Κυριακή 19 Απριλίου 2009

Ταυτότητα Φύλου και Σεξουαλικότητα



Η Τζέσσικα Λαμ είναι μετεγχειρητική τρανς γυναίκα. Στην εκπομπή του Λάρυ Κινγκ εμφανίστηκε με τους δυο γυιούς της. Σε ερώτησή του, εξήγησε οτι προτιμάει γυναίκες για ερωτικές συντρόφους.

Σκέφτομαι οτι αν είχε εμφανιστεί αυτή η γυναίκα στην Ελληνική τηλεόραση θα είχε γίνει freak show: "Ο Μπαμπάς Μας Είναι Μια Εγχειρισμένη Τραβεστί Λεσβία". Θυμάμαι ας πούμε κάποτε που είχα μιλήσει σε κάτι άλλες τραβεστί για μια τρανς λεσβία που είχα γνωρίσει (πάει δεκαετία) και είχε γίνει ανέκδοτο, οτι "είναι μία που έκοψε τον πούτσο της για να τρίβεται με μούτζες". Εγώ πάλι, δεν έχω πειστεί οτι είναι και τόσο σπάνια τα διαφυλικά άτομα με ομοφυλόφιλη κατέυθυνση- κι όχι μόνο "έξω".

Έχω ξανασυζητήσει οτι εδώ στας Ευρώπας, λεσβίες τρανς γυναίκες ή γκέυ τρανς αγόρια δεν είναι τίποτα ασυνήθιστο. Για παράδειγμα, η δήμαρχος του Κέημπριτζ το 2007 με '08 ήταν μια μετεγχειρητική τρανς γυναίκα που συζεί με μια επίσης μετεγχειρητική τρανς γυναίκα. Ούτε πρόκειται για "καταπιεσμένες" τάσεις ανθρώπων που αναγκάστηκαν, από τις οικογένειές τους, να συμμορφωθούνε με μια ταυτότητά φύλου που δεν προτιμούσαν (που μπορεί να μας φαίνεται πιο κατανοητό). Αν ήταν έτσι, δε θα εξακολουθούσαν να έχουν την ίδια ερωτική κατεύθυνση και μετά τη μετάβαση.

Το Βρετανικό National Health Service λέει οτι από τα τρανς άτομα που ζητάνε ορμονοθεραπείες ή χειρουργικές επεμβάσεις, ένα τρίτο είναι ομοφυλόφιλα (με βάση το φύλο της επιλογής τους), ένα τρίτο ετεροφυλόφιλα κι ένα τρίτο αμφιφυλόφιλα ή ασεξουαλικά. Το ποσοστό δηλαδή αυτών που επιλέγουν συντρόφους από το φύλο τους, είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι στον γενικό πληθυσμό- όπου είναι πολύ λιγότερο από το ένα τρίτο!

Φυσικά δεν υπάρχουνε τέτοια στοιχεία για τα σε τα μάς. Αλλά εγώ προσωπικά δεν έχω λόγο να πιστέψω οτι θα δείχναν κάτι διαφορετικό αν υπήρχαν. Άλλωστε φαίνεται να δεχόμαστε το "10%", ποσοστό που επίσης στηρίζεται σε "ξένα" στοιχεία. Απ' την άλλη, εμπειρικά, η συντριπτική πλειοψηφία των τρανς ατόμων στην Ελλάδα είναι ετεροφυλόφιλα.

Η δική μου εξήγηση είναι οτι η ταυτότητα του φύλου δεν εξαρτάται μεν από τη σεξουαλικότητα, αλλά η σεξουαλικότητα καθορίζει το κατά πόσο θα εκφραστεί η ταυτότητα του φύλου ή όχι. Θέλω να πω οτι για ένα θηλυπρεπές αγόρι που του αρέσουνε τ' αγόρια, η ανάγκη να εκφράσει τη θηλυκότητά του θα είναι πολύ πιο επιτακτική απ' ό,τι για ένα αγόρι που θα προτιμούσε να είναι κορίτσι, αλλά του αρέσουνε τα κορίτσια. Ανάλογα και για τα τρανς αγόρια.

Δεν προσπαθώ ν' απλοποιήσω τα πράγματα και δεν υπάρχουνε εύκολες απαντήσεις σ' αυτά τα θέματα (ή τουλάχιστον τις απαντήσεις που έχω ακούσει εγώ και θεωρούν οτι "τα πράγματα είναι απλά", δεν τις έχω δει να δουλεύουνε στην πραξη, ιδίως επειδή υπάρχουν άνθρωποι σαν την Τζέσσικα από πάνω). Επίσης δεν παραβλέπω το γεγονός οτι οι ταυτότητες του φύλου, ο άντρας και η γυναίκα, διαφέρουν από τόπο σε τόπο και σίγουρα ανάμεσα στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Ευρώπη. Ούτε αγνοώ οτι πολλές τραβεστί δεν θεωρούν απαραίτητα οτι έχουν θηλυκή ταυτότητα επειδή έχουν θηλυκή εμφάνιση και συμπεριφορά. Κι όχι μόνο στην Ελλάδα. Η ιδέα οτι τα τρανς άτομα ανήκουμε όντως στο φύλο που επιλέγουμε, κι όχι σ' ένα "τρίτο φύλο" είναι μάλλον Δυτικόφερτη (όπως γενικότερα η σύγχρονη αντίληψη για το φύλο και τη σεξουαλικότητα).

Νομίζω όμως οτι, τουλάχιστον σ' αυτή τη φάση, αν προσπαθούσα να καταλάβω πώς βλέπει κανείς το φύλο του, θα ρωτούσα πώς θα προτιμούσε να είναι το σώμα του, κι όχι με ποιόν ή ποιά προτιμάει να πέφτει στο κρεβάτι. Απ' την άλλη, η εμπειρία μου είναι οτι η απάντηση στις ερωτήσεις τύπου "άσπρο ή μαύρο;" είναι συνήθως "γκρίζο"...

Έτσι, μερικές σκέψεις ξεκάρφωτα, την ώρα που θα έπρεπε να απαντάω μέηλ, ή να κάνω κάνα μάθημα... :)

Ανανέωση:
Εκείνο που δεν εξηγώ είναι οτι αναρωτιόμουνα για αρκετό καιρό, από τότε που είδα αυτή τη διαφορά στην σεξουαλικότητα των τρανς ατόμων (κυρίως των γυναικών) ανάμεσα στο Δυτικό κόσμο, κυρίως τον Αγγλόφωνο και τον υπόλοιπο κόσμο βασικά (γιατί Νότια Ευρώπη, Νοτιοανατολική Ασία, Νότια Αμερική, κλπ λίγο πολύ μοιάζουν σ' αυτά τα θέματα). Αυτό είναι που προσπαθώ ν' απαντήσω, αλλά νομίζω οτι τίθενται και θέματα κοινωνικής τάξης, οικονομικής άνεσης κλπ που σηκώνουν κι άλλη κουβέντα.

9 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger Tales from the other side of town είπε...

πολύ καλό ποστ!

μπερδεύουμε πράγματα ηθελημένα ή αθέλητα. είναι σαφώς άλλο πράγμα ο σεξουαλικός προσανατολισμός και άλλο πράγμα το φύλο ή ο τρόπος που βιώνουμε ή αντιλαμβανόμαστε το φύλο μας.

τίποτα δεν είναι απλό και τίποτα δεν είναι εύκολο και σίγουρα οι απαντήσεις δεν είναι εύκολες. το δίπολο άσπρο-μαύρο δεν μπορεί να εκφράσει θέματα όπως αυτά. υπάρχουν πολλοί τρόποι που εκφράζεται η σεξουαλικότητα, πολλοί τρόποι που εκφράζεται το φύλο και ο καθένας μας τα βιώνει διαφορετικά όλα αυτά.

ας πάρουμε για παράδειγμα την αμφιφυλοφιλία. πολλοί στην χώρα μας μπερδεύουν την αμφιφυλοφιλία με την πολυγαμικότητα, ή σου λένε "το παίζεις σε όλα τα ταμπλώ" ή σου λένε "τα θέλεις όλα δικά σου" ή πολύ ακόμη χειρότερα - γιατί οι αμφιφυλόφιλοι απωθούνται και από τους ετεροφυλόφιλους και απ' τους ομοφυλόφιλους. από τους ετερό ούτως ή άλλως και πολλές φορές οι ομοφυλόφιλοι τους θεωρούν "κρυφές" που απλά το παίζουν αμφί για να κρύψουν την ομοφυλοφιλία τους. μπερδεύουμε πράγματα, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψιν μας πώς αισθάνεται ο άλλος - παίρνοντας υπόψιν μας μόνο τον εαυτό μας και έναν στενό ορίζοντα έκφρασης.

η μοναδική επίσημη στατιστική είχε γίνει νομίζω πριν 2 χρόνια από κάποια μκο - νομίζω ονομάζεται Πρωτοβουλία Γυναίκα και Υγεία. αν θυμάμαι καλά αυτή η έρευνα έδειχνε ότι τα άτομα που αυτοπροσδιορίζονται ως μη ετεροφυλόφιλα (λοαδ δηλαδή) είναι το 8% του πληθυσμού. επιφυλάσσομαι να ψάξω να την βρώ - κάπου θα βρίσκεται στα κιτάπια...

Κυριακή 19 Απριλίου 2009 στις 9:59:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Βρες την αν θες. Εγώ ήξερα και την έρευνα του Κίνσεϋ αλλά αυτή είναι μόνο για τις ΗΠΑ (και ξέρουμε τώρα τί ανωμαλάρες είναι οι Αμερικάνοι :).

Btw, κι αυτό το ποστ για την αμφιφυλοφιλία, κάποια στιγμή... πρέπει να γίνει, ε;

Τρίτη 21 Απριλίου 2009 στις 1:52:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger Tales from the other side of town είπε...

στάσσα, για την έρευνα, μπορείς να δείς κατ' αρχήν εδώ:

http://www.womanhealth.gr/iseseukairies.html.

λέω κατ' αρχήν, γιατί εδώ απλά λέει πρόχειρα κάποια συμπεράσματα. θα κοιτάξω για τα παραπάνω στοιχεία σύντομα...

και ποστ για την αμφιφυλοφιλία πρέπει να γίνει, σίγουρα...

Τρίτη 21 Απριλίου 2009 στις 9:53:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger Tales from the other side of town είπε...

στάσσα, check your e-mail :-)

Τρίτη 21 Απριλίου 2009 στις 1:16:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger κόκκινο μπαλόνι είπε...

εξαιρετικό ποστ stassa και με πολύ "ψωμί" για μεγάλη κουβέντα!
Θέλω να το ξαναδιαβάσω (όπως όλα τα κείμενά σου) και να διαβάσω και την παραπομπή του Tales from the other side of town και θα επανέλθω!

Τρίτη 21 Απριλίου 2009 στις 5:08:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Anonymous Ανώνυμος είπε...

Στάσσα, πολύ σωστά τα θέτεις σε αυτό σου το ποστ.
Στην Ελλάδα πιστεύω ότι δεν ισχύουν διαφορετικά ποσοστά σε σχέση με την σεξουαλική κατεύθυνση των τρανς, από ότι σε άλλες χώρες. Απλά πιστεύω ισχύει η εξήγηση που έδωσες εδώ. Τα ετεροφυλόφιλα (με βάση πάντα το φύλο με το οποίο αυτοπροσδιορίζονται) τρανς άτομα έχουν πιο επιτακτική ανάγκη να εκφραστουν ως το φύλο αυτό και από πιο νωρίς στην ζωή τους. Για αυτό και δείχνουν να είναι περισσότερα, στην Ελλάδα. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου για να τολμήσει κάποια/ος να εκφραστεί πρέπει πραγματικά να φτάσει στο σημείο που θα το έχει πολύ επιτακτικά ανάγκη.

-ειρήνη/ομοφυλόφιλη τρανς

Τρίτη 21 Απριλίου 2009 στις 9:31:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Tales:
Ευχαριστώ, το πήρα :)

Κόκκινο Μπαλόνι:
Με την ησυχία σου, εδώ είμαστε :)

Πέμπτη 23 Απριλίου 2009 στις 3:46:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger xomeritis είπε...

Δεν έχω κανένα σχόλιο, εκτός από το ουσιαστικότερο:

"σε πιάνω"

(σε μερικά πράγματα η σημασία βρίσκεται στο να καθίσουμε και ν' ακούσουμε τον άλλον - εκεί υπάρχει και το κλειδί της καταννόησης.

(ήθελα να σχολίαζα εδώ και μέρες, αλλά δεν είχα τίποτα εκτός από το "σε πιάνω")

Τρίτη 28 Απριλίου 2009 στις 12:44:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Μι πιάν'ς; :PpPp

Παρασκευή 1 Μαΐου 2009 στις 2:50:00 π.μ. EEST  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα