Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Η επικρατούσα σύγχιση κι η συνεχιζόμενη βία



Περισσότερα για τις εκετλέσεις Ιρακινών ομοφυλόφιλων απο το pinknews.co.uk, μέσω του 10% (μεταφράζω το πλήρες κείμενο της είδησης):

Αυξάνεται η σύγχιση για τις αναφορές εκτελέσεων ομοφυλόφιλων στο Ιράκ.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσπαθούν να εξακριβώσουν κατά πόσο κάποιοι άντρες έχουν εκτελεστεί στο Ιράκ επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι.

Η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη στο Ιράκ αλλά θεωρείται ταμπού. Την τελευταία εβδομάδα, έξι ομοφυλόφιλοι άντρες πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στην Σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτυ της Βαγδάτης.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε στην αρχή του Μαρτίου οτι οι Ιρακινές αρχές σκόπευαν να εκτελέσουν 128 κρατούμενους που δεν κατονομάστηκαν, μέσα στις επόμενες μέρες.

Την εβδομάδα που πέρασε το ίδιο υποστήριξε και η οργάνωση Iraqi LGBT, που έχει έδρα της το Λονδίνο, η οποία δήλωσε οτι πέντε ομοφυλόφιλοι άντρες βρίσκονται ανάμεσα στους 128.

Κάποια πρακτορεία ειδήσεων αναφέρουν τώρα οτι καί οι 128 άντρες είναι ομοφυλόφιλοι ενώ κυκλοφορεί μια σχετική αίτηση για υπογραφές που αναφέρει αυτόν τον αριθμό.

Παρ' όλ' αυτά ο Αλί Χίλι της Iraqi LGBT είπε οτι οι αναφορές οτι καί οι 128 άνδρες είναι ομοφυλόφιλοι είναι λανθασμένες.

Είπε "Πρόκειται για λάθος. Φαίνεται οτι διαδόθηκε από μπλόγκερς. Εμείς δεν είπαμε ποτέ οτι είναι όλοι γκέυ".

Πρόσθεσε: "Ακόμη προσπαθούμε να βρούμε περισσότερες πληροφορίες μέσα από το Ιράκ αλλά είναι πολύ δύσκολο. Το ζήτημα είναι πολύ ευαίσθητο."

"Έχουμε επιβεβαίωση από δύο αστυνομικούς. Ξέρουμε μόνο για πέντε άντρες που πρόκειται να εκτελεστούν επειδή είναι ομοφυλόφιλοι αν και έχουμε ακούσει οτι κρατούνται 20 ."

Η Διεθνής Αμνηστία δεν έχει ακόμη καταφέρει να επιβεβαιώσει οτι έχουν πραγματοποιηθεί οι εκτελέσεις, που στην αρχή προγραμματίζονταν για τον περασμένο μήνα, ή κατά πόσο οι κρατούμενοι επρόκειτο να εκτελεστούν για λόγους ομοφυλοφιλίας.

Η Human Rights Watch επίσης προσπαθεί να επιβεβαιώσει τα γεγονότα.

Ο διευθυντής για τα ανθρώπινα δικαιώματα της οργάνωσης, Boris Dittrich, δήλωσε οτι οι αναφορές τον "ανησυχούν ιδαίτερα".

Όπως είπε: "Ασχολούμαστε με αυτήν την υπόθεση και προσπαθούμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση. Μιλάμε με αυτόπτες μάρτυρες και έχουμε τηλεφωνικές επαφές με πολλούς ανθρώπους στο Ιράκ. Επιπλέον βρισκόμαστε σε επαφή με πρεσβείες στο Ιράκ."

Την περασμένη εβδομάδα, ο κύρος Χίλι κοινοποίησε στο σάιτ UK Gay News μία επιστολή από ένα μέλος της Iraqi LGBT στην Βαγδάτη.

Ο αποστολέας υποστήριζε οτι επρόκειτο να εκτελεστεί σύντομα επειδή είναι μέλος της οργάνωσης και ζητούσε βοήθεια.

Η επιστολή ήταν μεταφρασμένη από τα Αραβικά στα Αγγλικά και η αυθεντικότητά της δεν ήταν δυνατόν να διαπιστωθεί καθώς το όνομα και η διεύθυνση είχαν αφαιρεθεί από αυτήν.

Εκπρόσωπος του Αμερικανικού Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε στον ιστότοπο γκέυ ενημέρωσης της Βοστώνης, EDGE, οτι η είδηση δεν είναι αληθής.

"Στο Ιράκ, η ομοφυλοφιλία δεν αποτελεί έγκλημα", δήλωσε ο John Flemming, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Γραφείου για τη Μέση Ανατολή.

"Τα άτομα που έχουν καταδικαστεί σε θάνατο στο Ιράκ έχουν καταδικαστεί για βίαια εγκλήματα, όπως φόνους, τρομοκρατία, ένοπλη αντίσταση και απαγωγές".

"Κανένας τους δεν έχει καταδικαστεί για το 'έγκλημα' της ομοφυλοφιλίας," είπε ο Flemming. "Μάλιστα, αυτό το θέμα δεν έχει καμμία σημασία για τους Ιρακινούς."

"Ειλικρινά, άλλα είναι τα ζητήματα που τους απασχολούν όπως η στοιχειώδης επιβίωση, να βρουν φαγητό και νερό. Είναι πολυτέλεια για τον μέσο Ιρακινό να ανησυχεί για την ομοφυλοφιλία".

(Η υπογράμμιση δική μου, κι η ζεστή ανθρωπιά που ξεχειλίζει από την καρδιά του Αμερικάνου εκπρόσωπου, όλη δική σας.)


Φαίνεται οτι η "σύγχιση" ξεκίνησε από την Edge. Στο άρθρο τους της 2ης Απριλίου αναφέρουν οτι:

Μία οργάνωση που ονομάζεται Iraqi LGBT, και διευθύνεται από το Λονδίνο, από τον εξόριστο αυτοπροσδιοριζόμενο ως γκέυ, Αλί Χίλι, υποστήριξε οτι η Ιρακινή κυβέρνηση ετοιμάζεται να εκτελέσει περισσότερους από 100 άντρες για το "έγκλημα" της ομοφυλοφιλίας, σύμφωνα μ' ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στις 31 Μαρτίου στο UK gay news.


Το UK gay news όμως, στο άρθρο της 31 Μαρτίου, "με τίτλο Ιρακινοί ομοφυλόφιλοι καταδικασμένοι σε θάνατο για τη σεξουαλικότητά τους κινδυνεύουν μ' εκτέλεση" γράφει τα εξής:

Λονδίνο, 30 Μαρτίου 2009 - Περισσότεροι από 100 κρατούμενοι στο Ιράκ κινδυνεύουν μ' εκτέλεση - και κάποιοι από αυτούς πιστεύεται οτι έχουν καταδικαστεί για "το έγκλημα της ομοφυλοφιλίας", όπως αποκάλυψε σήμερα το απόγευμα η οργάνωση Iraqi LGBT που βασίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Η δε έκκληση για υπογραφές που αναφέρει το pinknews μιλάει επίσης για "πολλούς" από τους κρατούμενους, κι όχι για εκατό, ή όλους:

Επείγουσα δράση είναι αναγκαία για να εμποδιστεί η εκτέλεση 138 μελλοθάνατων κρατούμενων στο Ιράκ. Πολλοί από αυτούς που πρόκειται να εκτελεστούν είχαν καταδικαστεί για το έγκλημα της ομοφυλοφιλίας, σύμφωνα με την Iraqi LGBT.


Στο μπλογκ της Iraqi LGBT μπορείτε να δείτε την ανάρτησή τους της 7 Απριλίου, για την επιστολή του μέλους της που έχει καταδικαστεί σε θάνατο. Στην ίδια ανάρτηση, αναφέρεται οτι από τους 128 καταδικασμένους σε θάνατο, 5 είναι ομοφυλόφιλοι. Εκεί μπορείτε να δείτε και το βίντεο που αναρτώ στην αρχή του ποστ.

Είναι επίσης ενδιαφέρον να δείτε, στο ίδιο μπλογκ, άλλα βίντεο και ειδήσεις από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης σπου αναφέρονται στο ίδιο θέμα.

3 σχόλια:

Ο χρήστης Blogger xomeritis είπε...

Μπερδεύτηκα. Υπάρχει νόμος στο Ιράκ που προβλέπει θανατική ποινή για τους ομοφυλόφιλους; Είχα καταλάβει ότι πρόκειται για εγκλήματα μίσους υποκινούμενα από θρησκευτικούς ηγέτες.

Σάββατο 18 Απριλίου 2009 στις 8:54:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger stassa είπε...

Απ' ό,τι κατάλαβα η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με φυλάκιση. Η θανατική ποινή ξεκίνησε από το φετβά του Αλ Σαντρ. Ίσως τα δικαστήρια να δικάζουν και με τους δύο νόμους;

Ή ίσως απλώς δεν τηρούνε και πολύ τους νόμους, ίδιως όταν έχουνε να κάνουνε με ομοφυλόφιλους.

Κυριακή 19 Απριλίου 2009 στις 8:21:00 π.μ. EEST  
Ο χρήστης Blogger Tales from the other side of town είπε...

είναι πράγματι κάπως μπερδεμένη η κατάσταση.

κάπως διαφωτιστικό είναι το gaylawnet.

σε πολλές μουσουλμανικές χώρες πάντως, η επίσημη κατηγορία (που οδηγεί σε θανατική ποινή) δεν είναι η ομοφυλοφιλία. πολλές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν καταγγείλει κατά καιρούς ότι καταδικάζουν ομοφυλόφιλα άτομα σε θάνατο με κατηγορητήριο για δήθεν παιδεραστία ή βιασμούς ανηλίκων ή οτιδήποτε άλλο για να μην φαίνεται επίσημα (εννοώ απ' το δικαστήριο - θρησκευτικό ή πολιτικό) ότι δολοφονούνται ομοφυλόφιλοι. ειδικά για το ιράν έχουν γίνει πολλές τέτοιες καταγγελίες.

Δευτέρα 20 Απριλίου 2009 στις 12:54:00 μ.μ. EEST  

Δημοσίευση σχολίου

Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]

<< Αρχική σελίδα