Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Ο τροχός των στοιχείων


Παραδίνουμε τα σώματα των νεκρών στα στοιχεία: τους θάβουμε στη Γη, τους αποτεφρώνουμε στη Φωτιά και βυθίζουμε στο Νερό όσους πεθαίνουν στη θάλασσα. Κι οι Ζωροαστριστές παραδίνουνε τα σώματα των νεκρών τους στον Αέρα, τ' αφήνουνε στην κορυφή των χαμηλών, επίπεδων πύργων που ονομάζουνε συνήθως dakhmeh ή άλλοτε dagdah, astodan, deme και άλλα.

Στην κορυφή του dakhmeh, οι νεκροί τοποθετούνται σε τρία ομόκεντρα αυλάκια, το εξωτερικό για τους άντρες, το εσωτερικό για τα παιδιά και στη μέση αυτό για τις γυναίκες. Τα νεκροφάγα πουλιά καταβροχθίζουν την "ακάθαρτη" νεκρή σάρκα. Τα κόκαλα μένουνε να ξασπρίζουν στον ήλιο, εως και για ένα χρόνο. Έπειτα τοποθετούνται στην οστεοθήκη στο κέντρο του πύργου, όπου διαλύονται στον ασβέστη και ξεπλένονται στη θάλασσα.

Στην Ινδία, τις τελευταίες δεκαετίες, οι Παρσί Ζωροαστριστές (ο πιο διάσημος γυιός τους ήταν ο Farrokh Bulsara) έχουν αναγκαστεί να στραφούν σε διαφορετικές μεθόδους "ταφής". Ο πληθυσμός των νεκροφάγων πουλιών έχει μειωθεί κατά 99%, δηλητηριάζονται από το αντιφλεγμωνώδες diclofenac που χορηγείται στα βοοειδή, όταν τρώνε τα πτώματά τους. Δεκάδες εκατομύρια νεκροφάγα πουλιά έχουν δηλητηριαστεί και ψοφήσει μόλις στα δέκα τελευταία χρόνια. Καθώς τα πουλιά αυτά ανταγωνίζονται τα άγρια σκυλιά, αυτών εδώ οι αριθμοί έχουν αυξηθεί υπερβολικά. Και καθώς αυξάνονται τα άγρια σκυλιά, αυξάνονται και τα ανθρώπινα θύματα της λύσσας, που φτάνουν πια τις 50.000, πάντα στα τελευταία δέκα χρόνια.

3 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger xomeritis είπε...

Κάτι ήξερε η Αντιγόνη.

Να πάμε στη Δαδιά, στο δάσος, να δούμε την ταΐστρα. Υπάρχει σύστημα συλλογής νεκρών ζώων ώστε να διατηρηθεί ο πληθυσμός των νεκροφάγων πουλιών.

Ίσως ένα επιχειρηματικό πνεύμα, ελληνικό δαιμόνιο, να σκεφτόταν να επενδύσει στην Ινδία.

Σάββατο 18 Απριλίου 2009 στις 9:04:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger Tales from the other side of town είπε...

Πολύ ενδιαφέρον :-)

Σάββατο 18 Απριλίου 2009 στις 9:44:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Τόμας:
Απ' ό,τι καταλαβαίνω, οι Ινδοί δεν καταναλώνουν το κρέας των βοοειδών οι ίδιοι. Τα νεκροφάγα τους ήταν καλοταϊσμένα.

Ενδιαφέρον αυτό για την ταϊστρα, δεν τό 'ξερα. Θα μ' ενδιέφερε να το δω από κοντά. Εντάξει, όχι και πολύ κοντά :)

Tales:
Φχαριστώω... :)

Κυριακή 19 Απριλίου 2009 στις 8:25:00 π.μ. EEST  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα