Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Απολιθώματα Κυανοβακτηρίων σε CI1 Ανθρακούχους Μετεωρίτες





Εφημερίδα της Κοσμολογίας, 2011, Τεύχος 13
JournalofCosmology.com Μάρτιος, 2011
Απολιθώματα Κυανοβακτηρίων σε CI1 Ανθρακούχους Μετεωρίτες
Richard B. Hoover, Ph.D. NASA/Marshall Space Flight Center

Ο δρ Hoover ανακάλυψε ενδείξεις μικροαπολιθωμάτων παρόμοιων με Κυανοβακτηρίδια, σε προσφάτως κατακερματισμένα τμήματα των εσωτερικών επιφανειών των ανθρακούχων μετεωριτών Alais, Ivuna και Orgueil CI1. Με βάση μετρήσεις με τη μέθοδο Field Emission Scanning Electron Microscopy (FESEM), και άλλες μετρήσεις, ο δρ Hoover κατέληξε στο συμπέρασμα οτι τα βακτηρίδια είναι ιθαγενή σε αυτούς τους μετεωρίτες και είναι παρόμοια με τριχωμικά κυανοβακτηρίδια και άλλους τριχωμικούς προκαρυωτικούς οργανισμούς, όπως τα νηματώδη βακτηρίδια του θείου. Καταλήγει στο συμπέρασμα οτι αυτά τα απολιθωμένα βακτηρίδια δεν προέρχονται από επιμόλυνση του δείγματος με Γήινα λύματα, αλλά είναι τα απολιθωμένα υπολείμματα ζώντων οργανισμών που έζησαν στις προγονικές μάζες αυτών των μετεωριτών, για παράδειγμα, κομητών, δορυφόρων και άλλων ουράνιων σωμάτων. Σε συνδυασμό με μια πληθώρα στοχείων που έχουν δημοσιευτεί αλλού και σε προηγούμενα τεύχη της Εφημερίδας της Κοσμολογίας, και όπως παρουσιάζονται στο επιμελημένο κείμενο "The Biological Big Bang", οι προεκτάσεις του συμπεράσματος είναι οτι η ζωή βρίσκεται παντού και οτι η ζωή στη Γη μπορεί να προήλθε από άλλους πλανήτες.

Τα μέλη της Επιστημονικής κονότητας κλήθηκαν να αναλύσουν τα αποτελέσματα και να καταθέσουν κριτικό σχολιασμό ή εικασίες σχετικά με τις συνέπειες του ευρήματος. Αυτά τα σχόλια θα δημοσιευτούν (στμ: στην ιστοσελίδα της Εφημερίδας) από της 7 Μαρτίου ως τις 10 Μαρτίου, 2011.


Περισσότερα, και το πλήρες κείμενο του συγγράμματος του δρ Hoover, στο σάιτ της Εφημερίδας:

http://journalofcosmology.com/Life100.html

Η Εφημερίδα απεύθυνε πρόσκληση σε 100 ειδικούς και ένα γενικότερο κάλεσμα σε 5.000 επιστήμονες, να εξετάσουν τα στοιχεία της έρευνας του δρ Hoover και να καταθέσουν την κριτική και τα σχόλιά τους. Όπως λέει η ίδια, πρόκειται για την πιο ενδελεχή εξέταση άρθρου σε επιστημονικό περιοδικό, στα χρονικά.

Προσωπικά, στεναχωριέμαι που δεν έχω τις γνώσεις να εξετάσω το σύγγραμμα τοου δρ Hoover και περιμένω με αγωνία τα αποτελέσματα της διαβούλευσης.



Ανανέωση(1)


1. Με το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, τα απολιθώματα φαίνεται όχι μόνο να μοιάζουν με Γήινα βακτηρίδια αλλά να έχουνε δομές (κινητικά και αναπαραγωγικά όργανα κλπ) αναγνωρίσιμες ως αυτές γνωστών ειδών, σαν τα κυανοβακτηρίδια και τα βακτηρίδια του θείου. Έχουνε παρατηρηθεί κι άλλοτε δομές που μοιάζουνε να προέρχονται από τη δραστηριότητα ζωντανών οργανισμών αλλά αυτή τη φορά μιλάμε για μεγάλα -σχετικά πάντα!- βακτηρίδια, που φαίνονται καθαρά κι έχουνε παρόμοιες διαστάσεις και μορφή με γνωστά είδη.

2. Οι μετεωρίτες για τους οποίους μιλάμε (Alais, Orgueil και Ivuna) είναι μετεωρίτες που παρατηρήθηκαν να πέφτουν στη Γη και συλλέχτηκαν λίγο μετά την πτώση τους, ο παλιότερος (Alais) το 1806. Σημειώστε οτι ενώ οι μετεωρίτες αυτοί έχουνε μελετηθεί και παλιότερα, τα απολιθώματα ανακαλύφτηκαν σε φρεσκοκομμένα κομμάτια. Επίσης, από τη χημική ανάλυση των δειγμάτων, τα επίπεδα αζώτου στα απολιθώματα είναι αμελητέα. Αυτό είναι σημαντικό γιατί στα υπολείμματα των ζωντανών οργανισμών, το άζωτο ανιχνεύεται ακόμη και χιλιετίες μετά το θάνατό τους. Το συμπέρασμα είναι οτι αν είναι όντως βακτηρίδια αυτά, δεν απολιθώθηκαν στη Γη.

3. Η πιθανότερη προέλευση των μετεωριτών είναι οι κομήτες του Ηλιακού συστήματος (αυτό στηρίζεται στη σύστασή τους).

Ανανέωση(2)
Οι εικόνες είναι φωτογραφίες των απολιθωμάτων παρμένες με ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, από το σύγγραμμα του δρος Hoover:

Επάνω: Μακρύ, λεπτό, ελικοειδώς κουλουριασμένο και πολωμένο νήμα με κωνική απόληξη (μικρότερη του 1.3 μικρομέτρων) που καταλήγει σε ετεροκύστη παρόμοιο με το κυανοβακτηρίδιο Cylindrospermopsis sp.

Μέση: Νήμα (διάμετρος 0.8 μm) από τον μετεωρίτη Ivuna CI1. S: μερική κάλυψη από θήκη πλούσια σε άνθρακα.

Κάτω: Μεγέθυνση 1500Χ νήματος που έχει καταρρεύσει (9) και ελικοειδή άδεια θήκη (10 και b).

Ανανέωση(3):

Οι θέσεις του άρθρου ήδη αμφισβητούνται έντονα από την επιστημονική/παρεπιστημονική μπλογκόσφαιρα. Διαβάστε για παράδειγμα:

http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2011/03/05/has-life-been-found-in-a-meteorite/

http://www.wired.com/wiredscience/2011/03/aliens-riding-meteorites-arsenic-redux-or-something-new/

http://dotearth.blogs.nytimes.com/2011/03/05/nasa-scientist-sees-signs-of-life-in-meteorites/

Προσωπικά, έχω πειστεί απόλυτα για όλες τις θέσεις του άρθρου και όλων των άρθρων στο εν λόγω επιστημονικό περιοδικό, για έναν απλό λόγο. Οτι το εκδίδει αυτός ο τύπος...:



...με αυτό το αμάξι:



Άνθρωπος που οδηγάει Μόργκαν κι έχει τέτοιο μουστάκι, δεν είναι δυνατόν να μην κατέχει την απόλυτη αλήθεια για τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα. Χωρίς πλάκα τώρα.

8 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger Elias είπε...

Προσπαθώ να συγκρατήσω τον ενθουσιασμό μου, θυμάμαι κι εκείνη τη "μορφή ζωής βασισμένη στο αρσενικό".
Η Wikipedia λέει ότι ο Richard το 'χει σκοπό της ζωής του ν' ανακαλύψει μικροοργανισμούς σε μετεωρίτες, δεν το βάζει κάτω με τίποτα.

Μακάρι!...

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011 στις 9:30:00 π.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Ποιά συγκράτηση; Εγώ έχω ξεφύγει τελείως! Τώρα είδα και τις φωτογραφίες και έχω πάθει πλάκα, τις ανεβάζω τώρα.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011 στις 9:59:00 π.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger Elias είπε...

Κράτα μικρό καλάθι, τουλάχιστον μέχρι να πουν τη γνώμη τους κι άλλοι ειδικοί.
Πάντως, ακούγεται πολύ θετικό ότι το Journal of Cosmology έβγαλε τη δουλειά του Richard σε δημόσιο peer review. Τουλάχιστον δεν πάνε να προκαλέσουν εντυπώσεις

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011 στις 10:29:00 π.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Εντάξει, φαντάζομαι θα πάρει κάμποσο καιρό μέχρι να βγάλουνε συμπέρασμα. Η Εφημερίδα νομίζω προσπαθεί να διαχειριστεί το μέγεθος της ανακάλυψης, αν είναι όντως αυτό που ελπίζουμε. Μεγάλο βάρος για να το σηκώσει ένας καϋμένος editor μόνος του :)

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011 στις 10:33:00 π.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger Αιθεροβάμων είπε...

Δηλαδή μπορεί ο Λιακόπουλος να έχει δίκιο και να είμαστε όλοι εξωγήινοι;; Και ποιος θα εξηγήσει σε αυτούς ότι τελικά ίσως υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες; OMG έχω συγκλονιστεί. :p

Σοβαρά τώρα, φαίνεται να είμαστε μπροστά σε μια ιδιαίτερα σημαντική και άκρως ενδιαφέρουσα διαπίστωση...Περιμένω κι εγώ με ανυπομονησία τα συμπεράσματα κι ευχαριστώ φυσικά για το link.

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011 στις 12:17:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger ambrosiac είπε...

...ΠΟΛΥ μικρο καλαθι...

http://scienceblogs.com/pharyngula/2011/03/did_scientists_discover_bacter.php

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011 στις 6:54:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Αιθ,

Ξέρω 'γω, έχει φάει πολύ κράξιμο τελικά και δεν ξέρω, μήπως είναι μάπα το καρπούζι. Θα δούμε. Σόρυ αν σε ενθουσίασα αδίκως...

Ambrosiac,

ΟΚ, γελαστικό το λινκάκι, αλλά δεν κάνεις κριτική σε άρθρο επιστημονικού περιοδικού σε ανάρτηση μπλογκ. Δηλαδή και μούφα να είναι η ανακάλυψις, ας βγει ο κύριος να το πει με την επαγγελματική του ιδιότητα, όχι με την ιδιότητα του μπλόγκερ και εκ του ασφαλούς. Επίσης, σόρυ αλλά γράφει μερικά που δεν ισχύουνε. Δεν μ' άρεσε αυτός. Πιο κάτω βρήκα κι άλλα μπλογκοπόστ που επίσης το βλέπουνε έως αδύνατο, αλλά στο πιο ήρεμο:

http://blogs.discovermagazine.com/badastronomy/2011/03/05/has-life-been-found-in-a-meteorite/

http://www.wired.com/wiredscience/2011/03/aliens-riding-meteorites-arsenic-redux-or-something-new/

http://dotearth.blogs.nytimes.com/2011/03/05/nasa-scientist-sees-signs-of-life-in-meteorites/

Σαφώς το consensus είναι οτι δύσκολα να ισχύουνε όντως αυτά που λέει το paper.

Τϊ να πω, έτσι κι αλλοιώς δεν είναι δικό μου το paper >ΧΣ

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011 στις 9:14:00 μ.μ. EET  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Σοβαρά τώρα...

<3 <3 <3 !!!!Morgan!!!! <3 <3 <3

#^_^*

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011 στις 9:32:00 μ.μ. EET  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα