Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Οι ΗΠΑ αποκαλύπτουν νέους κανονισμούς για την έκδωση διαβατηρίων για τα διαφυλικά άτομα.

WASHINGTON (από AFP, 10/06) - Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πλέον νέες, πιο ευέλικτες ρυθμίσεις για την έκδοση διαβατήριου για τους διαφυλικούς ανθρώπους, και καταργούν την προϋπόθεση που ίσχυε μέχρι σήμερα να προηγείται ο χειρουργικός επαναπροσδιορισμός μιας αλλαγής φύλου στο διαβατήριο, είπε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

"Η επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου δεν αποτελεί πλέον προϋπόθεση για την έκδοση διαβατηρίου,", δήλωσαν οι εκπρόσωποί του.

Από τις 10 Ιουνίου, "όταν κάποιος που καταθέτει αίτηση για διαβατήριο παρουσιάζει πιστοποίηση από έναν γιατρό που τον φροντίζει ότι ο αιτών έχει υποβληθεί σε κατάλληλη κλινική αγωγή για τη μετάβαση φύλου, το διαβατήριο θα αντανακλά το καινούργιο φύλο," ανέφερε η δήλωση.

Η νέα πολιτική και οι διαδικασίες έχουν τη βάση τους στα πρότυπα και τις συστάσεις της Παγκόσμιας Επαγγελματικής Ένωσης για την Υγεία των Διαφυλικών ατόμων (WPATH), που αναγνωρίζεται από την Αμερικανική Ιατρική Ένωση, ως η αρχή στον τομέα αυτό, είπε το υπουργείο.

"Όπως με όλους τους πολίτες που κάνουν αίτηση για διαβατήριο, οι αξιωματούχοι που είναι υπεύθυνοι για την έκδοσή τους στις πρεσβείες και τα προξενεία στο εξωτερικό και τις εγχώριες υπηρεσίες και τα κέντρα έκδοσης διαβατηρίων, θα υποβάλουν μόνο κατάλληλες ερωτήσεις για την απόκτηση πληροφοριών που είναι απαραίτητες για να ταυτοποιήσουν το πρόσωπο και να διαπιστώσουν την υπηκοότητά του."

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε ότι η νέα ρύθμιση σημαίνει οτι "είναι επίσης δυνατή η έδκοση διαβατηρίου περιορισμένης ισχύος , εάν η δήλωση του γιατρού υποδεικνύει οτι ο αιτών ακολουθεί διαδικασία μετάβασης φύλου. Δεν απαιτούνται πρόσθετα ιατρικά αρχεία."

Η αλλαγή αυτή συμπίπτει με τον μήνα της ομοφυλόφιλης, λεσβιακής, αμφιφυλόφιλης, και διαφυλικής υπερηφάνειας πρόσθεσε το υπουργείο.

[Υπογράμμιση δικιά μου]

Μια τέτοια κίνηση είναι μάλλον η μόνη λογική για ένα κράτος που θέλει να εγγυάται στους πολίτες του την ασφάλειά τους όταν ταξιδεύουν στο εξωτερικό- συγκεκριμμένα σε χώρες με μηδενική ανοχή στα διαφυλικά άτομα.

Σημειώνω επίσης την αναφορά από το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρμεντ στο μήνα της υπερηφάνειας.

2 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger Tales from the other side of town είπε...

Η είδηση είναι πράγματι πολύ ευχάριστη, εύχομαι να δούμε ανάλογες εξελίξεις σύντομα και στην ελλάδα.

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010 στις 12:21:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Τί να σου πώ. Αυτή τη στιγμή το ηθικό μου είναι λίγο χαμηλά. Πραγματικά στεναχωριέμαι που έχασα το πράιντ και φέτος. :(

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010 στις 1:39:00 π.μ. EEST  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα