Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Για το δικαίωμα στην υιοθεσία από ζευγάρια ομοφυλόφιλων

Η ίδια κοινωνία που θα δημιουργούσε ψυχολογικά στα παιδάκια που θα υιοθετούσαν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να κάνει προβληματικούς τους ίδιους ανθρώπους που λέει σήμερα οτι δεν δικαιούνται να υιοθετούν, για να μην κάνουν τα παιδιά τους προβληματικά.



Πριν από λίγο καιρό είχα μια συζήτηση με μια κυρία παιδοψυχολόγο, δουλεύει σε Ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο. Τη ρώτησα την άποψή της σχετικά και μετά από διάφορους ελιγμούς, μου είπε τελικά οτι η ίδια δεν θα συμφωνούσε να υιοθετήσει ένα ζευγάρι ομοφυλόφιλων ένα παιδί, στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό, είπε, ίσως, αλλά στην Ελλάδα, έτσι όπως είναι η κοινωνία, δεν θα συμφωνούσε.

Προσπαθώντας να δώ το ζήτημα ψύχραιμα και λογικά, και να μην την κατηγορήσω για συγκαλυμμένη ομοφοβία, καταλαβαίνω τί θέλει να πεί. Οτι ένα παιδάκι με δυο μπαμπάδες πούστηδες θα κυκλοφορούσε με ένα στίγμα από δώ ως την Ανταρκτική, που θα το δυσκόλευε σε όλη τη ζωή του. Και βέβαια, αυτή η άποψη δεν είναι καινούργια, την έχω ξανακούσει και είναι το επιχείρημα που στοχεύει κατευθείαν στο συναίσθημα: "τί θέλετε; Να υιοθετήσετε; Καλά, το παιδί, δεν το σκέφτεστε;"

Κι αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα: το παιδί σκεφτόμαστε έτσι; Ε, κι εγώ που σήμερα είμαι τραβεστί και δεν θα μ΄ αφήνανε να υιοθετήσω, μη μαγαρίσει το παιδί, κι εγώ παιδί ήμουνα κάποτε. Κι όταν ήμουνα παιδί, διαφυλικό (αυτά αρχίζουν νωρίς) ποιός με σκέφτηκε, και τί έκανε για να μη μεγαλώσω και γίνω προβληματικό, κι ας είχα γονείς νορμάλ, ετεροφυλόφιλους; Μια χαρά είμαι, αλλά όχι χάρη σε καμμιά κυρία παιδοψυχολόγο που νοιάζεται για τα παιδιά κατ΄αρχάς, ούτε σε καμμία κυρία η κύριο με οποιαδήποτε ιδιότητα. Ούτε χάρη σε καμμιά κοινωνία που συμπονάει τα καημένα τα παιδάκια που θα τους δημιουργηθούν τα ψυχολογικα προβλήματα, και καλά, γιατί θα μεγαλώσουν με μπαμπάδες πούστηδες (όχι λεσβίες βέβαια, γιατί εκείνες μπορούν να κάνουν τα δικά τους παιδιά! Προς το παρόν...! ).

Η ίδια κοινωνία που θα δημιουργούσε ψυχολογικά στα παιδάκια που θα υιοθετούσαν τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια, έκανε ότι περνούσε από το χέρι της για να κάνει προβληματικούς τους ίδιους ανθρώπους που λέει σήμερα οτι δεν δικαιούνται να υιοθετούν, για να μην κάνουν τα παιδιά τους προβληματικά.

Και πότε θα αλλάξει αυτή η κοινωνία, που από τη μια νοιάζεται για το μέλλον των παιδιών, κι απ΄ την άλλη τους δημιουργεί προβλήματα επειδή οι γονείς τους (κι όχι τα ίδια) είναι ομοφυλόφιλοι;

Και τί γίνεται αν και τα παιδιά είναι ομοφυλόφιλα τα ίδια; Μήπως να δίνουμε στους γκέυς να μεγαλώνουνε ότι παιδάκια φαίνονται λίγο αδερφούλες, αφού είναι ήδη βλαμμένα; Αλήθεια, αν ένα κανονικοφυλόφιλο ζευγάρι υιοθετούσε ένα ανωμαλοφυλόφιλο παιδάκι, θα το μεγαλώνανε χωρίς προβλήματα;

Ποιό είναι το Μεγάλο Σχέδιο επιτέλους; Πότε θα αλλάξουν τα πράγματα και θα "ωριμάσει" η Ελληνική κοινωνία; Μετά από άλλα 5000 χρόνια ιστορίας; Αν υποτίθεται οτι η επιστήμη, ή η πολιτεία, έχει κάνει κάποια προσπάθεια για να γίνει πιο εύκολη η ζωή των ομοφυλόφιλων, παιδιών και ενήλικων, αυτή η προσπάθεια έχει αποτύχει. Τα ίδια προβλήματα είχα κι εγώ όταν μεγάλωνα πριν από... εεε... κάτι χρόνια... τα ίδια έχουνε και τα παιδιά που μεγαλώνουνε σήμερα κι είτε είναι ομοφυλόφιλα τα ίδια, είτε είναι κάποιος από το περιβάλλον τους (γιατί βέβαια η υποκριτική λογική του "επιχειρήματος" ξεχνάει οτι πολλοί ομοφυλόφιλοι είναι παντρεμένοι κι έχουν παιδιά δικά τους).

Η λογική του "δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι" απέτυχε, δεν εξασφάλισε την ψυχικη υγεία και την επιτυχημένη κοινωνικοποίηση σε κανέναν. Είναι καιρός πια να δοκιμάσουμε και τον δικό μας τρόπο- να υιοθετήσουμε, να μεγαλώσουμε παιδιά υγειή που θα φέρουν έναν καλύτερο κόσμο, γιατί θα είναι παιδιά δικά μας και δεν θα τα γαμάμε ανάποδα για να εφαρμόσουνε στις δικές μας απόψεις για το φύλο και τη σεξουαλικότητα.

Και στην τελική, όλοι έχουν δυσκολίες όταν μεγαλώνουνε. Ο ρόλος του γονέα είναι να δώσει αρκετά εφόδια στο παιδί του για να υπερβεί τις δυσκολίες που θα του παρουσιαστούνε. Και δεν υπάρχει επιχείρημα λογικό, σκέψη σωστή, που να λέει οτι ένας γονέας δεν θα δώσει αρκετά εφόδια στο παιδί του επειδή είναι ομοφυλόφιλος.

Αυτά. Κι ένα τελευταίο- αν βρεθώ εγώ ποτέ να μεγαλώνω παιδιά, δεν θα μασάνε την πούτσα τους, γιατί θα τα έχω μεγαλώσει εγώ και όποιος τους πεί κουβέντα για τη μάνα τους, θα του πάρει ο διάλος τον πατέρα.

Στάσσα, όβερ.

8 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger xomeritis είπε...

Με την ίδια λογική, μαύρα παιδάκια δεν πρέπει ποτέ να γεννηθούν και να μεγαλώσουν στην Ελλάδα Μια λογική που κατηγορεί το θύμα και δίνει κάθε δικαιολογία στον ένοχο να μη βελτιωθεί.

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008 στις 9:36:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger Natalia είπε...

συμφωνώ και επαυξάνω!!! κι οι δικοί μου γονείς που ήταν "κανονικοί" και παλαιών αρχών δεν ήταν σε θέση να τα βγάλουν πέρα μαζί μου, άσε που ο πατέρας μου, ετών 78 και κρητικός γαρ, τρέφει μία άπειρη απέχθεια προς τους "ανώμαλους" (ο ελάχιστος χαρακτηρισμός του)... η ελληνική κοινωνία, πάντα πιστή στη μαλακία που τη βαράει, είναι εντελώς ανέτοιμη για μεγάλα βήματα, δυστυχώς...

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008 στις 11:27:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger tsok είπε...

Δεν ξέρω βρε Στάσσα μου...
Στα 30 είμαι κι εγώ και τα βιολογικά ρολόγιοα έχουν αρχίσει να χτυπάνε κομμάτι πιο ρυθμικά και παρόλο που συμφωνώ με την ατάκα
"αν βρεθώ εγώ ποτέ να μεγαλώνω παιδιά, δεν θα μασάνε την πούτσα τους, γιατί θα τα έχω μεγαλώσει εγώ και όποιος τους πεί κουβέντα για τη μάνα τους, θα του πάρει ο διάλος τον πατέρα", και ενώ είμαι 1000& σίγουρη ότι το μόνο που θα προσφέρω με τη σύντροφό μου στα παιδιά μου είναι αγάπη, στήριξη και κατανόηση, δεν είμαι σίγουρη ότι θα μπορέσει να την παλέψει ένα παιδάκι με το ρατσισμό μιας ολόκληρης ελληνικής κοινωνίας που είδες τί όμορφα αντέδρασε στα πρόσφατα γεγονότα των γάμων και της δολοφονίας... Από την άλλη, πάλι, φάσκω και αντιφάσκω διότι πρώτη εγώ βγαίνω και φωνάζω ότι όλοι οι LGBT πρέπει να ζούμε τη ζωή μας ανοιχτά και να συνδυάζουμε συλλογική δράση με ατομικές διεκδικήσεις στην καθημερινότητά μας και ότι πρέπει να μεγιστοποιήσουμε το visibility. .. Από την τρίτη όμως, θέλω να φορτώσω το βάρος ακτιβιστικών δράσεων στις πλάτες ενός μωρού;;
Δε ξέρω ρε γμτ μου...
(σορρυ για τη γλωσσοδιάρροια κιόλα)

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008 στις 1:00:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger Unknown είπε...

πολύ σωστή τοποθέτηση. Βέβαια αυτό που δεν λαμβάνει υπόψη είναι ότι και σε αυτό που ονομάζεται φυσιολογικό η υιοθεσία δεν είναι επιτρεπτή υπό κανονικές συνθήκες παρά σπάνια. Τελευταία προσπαθώ να μάθω "πόσο πάει" ένα παιδί στην Ελλάδα και τάχω χάσει. Η υιοθεσία δηλαδή (διεθνώς!!!) και στα μέρη μας είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση ούτως ή άλλως! Για σκέψου το και έτσι!

Πέμπτη 12 Ιουνίου 2008 στις 2:42:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger offshore είπε...

@eleni troba, pes ta eleni! Aftos kata tin apopsi mou einai ki enas logos pou den dehontai na iothetisoun ta omomfilofila zebgaria, osoi perissoteroi ipopsifoi goneis toso perissotera paidakia tha dinontai gia iothesia ara tha miothei kai i timi, ligotero kerdos gia to kathe idrima.
@stassa, ta paidia hriazontai dio isorropimenous goneis anexartitou filou, posoi goneis einai isorropimenoi kai posoi xeroun GIATI ginane goneis? Ase pou iparhei kai o fobos pos oi omomfilofiloi borei na ginoun kaloi goneis, se merikes periptoseis KALITEROI goneis apo'mas! apapa irthe i sintelia tous kosmou!

Σάββατο 14 Ιουνίου 2008 στις 3:15:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger gay super hero είπε...

Τόσο καλή δουλειά έχουν κάνει οι στρέιτ γονείς με τα γκέι/τρανς παιδιά τους, που έχουν και τα μούτρα να κρίνουν αν έχουμε την ικανότητα να είμαστε γονείς!

Προσπαθώ να μην εκνευρίζομαι, αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2008 στις 6:25:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger offshore είπε...

@geysuperhero, kapoioi goneis kanoun lathi, kai den ehei simasia an einai gey i strait. (eite goeneis eite paidia). To thema einai na xerei o kathenas GIATI ginetai goneas, ki edo iparhei problima, apeiroelahistoi eina aftoi pou xeroun.

Τρίτη 17 Ιουνίου 2008 στις 11:43:00 μ.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Θωμάς:
Σωστός. Αν και δεν μ΄αρέσει να επιχειρηματολογώ με αναλογίες, αυτή είναι πολύ εύστοχη. Σημειωτέον, έχω ξαδέρφια από μπαμπά μαύρο και έχω ακούσει διάφορες μαλακίες, και μέσα στην οικογένειά μου, οτι οι μαύροι μυρίζουνε διαφορετικά και τα σχετικά. Μήπως η θεία μου έπρεπε να μην παντρευτεί τον άντρα που αγάπησε, για να προστατεύσει τα παιδιά της; Και να τα προστατεψει από ποιόν; Από την οικογένειά της την ίδια; Δεν είναι τελείως παρανοϊκό αυτό;

Γαταλούδα:
Συφωνώ κι επαυξάνω, η κοινωνία δεν είναι έτοιμη. Κι άν δεν την φέρουμε προ τετελεσμένων, όπως με τους γάμους, καλή ώρα (και στα δικά μας) δεν θα αλλάξει.

Tsok:
Όχι, καλά το θέτεις. Η υιοθεσία δεν πρέπει να είναι ακτιβιστική δράση. Το σωστό είναι να υιοθετήσει κανείς μόνο από πρόθεση να μεγαλώσει ένα παιδί (και να του προσφέρει και να απολαύσει την πατρότητα, ή τη μητρότητα). Αυτό που συμβαίνει όμως αυτή τη στιγμή είναι οτι ένα ομοφυλόφιλο ζευγάρι δεν μπορεί να υιοθετήσει για κανένα λόγο. Καλώς ή κακώς δηλαδή, οι πρώτοι που θα το καταφέρουν θα πρέπει και να πολεμήσουνε με νύχια και με δόντια και να γίνει η υιοθεσία τους πολιτική πράξη. Αν δεν περάσουμε όμως αυτό το όριο, δεν θα φτάσουμε ποτέ να μπορεί ο καθένας μας να κάνει το αυτονόητο, χωρίς να χρειάζεται να μπλέκεται σε πολιτικές κουταμάρες.

Ελένη Τροβά:
Γειά. Τα ξέρω τα προβλήματα με την υιοθεσία. Αφού έχω λινκ και στο γνωστό μπλογκ (απόδειξη που σου έδωσα τώρα, ε; Πώ πώ, είμαι φοβερή...) Η υιοθεσία από ομοφυλόφιλους όμως με ενδιαφέρει ως ειδική περίπτωση του γενικότερου προβλήματος. Αφού το μπλογκ μου είναι, ε, λίγο στρατευμένο εδώ που τα λέμε :)

Offshore:
Ε, ναί, είναι ζήτημα αρχών. Που βέβαια, αν είχανε μια στάλα μυαλό όλοι αυτοί που κόπτονται για το θεσμό της οικογένειας κι οτι καταλύεται το κράτος και διαλύεται η κοινωνία, θα παρακαλούσανε να ενταχτούν επιτέλους πλήρως οι γκέυς στο σύστημα κι αυτοί, να ησυχάσουνε. Κάποτε, η ομοφυλόφιλη επιθυμία ήταν επαναστατική δράση. Δε βλέπω πώς απειλεί οτιδήποτε ένα ζευγαράκι ανδρών που βγάζουνε το παιδάκι τους βόλτα στο πάρκο. Ποιόν θα απειλήσει; Τα περιστέρια;

Gay Super Hero:
Ε, ώς γνωστόν, είναι πιο εύκολο να θάψεις το γείτονα για τα λάθη του, παρά να τα αποφύγεις ο ίδιος...

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2008 στις 12:54:00 π.μ. EEST  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα