Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Απονομή

Στις 27 του μηνού, ώρα 3:15 Αγγλίας (5:15 Ελλάδας), απογευματινή, στο παρακάτω λινκ θα έχει live streaming την τελετή απονομής των πτυχίων για το BSc Computer Science του Brighton University, όπου -σε κεντρικό ρόλο- θα εμφανιστεί η Στάσσα σας μ' ένα σανίδι με φούντα στο κεφάλι:

http://www.brighton.ac.uk/awardceremonies/livestream.php

Για να προλάβω οποιαδήποτε παρεξήγηση, έγκυροι ερευνητές έχουν διαπιστώσει οτι οι ρόμπες που φοράνε οι φοιτητές στην τελετή απονομής παχαίνουν.

Θα προσπαθήσω να κανω μια ανανέωση κάνα πεντάλεπτο πριν με φωνάξουνε.

(A Suivre)

Τρίτη 5 Ιουλίου 2011

Ρόδα είναι και .... μοσχοβολάει; γυρνάει; ροδίζει; (διαγράψτε ανάλογα)



Έχουν οι Αγγλοσάξωνες μια λέξη: "reinventing the wheel" λένε, όταν θέλουνε να πούνε για κάποιον που κάνει από την αρχή τη δουλειά που έχουνε κάνει άλλοι πριν απ' αυτόν.

Ε, λοιπόν, εγώ σήμερα ανακάλυψα οτι μερικές φορές πρέπει να τον ξαναεφυεύρεις τον τροχό, μόνο και μόνο για να καταλάβεις τί έχει και δε σταματάει να τσουλάει το ρημάδι!

(A Suivre)

Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011

Το instruction set του συστήματος.


Μέσω μπαζ βγήκα σ' αυτήν την είδηση:

"Σφαλιάρα" ΓΕΕΘΑ σε Πάγκαλο: "Δεν εκτελούμε παράνομες διαταγές"!

«Δεν μπορεί να υπάρξει τέτοια εντολή γιατί έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα της χώρας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν συγκεκριμένο ρόλο, ο οποίος περιγράφεται με ακρίβεια στο Σύνταγμα, κάτι που τόνισε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, μόλις εχθες.

Δεν μπορούν να δεχθούν να εκτελέσουν διαταγές οι οποίες εντολές βρίσκονται σε ευθεία αντίθεση με τον υπέρτατο νόμο της χώρας, του Συντάγματος. Αποστολή τους είναι η υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας έναντι έξωθεν απειλών. Δυνάμεθα να λειτουργούμε αποκλειστικά εντός των ορίων του Συντάγματος».


"Εντολή", λέει το ΓΕΕΘΑ. Το μυαλό μου πηγαίνει πρώτα στην έννοια μιας οδηγίας από το σύνολο οδηγιών μιας αρχιτεκτονικής υπολογιστή: το instruction set του Συστήματος. "Δυνάμεθα να λειτουργήσουμε αποκλειστικά εντός των ορίων του Συντάγματος"... γιατί το Σύνταγμα είναι το specification, οι προδιαγραφές της λειτουργίας του συστήματος διακυβέρνησης.

Παρανόηση. Το Σύνταγμα, είναι γραμμένο σε φυσική γλώσσα κι η φυσική γλώσσα είναι αυστηρά ακατάλληλη για την προδιαγραφή της λειτουργίας οτιδήποτε, επειδή είναι ασαφής και διφορούμενη (ambiguous), γι' αυτό σηκώνει κάθε είδους παρερμηνείες. Σήμερα το ΓΕΕΘΑ πιστεύει οτι η εντολή "Στείλτε τα τανκς να προστατέψουν τις τράπεζες" είναι αντίθετη με τις προδιαγραφές του. Το '73 ο στρατός θεώρησε οτι η εντολή "Στείλτε τα τανκς να μπούνε στο Πολυτεχνείο" είναι σύμφωνη με τις προδιαγραφές του. Εχτές, η ΕΛΑΣ θεώρησε οτι η εντολή "Ρίχτε χημικά στους πολίτες" είναι μέσα στις προδιαγραφές της.

Το πρόβλημα είναι πρόβλημα επικοινωνίας- είναι πρόβλημα χρήσης της κατάλληλης γλώσσας. Είναι αδύνατον να περιγράψεις τις προδιαγραφές ενός επεξεργαστή σε φυσική γλώσσα κι είναι αδύνατον να περιγράψεις τις λειτουργίες ενός συστήματος διακυβέρνησης σε φυσική γλώσσα. Το ξέρουμε αυτό και εκπαιδεύουμε ειδικούς, τους νομικούς, που στην πράξη χρησιμοποιούν ένα υπο-σύνολο της φυσικής γλώσσας, τη νομική γλώσσα, για να ερμηνεύουν αυστηρά (rigorously) τους νόμους. Κι αυτή όμως η "αυστηρή" γλώσσα ορίζεται σε φυσική γλώσσα που είναι η ίδια αφηρημένη και ασαφής. Αποτέλεσμα, όπως λέει και το ανέκδοτο, το αρχέγονο χάος.

Αλλά αν υπήρχε όντως ένα αυστηρά ορισμένο σύνολο οδηγιών, μία τυπική γλώσσα (formal language), που να ορίζει ποιές "εντολές" μπορεί πχ, να δώσει ο λαός στην κυβέρνηση, ή ο Υπουργός ΠροΠο στα ΜΑΤ, θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι που τώρα είναι αδύνατο: να ελέγξουμε την επικοινωνία ανάμεσα στις εξουσίες. Θα μπορούσαμε ας πούμε να δούμε τί ακριβώς "εντολή" έδωσε ο Παπουτσής εχτές: "Ρϊψατε Χ ποσότητα Ψ ουσίας στο σημείο Ζ με σκοπό Σ", ή "Εφοδεύσατε με Χ άντρες προς κατεύθυνση Ψ και χρήσει υλικού Ζ". Θα μπορούσαμε να υποδείξουμε πού ακριβώς παραβίασε τους κανόνες λειτουργίας του το σύστημα, η εξουσία κι ο υπουργός, χωρίς αοριστολογίες: "δεν επιτρέπεται να ρίχνει η αστυνομία χημικά στον πολίτη", ελέγχοντας τις τιμές των παραμέτρων της εντολής.

Θα μπορούσαμε, θέλω να πω, να κάνουμε όλοι καλύτερα τη δουλειά μας- και οι πολίτες να ελέγξουν την κυβέρνηση, κι οι εξουσίες να απευθυνθούν ξεκάθαρα και αποτελεσματικά στα όργανά τους και η μία στην άλλη. Και παρανοήσεις πολύ λιγότερες θα ήταν δυνατές και οι αδυναμίες του συστήματος θα ήταν πολύ πιο εύκολο να εντοπιστούν.

Με λίγα λόγια, θα είχαμε όντως ένα σύστημα, με λειτουργίες, κι όχι ένα αναποτελεσματικό μπουρδέλο όπου εισάγεις το χάος και εξάγεις την απελπισία.

Γενικά, παρατηρώ οτι θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία και την επιστήμη που έχουμε αναπτύξει για να οργανώσουμε τον τρόπο που ζούμε, να διαχειριστούμε τα κοινά πράγματα και να βελτιώσουμε τη ζωή μας- κι όχι μόνο "to build a better mousetrap".

(A Suivre)