Η πρώτη ομοφυλόφιλη αρχηγός κράτους είναι Ισλανδή.
Σύντομα, η πρώτη κατάρρευση μιας κυβέρνησης εξ' αιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα έχει σαν αποτέλεσμα την πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη αρχηγό κράτους. Η Johanna Sigurdadottir, μια πρώην αεροσυνοδός, αναμένεται να ορκιστεί Πρωθυπουργός της Ισλανδίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Η 66-χρονη πολιτικός ζει με την σύντροφό της, Jonina Leosdottir, δημοσιογράφο και θεατρική συγγραφέα. Το ζευγάρι ενώθηκε με σύμφωνο συμβίωσης το 2002. Μην περιμένετε να εμφανιστούν μαζί σε φωτογραφήσεις όμως- δεν είναι αυτή η συνήθεια των Ισλανδών. Αν και είναι διάσημη στη νήσο, αφού υπήρξε μία από τους κορυφαίους πολιτικούς της για χρόνια, ο λεσβιακός της γάμος δεν ήταν μεγάλη υπόθεση για αυτό το ήρεμα προοδευτικό έθνος των 300.000 ανθρώπων.
(από τον Independent, σήμερα).
9 σχόλια:
είναι πολύ ευχάριστη η είδηση και πολύ συμπαθής η φυσιογνωμία.
μιά μικρή διόρθωση μόνο. στην ισλανδία έχουν σύμφωνο συμβίωσης από το '96, όχι (ακόμα) γάμο.
ένα πολύ καλό ποστ για την ιστορία του λοαδ κινήματος στην ισλανδία είχε κάνει ο erva εδώ.
ΟΚ, ευχαριστώ για την υπόδειξη, διορθώνω. Στα Αγγλικά γράφουν "civil union" και δεν ήξερα τί από τα δύο είναι. Έχεις δίκιο, αυτό είναι σύμφωνο συμβίωσης... :)
civil unions, συνήθως αναφέρονται τα σύμφωνα συμβίωσης που δίνουν αρκετά δικαιώματα - πλησιάζουν τον γάμο.
από κεί και πέρα υπάρχουν τα registered partnerships, un- και registered cohabitations που ορίζονται ανάλογα με τα δικαιώματα που δίνουν.
στην ελλάδα χρησιμοποιούμε μόνο τον όρο σύμφωνο συμβίωσης και έτσι δεν είναι καθόλου σαφές για τί πράγμα μιλάμε κάθε φορά. η ανάγκη δημιουργίας ορολογίας που αφορά τα λοαδ θέματα φαίνεται (και) εδώ, δεν είναι τυπικό θέμα.
(τώρα το τί είναι αυτό το έκτρωμα που ψηφίστηκε στην ελλάδα, ας μην το συζητήσουμε...)
Στην Ισλανδία επίσης δεν πρέπει να είναι ταμπού ο γάμος. Έχω γνωρίσει ζευγάρια που ζούνε χρόνια μαζί, έχουν κάνει και οικογένεια, χωρίς να έχουν παντρευτεί - και μιλώ για ζευγάρια με υψηλό κοινωνικό status, όχι περιθωριακούς.
Το λένε ανοιχτά κιόλας, σαν να 'ναι κάτι άνευ σημασίας.
(κάτι ακόμη να συμπληρώσω στη σκέψη μου...)
επίσης, επειδή η γλώσσα δεν είναι ουδέτερη, είναι φορέας πολιτικής, έχει μεγάλη σημασία το πώς αποδίδουμε κάποιους όρους.
ας πούμε, είναι διαφορετικός ο όρος "σύμφωνο συμβίωσης" και διαφορετικός ο όρος "σύμφωνο συντροφικότητας".
άλλο σύντροφος, άλλο συμβιώνω.
elias,
σίγουρα οι σκανδιναυϊκές χώρες έχουν ξεπεράσει πολλές από τις προκαταλήψεις και φοβίες που υπάρχουν σε άλλες χώρες της ευρώπης. και, για ένα ετερόφυλο ζευγάρι μπορεί και να μην έχει σημασία αν θα ο νόμος θα κατοχυρώνει την οικογένειά τους, γιατί γι' αυτά είναι πιο απλά τα πράγματα πιο προφανή. για τα ομόφυλα ζευγάρια όμως, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία. και γι' αυτό και στην ισλανδία, η λοαδ κοινότητα διεκδικεί ακόμη τον πολιτικό γάμο (A government committee is currently looking into allowing same-sex partners to get married, από το άρθρο που παρέπεμψα πριν).
Elias, καιρό είχα να σε δω :)
Ο συντάκτης αυτού του άρθρου λέει οτι οι Ισλανδοί είναι πολύ ανοιχτοί σε σχέση με τις οικογενειακές τους δομές, αρκεί να γεννιούνται παιδιά, που μπορεί να είναι κι ένας λόγος που τα λοαδ άτομα είχαν κάποια προβλήματα να αντιμετωπίσουν σε μια κοινωνία που όντως φαίνεται σχετικά ανοιχτή και χαλαρή σε κάποια θέματα.
"Αυτή η ευτυχία δεν θα ήταν δυνατή χωρίς την σκληραγωγημένη αυτοπεποίθεση που χαρακτηρίζει τους Ισλανδούς σαν άτομα, που με τη σειρά της προέρχεται από μια κοινωνία που είναι προσανατολισμένη από την κουλτούρα της -ως βασική της προτεραιότητα- να αναθρέψει ευτυχισμένα, υγειή παιδιά, από οσουσδήποτε πατεράδες και μανάδες."
(παρακάτω)
"Οι patchwork οικογένειες είναι παράδοση εδώ. Είναι συνηθισμένο για τις γυναίκες να κάνουνε παιδιά με πάνω από έναν άντρα. Αλλά όλοι είναι οικογένεια μεταξύ τους".
Tales,
ναι, και σκεφτόμουνα οτι οι Ισλανδοί δεν είναι οι μόνοι που ενώ έχουνε κάνει κάποιες κατακτήσεις γενικά, ως κοινωνία, έχουν αφήσει πίσω τους τα λοατ άτομα- που πρέπει τώρα να κάνουνε βήματα που φαίνονται στους υπόλοιπους ως αναχρονιστικά. Το ίδιο γίνεται κι εδώ στα δικά μας. Τα ετερόφυλα ζευγάρια κερδίσαν το δικαίωμα να συμβιώνουνε χωρίς γάμο εδώ και αρκετά χρόνια, τα γκέυ ζευγάρια δεν έχουνε καλά-καλά το δικαίωμα σε γάμο... θεωρούνται ανήθικα by default...
Υπάρχει σχετική ομοιότητα με την περίπτωση του Ομπάμα. Άτομο από μειονότητα καλείται να τα βγάλει πέρα με την κρίση.
Δε βαριέσαι, άμα νιώθω ότι έχω κάτι να πω, το λέω. Στη συγκεκριμένη υπόθεση, μέχρι εκεί μπορώ να συνεισφέρω στη συζήτηση.
Πάντως, ας σημειωθεί κι ότι ορκίζεται επίσης η πρώτη πρωθυπουργός - πρώην αεροσυνοδός!
Xomeritis:
Το σκέφτηκα κι εγώ! Λες και τον Ομπάμα να τον βγάλαν επίτηδες, για να του φορτώσουνε το χάος..;;; :)
Elias:
Κάτσε. Η Λιάνη δε μετράει; Α, θα μου πεις αυτή δεν ορκίστηκε... XD
Δημοσίευση σχολίου
Εγγραφή σε Σχόλια ανάρτησης [Atom]
<< Αρχική σελίδα