε ο κόσμος που ζούσε σε μικρές κοινότητες όταν είχε ανάγκη από σιδερένια εργαλεία, ή ήθελε να ψήσει το φαΐ του και δεν είχε φούρνο, ή ήθελε να αλέσει τη σοδειά του και δεν είχε μύλο; Πήγαινε στο σιδερά, στο φούρναρη, στο μυλωνά της κοινότητας, που είχανε την εξειδικευμένη εγκατάσταση και τα ειδικά εργαλεία (και την εμπειρία να τα χρησιμοποιήσουνε). Το ίδιο θα κάνεις κι εσύ. Είπαμε καινούργια οικονομία- όχι οτι θα την καταργήσουμε τελείως. Αλλοιώς θα τσινήσουνε κι οι καπιτάλες και ποιός τους ακούει, πανάθεμά τους...

Άσε που θα εξακολουθήσουμε να χρειαζόμαστε ενέργεια- κι αυτό δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να σου λύσει ένας αυτοεκτυπούμενος εκτυπωτής. Δυστυχώς. Πού θα πάει όμως; Θα την βρούμε την άκρη.

Εγώ πιστεύω οτι θα τον βγάλουμε και τον 21ο.

Για περισσότερα, κοίτα εδώ:

http://reprap.org/wiki/Main_Page
(^^^ Το wiki του RepRap project)

Κι εδώ, για ένα παράδειγμα εκτύπωσης κυκλωμάτων:

http://www.thingiverse.com/thing:7863
(^^^ Τίτλος: "an Arduino Compatible Webserver on a Breadboard". Έφυγες;)

(Η συσκευή στα αριστερά εκτύπωσε όλα τα εξαρτήματα της μηχανής στα δεξιά)
(Ο κύριος στα αριστερά δεν εκτύπωσε όλα τα εξαρτήματα του κύριου στα δεξιά)

3 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Εγώ θα φτιάξω ένα τέτοιο όταν ξεμπερδέψω με κάτι δουλίτσες που έχω τώρα, δεν ξέρω αν σού 'πα. Παραδίνω εργασία σε μια βδομάδα ακριβώς, ή πέφτω στη θάλασσα.

(Μην ανησυχείς, ωρέ! Ξέρω κολύμπι!)

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011 στις 10:00:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger Νάρκισσος είπε...

Οκ, άλλη μία στιγμή της ζωής μου που σκέφτομαι με τρόμο ότι, αν όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι ήταν σαν και μένα, δεν θα είχαμε εφεύρει ακόμα ούτε τον τροχό.Το πολύ-πολύ να μαζευόμασταν σα μαλάκες στα σπήλαια (χωρίς ηλεκτρικό, πάντα) και να χαρακωνόμασταν ομαδικά απαγγέλοντας ποιήματα για τη ζωή, το θάνατο, τα μαμούθ και (μην ξεχνιόμαστε) τα αυστριακά ασφαλιστικά ταμεία.

Je ne comprends pas (σωστά το έγραψα;)την τύφλα μου. Τι θα πει τρισδιάστατη εκτύπωση; Να σου βγάζει ας πούμε κουτάλι;

Καλή επιτυχία με την εργασία. Μη στη θάλασσα από τώρα, θα πουντιάσεις.

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011 στις 11:53:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Μπα, κι η καταραμένη ποίηση έχει την αξία της (η καταραμένη τέχνη γενικά). Χωρίς μερικούς βαρεμένους που σέρνονταν στα βάθη απ' τις σπηλιές για να ζωγραφίσουν μαμούθ και τάρανδους, δεν νομίζω οτι θα την είχανε βγάλει οι υπόλοιποι για να φτάσουνε να φτιάχνουνε (τότε) τροχούς κλπ.

Εγώ πάντως χωρίς λίγο μουσικούλα δε θα την πάλευα.

Α ναι. Αυτό είναι τρισδιάστατος εκτυπωτής, που τυπώνει τρισδιάστατα αντικείμενα. Σόρυ, να λινκ απ' τη βικιπήδγια:

http://en.wikipedia.org/wiki/3d_printing

Παρασκευή 22 Απριλίου 2011 στις 3:51:00 μ.μ. EEST  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα