Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

I am a girl! : ένα σχόλιο για την ταινία μικρού μήκους.

Το ταινιάκι, πρώτα, από τον Tales from the Other Side of Town:

http://grsamsa.blogspot.com/2011/11/i-am-girl-2010.html

Η κοπέλα στο βίντεο δεν παίρνει ορμόνες, επειδή είναι ακόμη ανήλικη, 13 χρονών. Αυτά που παίρνει είναι αναστολείς εφηβείας, φάρμακα που εμποδίζουνε την έκκριση ορμονών του φύλου. Ο σκοπός είναι να σου δώσουνε χρόνο να σκεφτείς τί θες στ' αλήθεια, χωρίς να έχεις ν' ανησυχείς οτι το σώμα σου θα κάνει τα δικά του -αν και μεταξύ μας δεν νομίζω οτι είναι κανείς που τα παίρνει αυτά που έχει στ' αλήθεια κάτι να σκεφτεί. Τέτοια προγράμματα για παιδιά τρανς, τα εφαρμόζουνε στην Ολλανδία, στο ΗΒ και την Ισπανία νομίζω, δεν ξέρω αν έχει αλλού. Σίγουρα, απ' αυτά που έχουμε εδώ πέρα, τα δράματα και το ξύλο, και τα κλάμματα, και τα πεζοδρόμια από τα 13, καλύτερα είναι.

Το πρόβλημα, από ηθικής άποψης, είναι οτι οι αναστολείς της εφηβείας προκαλούν συνήθως στείρωση. Στο βίντεο η κοπέλα μιλάει γι' αυτό το θέμα, ή μάλλον για το γεγονός οτι ξέρει πως δεν θα μπορέσει ποτέ να κάνει παιδιά. Αυτό το πρόβλημα το ηθικό, συνήθως δεν το έχουνε τρανς άνθρωποι. Αυτό μπορεί να είναι επειδή οι μη-τρανς (οι σις) δεν θέλουνε να δούνε ένα παιδί να μεγαλώνει και να γίνεται σαν εμάς. Μπορεί να είναι επειδή οι τρανς έχουμε συνηθίσει στην ιδέα οτι δεν μπορούμε να έχουμε και το πιάτο γεμάτο και το σκύλο χορτάτο, το σώμα μας καί όπως το θέλουμε καί ακέραιο. Μπορεί να είναι κι επειδή δεν λογαριάζουμε τίποτα μέσα στη μανία μας να ικανοποιήσουμε τη ματαιοδοξία μας και να γίνουμε όμορφες γυναίκες- αλλά πάλι υπάρχουν κι οι τρανς άντρες που χαλάνε το σύνολο. Μπορεί ακόμη να είναι κι επειδή δεν έχουμε συνειδητοποιήσει τί είναι αυτό που στερούμε από τον εαυτό μας, τί σημαίνει να αφαιρείς μόνος σου τα αναπαραγωγικά σου δικαιώματα για να ικανοποιήσεις την πιο αποκρουστική απαίτηση προς τα τρανς άτομα από την συντηρητική άποψη για το φύλο: οτι πρέπει να στειρωθούμε προτού αναγνωριστεί το φύλο μας. Τα ίδια και για τις προδιαγραφές περί του σχήματος των γεννητικών οργάνων που πρέπει να πληρούμε.

Η εμπειρία μου λέει οτι ισχύουν όλα αυτά μαζί, μερικά περισσότερο και μερικά λιγότερο, ανάλογα τον άνθρωπο. Κι όταν είσαι τρανς οι επιλογές σου είναι περιορισμένες κι είναι όλες για κλάμματα. Να με αντιπαθάνε οι αποξενωμένες αδερφές μου που λέω τέοια disempowering πράγματα, αλλά η αλήθεια είναι πως όταν αποφασίζεις να πας κόντρα στη φύση, κερδίζει η φύση κι εσύ καταλήγεις απλά να κόβεις και να πετάς κομμάτια απ' το σώμα σου, για να επιβεβαιώσεις την ταυτότητά σου. To be free, one must give up a little part of oneself. Αλλά να τα έχεις όλα, δεν γίνεται: ή ταυτότητα, ή γεννητικά όργανα, διαλέγεις και παίρνεις. Θά 'λεγα τώρα τί παίρνεις.

Στο ταινιάκι: είναι πολύ μικρή η κοπέλα για να πάρει τέτοιες αποφάσεις; Δεκατριών χρονών είναι. Πότε αποφασίζεις τί φύλο είσαι; Το αποφασίζεις κάποια συγκεκριμμένη στιγμή; Εγώ δεν θυμάμαι ποτέ να μην ήθελα να είμαι κορίτσι. Στα τέσσερα, πέντε μου, έκανα φασαρίες και χτυπιόμουνα γιατί δεν είχα κοριτσίστικα ρούχα να βάλω, έκλεβα απ' τις φιλενάδες μου, έδενα κουβέρτες και πετσέτες γύρω από τη μέση μου... Στα δεκατρία μου γύρευα να πάρω ορμόνες και να ευνουχιστώ (ε, με σπάγγο και πάγο, δεν είχα τ' αρχίδια να τα κόψω στ' αλήθεια). Η θεωρία μου είναι οτι υπάρχει μια εποχή που αποφασίζεις τί φύλο είσαι, ή θες να είσαι, και μετά δεν μπορείς να γυρίσεις πίσω και ν' αλλάξεις γνώμη, ακόμη κι αν διαλέξεις το "λάθος" φύλο. Μπορεί να κάνω και λάθος βέβαια- έχω γνωρίσει εκατοντάδες τρανς άτομα, στα ίσα. Άλλες το ξέρανε απ' την αρχή, άλλες το καταλάβανε στα 18 τους, άλλες στα σαράντα τους, στα πενήντα τους... Μπορεί να μην είναι όπως το λέω, ή μπορεί απλώς αυτοί που το καταλαβαίνουνε στα πενήντα τους να διαλέξανε το λάθος φύλο (δηλαδή, το ίδιο με το βιολογικό τους, που δεν ήταν όμως τελικά αυτό που θέλανε στ' αλήθεια, ίσως επειδή ντρέπονταν ή φοβόντουσαν).

Αν είσαι πολύ ανώριμη στα τέσσερα, και στα 13 σου, να διαλέξεις το φύλο σου, τότε γιατί δεν αλλάζουνε φύλο περισσότεροι άνθρωποι; Γιατί οι σις (εσείς) δεν ξυπνάτε μια μέρα, όταν ενηλικιωθείτε και αποκτήσετε μια πιο ολοκληρωμένη αντίληψη για το φύλο, και να πείτε "ωχ, λάθος". Ακόμη και οι τρανς, που κάνουμε τη "λάθος" επιλογή, μ' αυτή μένουμε σ' όλη μας τη ζωή και δεν την ξαναλλάζουμε, συνήθως τουλάχιστον. Αλλά μπορεί να ισχύει αυτό που λέω από πάνω, οτι έχεις μια ευκαιρία κι αυτό ήτανε.

Αν είναι έτσι όμως, δεν τίθεται θέμα αν είναι ηθικό, αν πρέπει να το επιτρέπει ο νόμος κλπ. Αυτή η επιλογή είναι κάτι που γίνεται από μόνο του, έτσι κι αλλοιώς, όταν έρθει η ώρα. Και είτε είσαι έτοιμος, είτε δεν είσαι, δεν αλλάζει κάτι. Κι ίσως καλύτερα να σ' αφήσουνε να κάνεις το μικρότερο κακό στον εαυτό σου για ν' αποφύγεις τα μεγαλύτερα βασανιστήρια, τη χειρότερη ταλαιπωρία αργότερα.

Πεσιμιστικά σκατά πρωϊνιάτικα καθώς διασχίζουμε τον παγωμένο κάμπο. Για την κοπέλα στην ταινία είμαι περήφανη. Και πιο πολύ ακόμη για την οικογένειά της και τις φίλες της, και το σχολείο της, και την κοινωνία της που της φέρονται σαν σε άνθρωπο.

10 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger aizen999 είπε...

κοντρα στη φυση?βρε σασσα μου τι πιο φυσικο απο την ελευθερια αυτοκαθορισμου?
ποιος ειπε οτι η φυση εχει πλανο ζωης για ολους μας?Η οτι ειναι οντοτητα τελως παντων? Ενα εννοιοποιημενο συνολο αλληλεπιδρωντων φαινομενων ειναι...Αλλωστε,υπσαρχει τρανς αντρας που γεννησε παιδι-η φυση γιατι δε τα βαλε μαζι του?Μηπως γιατι ειναι θεμα ιατρικο κυριως κι οχι ηθικο?Εκεινος γεννηθηκε γυναικα,απλα οταν εγινε αντρας κρατησε τα αναπαραγωγικα του οργανα.Και τσουπ!Να σου το κουτσουβελο! Γι'αυτο λοιπον δε θελω ηττοπαθειες!

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011 στις 3:34:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger aizen999 είπε...

Α1 ξεχασα το πιο σημαντικο: :)

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011 στις 3:35:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger Tales from the other side of town είπε...

Σ' ευχαριστώ πολύ για την οπτική σου Στάσσα. Να λοιπόν γιατί είναι απαραίτητο να μιλάτε εσείς γι' αυτά τα θέματα, και όλοι οι υπόλοιποι ν' ακούμε προσεκτικά.

Κάτι διευκρινιστικό για τους αναστολείς: δίνονται για πόσο χρονικό διάστημα; δίνονται μόνο στην εφηβεία; η χρήση για πόσο (εν γένει) χρονικό διάστημα δημιουργεί στείρωση;

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011 στις 5:42:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Γλυκιέ μου Αϊζέν, όταν λέω "φύση" εννοώ τη βιολογία, όχι τη Μητέρα Φϋση που αν δεν την αγαπάς θα σε βαβήσει κλπ :) Όταν επεμβαίνεις στην βιολογία σου ρισκάρεις, κι όταν αφαιρείς τα γεννητικά σου όργανα στειρώνεσαι. Δεν είναι θέμα ηθικής, είναι θέμα περιορισμένων τεχνολογικών δυνατοτήτων κλπ.



Tales,
αν δεν κάνω λάθος, τους αναστολείς τους παίρνεις μέχρι να ενηλικιωθείς, οπότε σ' αφήνουνε πια να πάρεις την απόφαση αν θα συνεχίσεις με ορμονοθεραπείες και επεμβάσεις, ή όχι, σαν ενήλικας.

Δεν ξέρω πότε επέρχεται η στείρωση. Και για την ορμονοθεραπεία το ίδιο ισχύει, αλλά βλέπεις οτι κάποιοι τρανς άντρες, πχ, τις σταματάνε και κάνουνε παιδιά κανονικά. Δεν είναι και κάτι που έχει μελετηθεί ιδιαίτερα. Τον ενδοκρινολόγο μου πάντως στο Λονδίνο, στην κλινική φύλου που είχα γνωρίσει δεν ήξερε να μου πει στα σίγουρα.

Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011 στις 8:42:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

ριλ στορι

http://www.bostonglobe.com/metro/2011/12/11/led-child-who-simply-knew/SsH1U9Pn9JKArTiumZdxaL/story.html

Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011 στις 3:47:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger xomeritis είπε...

Είναι μόνο ματαιοδοξία βρε Στάσσα; Δεν ξέρω, εσύ με μαθαίνεις. Αλλά αν ήταν μόνο ματαιοδοξία τα πράγματα δεν θα ήταν πιο απλά;

Αυτό το κόντρα στη βιολογία που λες το νιώθω. Αλλά δεν ισχύει μόνο για τους / τις τρανς.

Μπορώ να σε νιώσω όταν το δω ως ζήτημα ελευθερίας. Και η ελευθερία, πιστεύω, έρχεται στιγμή που συγκρούεται με τη βιολογία. Η βιολογία που, όντας σε καθεστώς ανελευθερίας, δεν έχει ρίσκα. Αντίθετα από την ελευθερία.

Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011 στις 12:23:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger Christophorus είπε...

Καλά Χριστούγεννα, Στάσσα μου. Να είσαι καλά!

Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2011 στις 4:33:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Νά 'σαι καλά κι εσύ παππούλη μου, χρόνια πολλά :)

Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011 στις 6:33:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger Christophorus είπε...

....Και καλή χρονιά!
Ό,τι επιθυμείς να πω; Ότι έχεις ανάγκη πιο πολύ; έναν συνδυασμό των δύο;
Τες'πά, να σου έρθουν όλα όσο γίνεται καλύτερα...

Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012 στις 8:05:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Ευχαριστώ, Χριστώ, επίσης και να ζήσεις.

Επιθυμία μου είναι τα μελομακάρονα, ανάγκη μου δεν ξέρω, αλλά ας έχω εγώ μελομακάρονα κι ας πεθάνουνε όλες οι ανάγκες :)

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 στις 1:09:00 π.μ. EET  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα