Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Διάφορα νέα...

Ο θάνατος των γιγάντων.

Πέθανε ο David Arneson, ο ένας από τους δύο θρυλικούς δημιουργούς του αρχικού Dungeons and Dragons, του πρώτου επιτραπέζιου παιχνιδιού ρόλων. Πριν από μερικούς μήνες είχε πεθάνει και ο έτερος δημιουργός του, ο Gary Gygax. Κάποιες ιδέες αλλάζουν τον κόσμο. Σήμερα, τα παιχνίδια ρόλων, είτε επιτραπέζια, είτε -κυρίως- ηλεκτρονικά και μάλιστα διαδικτυακά, είναι κομμάτι της δυτικής ποπ κουλτούρας, όπως το Σταρ Τρεκ και... ε, και εκείνο το άλλο έργο με "Σταρ" στο όνομά του.

Από το Giant in the Playground Games:

Πολλοί από τους νεαρότερους αναγνώστες μας μπορεί να μην ξέρουν ποιός ήταν ο κος Arneson, αλλά η συνεισφορά του στη δημιουργία του χόμπι μας ήταν θεμελιακή. Κατά κοινή παραδοχή, ήταν εκείνος που επινόησε το είδος των παιχνιδιών ρόλων. Αν και επρόκειτο να μοιραστεί την αναγνώριση ως δημιουργού των κανόνων του αρχικού Dungeons & Dragons με τον κο. Gygax, ο κος Arneson ήταν ο πρώτος που πήρε τους κανόνες του Chainmail [το παιχνίδι στρατηγικής που οι κανόνες του χρησιμοποιήθηκαν ως η βάση για το αρχικό D&D] και οργάνωσε ένα παιχνίδι στο οποίο οι παίχτες ήλεγχαν έναν μοναδικό χαρακτήρα ο καθένας, αντί για έναν στρατό, και περιέγραφαν τις πράξεις του χαρακτήρα τους σ' έναν διαιτητή που όριζε πώς το περιβάλλον τους αντιδρούσε σ' αυτές. Στην ουσία κάθε επιτραπέζιο παιχνίδι ρόλων (και πολλά ηλεκτρονικά παιχνίδια) έλκουν την καταγωγή τους από αυτήν την αρχική ιδέα. Ακόμη, επινόησε τον πρώτο κόσμο εκστρατείας (campaign world), το Blackmoor, πράγμα που δεν εκπλήσσει αφού είναι εκείνος που επινόησε την ίδια την έννοια των κόσμων εκστρατείας. Μου είναι αδύνατον να υπερβάλω την επιροή που τα παιχνίδια του είχαν σ' αυτό που επρόκειτο να γίνει το κοινό μας χόμπυ.


Πειρατές στο Διαδίκτυο

Το Σουηδικό Κόμμα των Πειρατών (του Ίντερνετ βρε χαζό, όχι εκείνων με τις αναχρονιστικές περικεφαλαίες με τα κέρατα) είναι πιθανό να κερδίσει έδρα στην Ευρωβουλή:

Από τον Independent:

Νέα δημοσκόπηση δείχνει οτι ένα Σουηδικό κόμμα που ζητά την νομιμοποίηση της δικτυακής ανταλλαγής αρχείων πιθανόν να κερδίσει μία έδρα στην Ευρωβουλή τον Ιούνιο.

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε εχτές στην εφημερίδα της Στοκχόλμης, Dagens Nyheter δείχνει οτι η υποστήριξη για το Pirate Party εκτινάχτηκε στα ύψη μετά από την δικαστική απόφαση εναντίον του ιστότοπου ανταλλαγής αρχείων Pirate Bay.

Η έρευνα ανάμεσα σε 1500 άτομα δείχνει οτι 5.1% των Σουηδών ψηφοφόρων υποστηρίζουν το Κόμμα των Πειρατών. Το ελάχιστο ποσοστό για την κατάκτηση μιας έδρας στην Ευρωβουλή είναι 4%. Το περιθώριο σφάλματος της έρευνας ήταν 1.8%.

Το Κόμμα των Πειρατών ιδρύθηκε το 2006 με σκοπό την νομιμοποίηση της μη εμπορικής ανταλλαγής αρχείων μουσικής και βίντεο στο διαδίκτυο.


Διαβάστε εδώ για την καταδικαστική απόφαση εναντίον του Pirate Bay. Εν τω μεταξύ μια πρόσφατη έρευνα δείχνει οτι οι "πειρατές" αγοράζουν δέκα φορές περισσότερη μουσική από ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Δολοφονική επίθεση

Στην Ολλανδία, πέθανε σήμερα ο οδηγός του αυτοκινήτου που σκότωσε πέντα άτομα περνώντας μέσα από το πλήθος των θεατών, στην Ημέρα της Βασίλισσας. Ο 38χρονος άντρας είχε μάλλον στόχο το πούλμαν της βασίλισσας Βεατρίκης, και "έκοψε δρόμο" μέσα από τον συγκεντρωμένο κόσμο.

Από τον Independent εχτές:

Ένα μαύρο Σουζούκι Swift, με οδηγό έναν 38χρονο άντρα, πέρασε με μεγάλη ταχύτητα από τις απαγορευτικές δοκούς της αστυνομίας και τα πλήθη των θεατών, και αφού πέρασε λίγα μέτρα από το ανοιχτό βασιλικό λεωφορείο τσακίστηκε στη βάση μιας μνημειακής στήλης, στο Απελντοορν, μια κωμόπολη 90 χιλιόμετρα ανατολικά του Άμστερνταμ.

Οι μεταδόσεις της τηλεόρασης δείχνουν το αυτοκίνητο, με την οροφή και το καπώ του ήδη στραπατσαρισμένα από την σύγκρουσή του με το πλήθος να περνάει με φόρα δίπλα στο βασιλικό λεωφορείο και να προσκρούει στην στήλη. Άλλες σκηνές δείχνουν ανθρώπους να πετιώνται στον αέρα με δύναμη και μέλη της βασιλικής οικογένειας να κρύβουν το πρόσωπό τους σοκαρισμένα.


Η "Ημέρα της Βασίλισσας" είναι η γιορτή των γενεθλίων της Βασίλισσας Βεατρίκης και θεωρείται επίσης η ημέρα εορτασμού της Ολλανδικής εθνικής ταυτότητας- κάτι σαν τη δική μας 28η Οκτωβρίου.

Η πανδημία πάει διακοπές.

Από τα νέα του National Geographic:

Οι ζεστές και υγρές μέρες του καλοκαιριού μπορεί να αποδειχτούν θανατική καταδίκη για την επιδημία της Γρίππης των Χοίρων που εξαπλώνεται στον πλανήτη, τουλάχιστον στην Αμερική και το Μεξικό και το υπόλοιπο Βόρειο Ημισφαίριο, λένε οι ειδικοί.


Και μερικά βίντεο:

Οι παπαγάλοι, και άλλα είδη πτηνών που μπορούνε να μιμηθούν την ανθρώπινη γλώσσα, αντιλαμβάνονται το ρυθμό. Και χορεύουν... από το National Geographic πάλι.



Το τηλεμάρκετινγκ που προτιμάμε:




Τρέηλερ για την ταινία που βασίζεται στο βιβλίο της Ναόμι Κλάιν. Ποιά είναι αυτή; Ωραία animations βασικά.

6 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger Elias είπε...

(Για τους πειρατές) Εμένα πολύ μ' αρέσει που οι ακριβοπληρωμένοι σταρ ξαφνικά χάνουν το χαλί κάτω απ' τα πόδια τους. Υπερτιμημένα ανθρωπάκια που προσγειώνονται στις πραγματικές τους διαστάσεις.
Δες και μία σκέψη που έκανε ένας τύπος και την παρουσίασε γουστόζικα: The Piracy Calculator! Αυτό που θέλει να πει είναι ότι τώρα, που τα βρίσκουμε δωρεάν, κατεβάζουμε ακόμα και προϊόντα που ποτέ δε θα αγοράζαμε αν ήταν να δώσουμε λεφτά.

Και μία φιλική παραίνεση: μη χαλιέσαι με την κάθε βλακεία που γράφει ο καθένας. Το internet είναι γεμάτο από δαύτες. Αν η μαλακία είχε αντίκρισμα, θα την είχαν ήδη φορολογήσει.

Σάββατο 2 Μαΐου 2009 στις 2:25:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger Elias είπε...

Update: μόλις είδα ότι πέφτει πολλή μελέτη και ξεψάχνισμα για την πειρατεία εδώ

Σάββατο 2 Μαΐου 2009 στις 2:30:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Ευχαριστώ για τα λινκς! Πάνω κάτω αυτά που σκέφτομαι κι εγώ. Τουλάχιστον οι περισσότεροι δημιουργοί δεν διαμαρτύρονται ιδιαίτερα για την πειρατεία, ίσως επειδή ο δικός τους καϋμός τελικά είνα να τους ακούει/ βλέπει ο κόσμος. Τη φασαρία την κάνουν οι δισκογραφικές κλπ. Ενδεικτικό κι αυτό.

Και μία φιλική παραίνεση: μη χαλιέσαι με την κάθε βλακεία που γράφει ο καθένας. Το internet είναι γεμάτο από δαύτες. Αν η μαλακία είχε αντίκρισμα, θα την είχαν ήδη φορολογήσει.

Σοφή συμβουλή, που βέβαια δεν θα εφαρμόσω :)

Κυριακή 3 Μαΐου 2009 στις 5:02:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger κόκκινο μπαλόνι είπε...

όλα καλά αλλά αυτό το τηλεμάρκτινγκ με τσάκισε!
έχω πεθάνει λέμε!!!!!!!!!!!!!!!!

Κυριακή 3 Μαΐου 2009 στις 12:55:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Είδες, είδες; Κι εγώ αναρωτιέμαι τόσον καιρό πώς έκοβα σαλάτες χωρίς αυτό το μαραφέτι ... XD

Δευτέρα 4 Μαΐου 2009 στις 11:36:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger xomeritis είπε...

Αυτό με τους παπαγάλους το είδα στο New Scientist και δεν σταματούσα τα γέλια.

Ενδιαφέρον αυτό με τους πειρατές. Δηλαδή αν σου πω ότι έχω το CD της Paula Abdul, μου γράψεις (snail mail) να στο χαρίσω κι εγώ το πράξω, μπορεί να με κλείσουν φυλακή.

Τετάρτη 6 Μαΐου 2009 στις 1:09:00 μ.μ. EEST  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα