Σάββατο 21 Μαΐου 2011

Οι προτάσεις του Διονύση Σαββόπουλου



Εχτές δημοσίεψε η Ελευθεροτυπία και τις διευκρινίσεις του Διονύση Σαββόπουλου, για τις δηλώσεις του στο ραδιόφωνο. Νομίζω, τώρα που εξήγησε τις προθέσεις του, μπορώ κι εγώ να σχολιάσω.

1. Από την ραδιοφωνική συνέντευξη:




"... με τις πρόνοιες που δίνει το Σύνταγμα, ... να απομακρυνθούν όολοι οι λαθρομετανάστες από το κέντρο της Αθήνας ... να τους πηγαίνανε σε αραιοκατοικημένα νησιά του Αιγαίου".




Να μιλάς έτσι για ανθρώπινα όντα είναι απαράδεκτο. Δεν μιλάμε για γελάδια και πρόβατα. Και γι' αυτό άλλωστε έγινε και τόση φασαρία. Όχι, δεν έχουμε καμμιά δουλειά να τους "πηγαίνανε" κανείς και πουθενά. Σαν πολίτες και σαν κράτος, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να "τους" διατάξουμε και να τους χειραγωγήσουμε, να τους μαντρώσουμε και να τους σαλαγήσουμε. Ούτε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ούτε τους τοξικομανείς, ούτε κανέναν.


2. "... με τις πρόνοιες που δίνει το Σύνταγμα"

Δεν ξέρω ποιές είναι αυτές "οι πρόνοιες που δίνει το Σύνταγμα". Κατ' αρχήν το Σύνταγμα δε λέει πουθενά οτι έχει το κράτος εξουσία να διατάξει και να επιβάλει τη μαζική μετακίνηση ατόμων κατά κατηγορία, επειδή φοβόμαστε οτι μπορεί και να παραβαίνουν το νόμο.

Αντίθετα, το Συντάγμα λέει:



Η προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Κανένας δεν καταδιώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος.
(Άρθρο 5, παράγαφος 3)




Η δε παράγραφος 2 ξεκαθαρίζει οτι αυτό δεν αφορά μόνο τους Έλληνες πολίτες αλλά:



Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων.




Η αναγκαστική, μαζική μετακίνηση ανθρώπων με βάση την εθνικότητά τους είναι προφανώς παράνομη καί με τους διεθνείς νόμους, τόσο της ΕΕ, όσο και του ΟΗΕ, που επικαλείται αργότερα ο Διονύσης Σαββόπουλος.


3. Από τη διευκρινιστική του επιστολή στην Ελευθεροτυπία:



"Μία λύση θα ήταν να μεταφερθούν οι παράνομοι μετανάστες σε μισοαφημένα νησιά ή χωριά, για να καλλιεργήσουν τη γη και να ζήσουν με τη βοήθεια του ΟΗΕ, γιατί μόνοι μας δεν μπορούμε."




Αυτή βέβαια είναι "μία λύση" που δεν θα έλυνε τίποτα, απλά θα μετατόπιζε το πρόβλημα, από την Αθήνα στην επαρχία.

Η δε πρόταση "να καλλιεργήσουν τη γη" μαρτυράει οτι ο Σαββόπουλος, όπως και άλλοι, έχει κάποια μάλλον ρομαντική ιδέα για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τους θεωρεί φαίνεται γραφικούς βουκόλους που αφήσανε τα κτήματά τους και τα κατσίκια τους στη χώρα τους κι ήρθανε στην Ελλάδα να βρουν την τύχη τους στη μεγάλη πόλη. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι δεν έχουνε δει τσαπί στα μάτια τους, στις χώρες τους έχουνε κι αυτοί σχολεία, στην ξενιτιά έχουνε τις δουλειές τους και τα μαγαζιά τους. Όσο μπορείς να στείλεις μερικές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες να κάνουν αγροτική ζωή στην επαραχία, άλλο τόσο μπορείς και τους Πακιστανούς και τους Αφγανούς.

Όσο για τα "αραιοκατοικημένα" νησιά και χωριά αυτά προφανώς δεν είναι εντελώς ακατοίκητα. Τους κάτοικούς τους μάλλον δεν τους ρώτησε κανείς αν θέλουνε να τους στείλουμε πεσκέσι το "πρόβλημα της μετανάστευσης". Και βέβαια, αν "δεν έχουμε τί να τους κάνουμε" τους ξένους στην Αθήνα, με όλες τις υποδομές και τις υπηρεσίες- γιατί να έχουνε τί να τους κάνουνε στην επαρχία;

Δηλαδή πάλι καλά που δεν είπε "να τους στείλουμε στην εξοχή μπας και τους κάνει καλό ο καθαρός αέρας".

4. "Πρέπει να μεταφερθούν [οι τοξικομανείς] δεν ξέρω πάλι πού"

Ε, ναι, κανείς δεν ξέρει "πού" θα μεταφερθούν κι αυτοί οι τοξικομανείς. Χρόνια τώρα, οι κάτοικοι του Κέντρου και της Επαρχίας, και όλης της Ελλάδας, μαζεύουν υπογραφές και ασκούν πιέσεις στις τοπικές διοικήσεις για "να πάνε αλλού" τα κέντρα του ΟΚΑΝΑ. Και πού θα πάνε; Μάλλον εκεί που πάνε και οι μονάδες επανένταξης των ψυχασθενών, που επίσης έχουνε καταντήσει περιπλανώμενοι θίασοι.


Γενικά βρίσκω οτι τα λόγια του Σαββόπουλου είναι λόγια ανθρώπου που ούτε έχει καταλάβει ποιό είναι το πρόβλημα, ούτε έχει σκεφτεί στ' αλήθεια ποιά μπορεί να είναι η λύση του.

Για να τον βοηθήσω, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι άνθρωποι κι εμείς τους φερόμαστε σαν να είναι άψυχα αντικείμενα, κάποιου είδους δημόσια περιουσία, που πρέπει να τη διαχειριστούμε όλοι από κοινού. Το πρόβλημα φυσικά δεν είναι του Σαββόπουλου. Παρατηρώ οτι σ' όλη αυτή τη συζήτηση, κανείς, ούτε από αυτούς που πήραν το μέρος του, ούτε από αυτούς που τον αποδοκίμασαν διά βοής δεν είπε "να ρωτήσουμε και τους ίδιους τους ξένους τί νομίζουνε οτι πρέπει να γίνει".

Ελπίζω κάποιος να με διαψεύσει.

17 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger aizen999 είπε...

καλα μωρε αμα δε πεις τιποτα εκκεντρικο πως θα τραβηξεις το ενδιαφερον?

Σάββατο 21 Μαΐου 2011 στις 4:02:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Ξέρω 'γω...; Ίσως με τη μουσική σου;

Σάββατο 21 Μαΐου 2011 στις 4:42:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Επικαλείσαι το νόμο
Σωστή
O νόμος τι ορίζει για αυτούς που μπαίνουνε παράνομα σε μία χώρα?
Ξέρεις?
Τι λέει για τους υπηκόους τρίτης χώρας που διαμένουνε παράνομα σε ελληνικό έδαφος?
Ξέρεις?
Eχεις ακούσει τίποτε για απόφαση επιστροφής κατά το άρθρο 76 π.2 Ν.3386 /2005?
Οι ξένοι θέλουνε να έρχονται εδώ κατά εκατομμύρια να πάρουνε όλοι πολιτικό άσυλο και να βρούνε όλοι δουλειά
Θέλουνε νομιμοποίηση χωρίς καμία προϋπόθεση
Θέλουνε τους δώσει το κράτος αρχική στέγη, εκπαίδευση, περίθαλψη και επιδόματα.
Εσύ τι λες?
Μπορεί να το κάνει αυτό?
H άλλη Ευρώπη δεν τους δέχεται
Το έχεις ακούσει ότι η Ελλάδα δεν έχει λεφτά ούτε για συντάξεις?
Το έχεις ακούσει ότι ζητιανεύει δάνεια?
To έχεις ακούσει ότι τσακίζει η ανεργία?
Το εχεις ακούσει ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν έχουνε αποθεματικά?
Το έχεις ακούσει ότι συρικνώνουνε σχολεία και νοσοκομεία?
Oι Αθηναίοι των προβληματκών περιοχών οι νόμιμοι πολίτες δεν έχουνε λόγο να πούνε τι θέλουνε να γίνει?
Μόνο οι ξένοι παράνομοι έχουνε?
Οσοι είναι έξω από το χορό ξέρουνε πολλά τραγούδια
Mε τουρισμό στις εξαθλιωμένες περιοχές δε βγάζεις συμπεράσματα για τη ζωή των άλλων
Από τις Βρυξέλλες και τα Λονδίνα όλοι ξέρουνε να το παίζουνε ανθρωπιστές
Ελα ζήσε Ηπείρου και 3HΣ Σεπτεμβρίου και μετά τραγούδα

S.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011 στις 6:10:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger aizen999 είπε...

καλα ρε ανωνυμε το θεμα δεν ειναι να διαλεξεις αναμεσα σε ελληνες η μεταναστες,αλλα να βρεις μια ισσοροπια.Να προστατευτουν τα ανθρωπινα δικαιωματα ολων,ελληνων κι μη ελληνων.Αυτο δε σημαινει αθροα νομιμοποιηση λαθρομεταναστων.Ουτε αθροα απελαση αθωων ανθρωπων.
Με το να τα βαζουμε με τους μεταναστες αδιακριτως,λες κι αυτοι 'τα φαγανε' δε θα γινει η χωρα μας καλυτερη.Αντιθετα,η ποιοτητα ενος εθνους φαινεται απο τον τροπο που φερεται σε αυτους που ειναι σε αναγκη.
Μιλαω εγω, που δε μενω ουτε λονδινο,ουτε βρυξελλες,αλλα αθηνα.

υ.γ. Και για να γινει γονιμος διαλογος,καλο ειναι να αποφευγεται ο σαρκασμος,γιατι ετσι η συζητηση καταληγει συχνα μια σειρα απο επιθεσεις κι αντεπιθεσεις..

Σάββατο 21 Μαΐου 2011 στις 7:32:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Eιμαι άλλος ανώνυμος,συμφωνώ με τα
λεγόμενα σου αιζεν όμως άλλο η κρατική οντότητα της χώρας Ελλάδας
και άλλο οι ανθρωπιστικές δραστηριότητες της όποιας χειραγωγούμενης ΜΚΟ. Συμφωνώ απολύτως
μαζί σου πως τίθεται θέμα ανθρωπισμού
με το θέμα των λαθρομεταναστών,όμως
με το δόλωμα του ανθρωπισμού ήρθαν
όλοι αυτοί οι δυστυχείς σε μιά χώρα
ικανή μόνο να βολέψει τις ΜΚΟ και
τους κρατικοδίαιτους παρασιτικούς
παρατρεχάμενους τους.
Πίστεψε με ένα ολόκληρο πολιτικόσύστημα που βολεύονταν με
δανεικά και επιχορηγίσεις προκάλεσε
την είσοδο τους και τώρα που έχει
χάσει πλήρως τον οποιοδήποτε έλεγχο
τους αφήνει ξεκρέμαστους και ηθικολογεί για να μην χάσει την
παληά του πελατεία τους πανηλίθιους
ντόπιους ιθαγενείς. Δυστυχώς η ευτυχώς ο ρόλος της κρατικής οντότητας είναι να προστατεύει πρώτα τον ντόπιο ιθαγενή και μετά
τον ξένο. Δεν μπορείς να αφήσεις
νηστικό το παιδί σου για να ταίσεις
τον φιλοξενούμενο,εάν έχεις δίνεις
εάν δεν μπορείς να δόσεις δεν δίνεις είναι θέμα μωρουδίστικής
λογικής.Το σίγουρο είναι πως οι
ξένοι δεν είναι οι ένοχοι,ένοχοι
είναι όσοι φωνασκούν παίζοντας τους
ανθρωπιστές εκ του ασφαλούς,αλλά
και όσοι αναγεννήθηκαν από πρώην
ανθρωπιστές σε νυν πατριώτες.
Είναι και κάποιοι άλλοι πρώην ανθρωπιστές που το γύρισαν τώρα
τελευταία στις ποσοστόσεις...ενώ
ήταν λάβροι κατά του τείχους του
Έβρου. Δυστυχώς οι λαθρομετανάστες
εξελίσσονται με γοργούς ρυθμούς
σε πραγματικά θύματα αυτής της
απερίγραπτης κατάστασης.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011 στις 10:17:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Ανώνυμε, σου απάντησε ο aizen ωραία και ψύχραιμα.

Τώρα, από πού συμπεραίνεις οτι εγώ κάνω "τουρισμό στις εξαθλιωμένες περιοχές"; Φαίνεται οτι ήρθες φουριόζος εδώ και έχασες επεισόδια. Λοιπόν, εγώ έχω γεννηθεί στον Άγιο Νικόλαο, Αχαρνών. Εκεί είναι το σπίτι μου. Στην Αγγλία μένω μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια.

Έπειτα, ναι, ξέρω πολύ καλά την οικονομική κατάσταση στη χώρα, ρητορικό το ερώτημά σου προφανώς. Απ' την άλλη το "πρόβλημα της μετανάστευσης" υπάρχει πολύ πριν την κρίση και από τότε ακόμη τα ίδια ακούω "δεν έχουμε να τους δώσουμε" και "πού να τους βάλουμε".

Εννοείται πως επιδόματα και τέτοια αστεία δεν έχει ζητήσει κανείς μέχρι στιγμής. Όπως λες κι εσύ ο ίδιος, δουλειά θέλουνε να βρούνε οι άνθρωποι, γι' αυτό φεύγουνε απ' τα σπίτια τους.

Στέγη, εκπαίδευση και περίθαλψη, βέβαια, είναι βασικές ανθρώπινες ανάγκες που δεσμεύεται το Ελληνικό κράτος να παρέχει σ' όλους τους κατοίκους του, Έλληνες πολίτες ή μη, όπως κάνουνε και όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη. Γι' αυτό το λόγο ας πούμε, εγώ εδώ στην Αγγλία, αν και Ελληνίδα πολίτης, χαίρω δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης (δεκάρα δεν έχω πληρώσε τόσα χρόνια τώρα για ό,τι έχω χρειαστεί) και επίσης σπουδάζω με έξοδα του Βρετανικού κράτους που μου δείνει δάνειο σπουδών. Στεγάζομαι με δικά μου έξοδα αλλά αν δεν είχα, και στέγη θα μου παρείχε το Βρετανικό κράτος, και διατροφή και απ' όλα.

Προφανώς, τις ίδιες απαιτήσεις έχω και από τη δική μου χώρα: να εξασφαλίζει σε όλους τους κατοίκους της μια αξιοπρεπή διαβίωση και να μην τους φέρεται σαν να είναι ζώα.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011 στις 10:38:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Το σχόλιο προφανώς πήγαινε στον πρώτο ανώνυμο.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011 στις 10:40:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Όταν λοιπόν και η Ελλάδα εξασφαλίσει
τους οικονομικούς πόρους,βγει από την χρεοκοπία και γίνει κάτι σαν την
Αγγλία,δηλαδή ελέγχει τα σύνορά της
και την ροή μεταναστών....τότε λοιπόν
θα έρθει και η πολυδιαφημισμένη από
τις ΜΚΟ ανθρωπιά....και η ισότητα
ελλήνων και αλλοδαπών...για την ώρα
ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος
Ανώνυμος β

Σάββατο 21 Μαΐου 2011 στις 11:14:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Σαφώς, ούκ αν λάβεις παρά του μή έχοντος... αξιοπρέπεια.

Σάββατο 21 Μαΐου 2011 στις 11:29:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Δεν θέλω να σε κοντράρω Στάσα μου
αλλά θα βράσουμε λίγη αξιοπρέπεια
να φάμε. Αξιοπρέπεια δεν έχουν οι
ΜΚΟ το μπατιρημένο ελληνικό κράτος
δεν έχει ούτε αξιοπρέπεια αλλά ούτε
και λεφτα....τι να κάνουμε τώρα..
μην μου πεις να κάνουμε έρανο...
αυτά τα κάνει η εκκλησία ως ΜΚΟ..

Σάββατο 21 Μαΐου 2011 στις 11:41:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Ανώνυμε, τριανταπέντε χρόνια τώρα, όλη η χώρα ψηφίζει τα λαμόγια και εσένα σου φταίνε οι ΜΚΟ; Γιατί δεν λες αυτό που φταίει; Εσύ φταις που τους ψήφισες. Ας πρόσεχες. Τώρα κοίτα να τα ρίξεις σε κανένα μετανάστη μπας και πείσεις οτι δεν είσαι κορόιδο και καλή επιτυχία.

Κυριακή 22 Μαΐου 2011 στις 8:06:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Σώπα βρε Στάσα,τα παράπονα σου σε
παρακαλώ στην Αλ ΣΑΛΈΧ και τον
Βούγια οι ΜΚΟ είναι το περιτύλιγμα
της σαβούρας..

Κυριακή 22 Μαΐου 2011 στις 11:26:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger Constantine είπε...

1. Νομίζω, ότι οι ξένοι δεν μας παίρνουν τις δουλειές, απλώς κάνουν αυτές που δεν ενδιαφέρουν τους Έλληνες. Διαφορετικά, θα έβρισκαν όλες τις θέσεις εργασίας κατειλημμένες και θα γύριζαν σπίτι τους. Δεν είναι όλοι κλέφτες ή ζητιάνοι.

2. Υπάρχει λόγος που τα εν λόγω νησιά είναι αραιοκατοικημένα: δεν μπορείς να βγάλεις το ψωμί σου σε αυτά. Επομένως, ακόμα και αν θέλαμε να είμαστε παράνομοι και να στείλουμε τους ξένους εκεί δια της βίας, τι ακριβώς θα έκαναν εκεί; Θα καλλιεργούσαν χωράφια που δεν βγάζουν τίποτα;

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 στις 12:37:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Βρε Στάσα μου, δεν μου αρέσει η ακροδεξιά ρητορική την σχαίνομαι
όπως το αντίβαρο της την ακροαριστερή
είμαι με τον Βούδα και την μεσαία
οδό........πανέξυπνη είσαι σίγουρα
μπορείς να με καταλάβεις

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011 στις 2:19:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger les_boi είπε...

το πρόβλημα με τους έλληνες (ρατσιστές σχεδόν αυτονόητα) είναι ότι μπορούν να ισοπεδώσουν με 3 φράσεις το κράτος τους ως ανίκανο, διεφθαρμένο κτλ και το κάνουν αυτό σε καθημερινό επίπεδο (γκρίνια) κι αμέσως μετά να πάθουν μια ταυτισάρα και να μιλάνε ως ΤΟ κράτος βλ. "που θα τους βάλουμε" "δεν έχουμε λεφτά για να έχουμε ξένους με δικαιώματα" κτλ
αυτά τα συμπτώματα θα μπορούσαν να πάρουν πολλά ονόματα, αλλά έχω αρχίσει να κουράζομαι και να τα σκέφτομαι, απλά δεν θέλω να έχω να κάνω με αυτούς τους ανθρώπους αν και δυστυχώς έχω

Τρίτη 24 Μαΐου 2011 στις 1:54:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

exeis dikio eimai ratsistis ki esy
andiratsistis ton xreiazesai afton
ton noitiko tyflosyrti eisai periorismenis logikis kai efthinis
koimisou me afto to plevro...

Τρίτη 24 Μαΐου 2011 στις 2:50:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Κι εδώ επίσης, συγγνώμη για την απουσία από τα σχόλια, αλλά δεν ήμουνα για συζητήσεις.

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011 στις 11:30:00 μ.μ. EEST  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα