Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Έχει ο Καιρός γυρίσματα κι η Αγορά νομίσματα.

(Ο Κίρσνερ ευλογεί τα πλήθη. Στ' αριστερά του το Άγιο Δισκοπότηρο της Οικονομικής Ανάκαμψης, στα δεξιά του η Καμπάνα στα Υψηλά Εισοδήματα, στο χέρι του κρατάει τη Λαίκή Εντολή)

Η Αγορά είναι μια απρόσωπη και ισχυρή εξουσία που δεν μπορείς να συνδιαλλαγείς μαζί της ή να την επηρεάσεις, έτσι σε κάθε συναλλαγή σας χάνεις ένα κομμάτι από την ελευθερία σου.

Η Αγορά είναι στη σύγχρονη εποχή ό,τι το κλίμα σε παλιότερες εποχές. Το κλίμα (ο καιρός, οι δυνάμεις της φύσης) γέννησε τους θεούς και τους δαίμονες στις μυθολογίες του κόσμου. Ο Δίας, που κρατάει τον κεραυνό, ο Ηρακλής, ο ηλιακός ήρωας που σκορπάει τα σύννεφα, ο σεισμός Εγκέλαδος, ο τυφώνας Τυφωεύς, ο φουρτουνιασμένος Πωσειδώνας...

Κι οι δυνάμεις της Αγοράς, όπως οι δυνάμεις της φύσης γεννάνε τη δική τους μεταφυσική: την αίρεση του ορθολογισμού, που τόσο ερεθίζει τους ανθρωπιστές διανοούμενους (κι ίσως γι' αυτό και μόνο ν' αξίζει να την ασπαστείς), τους μικρούς προφήτες οικονομολόγους, τους τιτάνες διεθνείς νομισματικούς οργανισμούς και τα παρακατιανά τέρατα τραπεζίτες και χρηματιστές. Και ήρωες έχει ο μπαχτσές: να ο Νέστωρ Κίρσνερ, δαμάζει τον κάπρο του ΔΝΤ, βάζει κάτω τον γίγαντα των ΗΠΑ, ελευθερώνει την αιχμάλωτη Ανάπτυξη και επιστρέφει τα κλεμμένα πρόβατα των πέσος στο μαντρί τους.

Σ' ένα πράγμα διαφέρει η Αγορά από το Κλίμα. Οι κλιματικές μυθολογίες κρύβουν την αδυναμία μας να επηρεάσουμε τον καιρό και συνωμοτούνε με τη λαχτάρα μας να πιστέψουμε οτι αν θυσιάσουμε αρκετά στους Θεούς, θα μας κάνουν τη χάρη και δεν θα πεινάσουμε φέτος. Η μυθολογία της Αγοράς αντίθετα μας βοηθάει να ξεχάσουμε οτι η οικονομία είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, είναι ένα τεχνητό οικοσύστημα που αναδύθηκε από την δραστηριότητα των ανθρώπινων κοινωνιών και δεν το ορίζει τίποτα άλλο από την συμπεριφορά μας. Αλλά ποιός ορίζει την συμπεριφορά των ανθρώπων;

Δεν χρειάζεται να περιμένουμε τα ρομπότ: είμαστε ήδη σκλάβοι του δημιουργήματός μας.

3 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger Tales from the other side of town είπε...

ζιξ ζιξ σεβεν ιζ κάμινγκ:
δε νέιμπορ οφ δε μπιστ.
χο-χο-χό!

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012 στις 3:03:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger xomeritis είπε...

Έτσι μπράβο!

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:31:00 π.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger ball and chain είπε...

Ζόμπι,
εκτοπλάσματα – άνθρωποι
ζόμπι, ζόμπι
οι νεκροί μου συγκάτοικοι
που μ’ έχουν κτίσει
σε μια πόλη απάνθρωπη, σκοτεινή
ζόμπι, ζόμπι
που τη ζωή μας ορίζουνε
που μας κυκλώνουν και που σχεδόν μας αγγίζουνε
στη χώρα των ζόμπι
κάνε κάτι να μείνουμε ζωντανοί
ζωντανοί!

Δευτέρα 2 Απριλίου 2012 στις 7:24:00 π.μ. EEST  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα